Arčibald Rajs – lekar i glasnik o stradanjima ljudi mačvanskog okruga!

U čast 90. godišnjice smrti dr Arčibalda Rajsa, velikog prijatelja našeg grada i države, zahvaljujući kome se o stradanju Šapca čulo širom sveta, nekolicina poštovalaca lika i dela dr Rajsa organizuje mali izlet u njegovu čast. Naime, ovaj počasni građanin Prnjavora je čovek zahvaljujući čijim ratnim izveštajima je ceo svet saznao za strašne zločine Austrougarske vojske nad stanovništvom mačvanskog okruga.

Dr Rudolf Arčibald Rajs

Rodolf Arčibald Rajs je bio švajcarski forenzičar, publicista, doktor hemije i profesor na Univerzitetu u Lozani. Rođen je 8. jula 1875. godine kao osmo dete, od ukupno deset, Ferdinanda Rajsa, zemljoposednika, i Pauline Zabine Ane Gabrijele, u mestu Hehcberg (danas deo Hauzaha), u južnonemačkoj pokrajini Baden.

Na poziv srpske vlade Rajs je 1914. godine došao u Srbiju da istražuje zločine austrougarske, nemačke i bugarske vojske nad civilnim stanovništvom. Napisao je mnoge knjige i radove povodom toga, a često je slao izveštaje koji su objavljivani u uglednom časopisu neutralne Švajcarske, Gazet (Gazette). Time je kao ugledni profesor i kriminolog izveštavao svet i kvario propagandnu sliku Nemaca i Austrougara o Srbima kao divljačkom narodu. Sa srpskom vojskom prešao je Albaniju, Solunski front i sa Moravskom divizijom umarširao u oslobođeni Beograd, novembra 1918. godine. Posle rata modernizovao je tehničku policiju pri Ministarstvu unutrašnjih poslova nove države. Tadašnja kriminalistička tehnika po mišljenju američkih istraživača koji su putovali po Evropi ciljno proučavajući ovaj vid policije, bila je na veoma visokom nivou. Međutim, Arčibald Rajs, razočaran nekim negativnim pojavama u društvenom i u političkom životu povukao se pred kraj života iz svih javnih funkcija.

Krenite na turu stopama čoveka koji je preneo istinu o stradanjima stanovništva mačvanskog okruga…

Dana 10. avgusta 2019 godine, sa polaskom iz Šapca u 10:00 časova, ispred zgrade “Dunav osiguranja” (preko puta hotela “Sloboda”) u Ulici Kneza Miloša krenuće se na put sa sledećom maršrutom: Šabac – Tekeriš – planina Cer – Lipolist – Prnjavor.

U Tekerišu će se obići spomen kompleks (cena ulaznice je 150 dinara po osobi). Na Ceru će te posetiti topografski bitne tačke na kojima su se vodile odlučujuće borbe (Dejanovac i Kosanin grad/Šančine), kao i spomen crkvu cerskim junacima na Lipovim vodama i čuti predavanja o Cerskoj bici. Pauzu za osveženje  napraviće se na Ceru na Lipovim vodama, posle obilaska (hranu i vodu/piće poneti od kuće).

Posle Cera odlazi se, preko Miloševca i Lipolista, do Prnjavora gde se polaže venac na spomenik dr Rajsu i gde ćete čuti nekoliko reči o zločinima austrougarske vojske koji su, zahvaljujući radu dr Rajsa, obišli i potresli čitav svet.

Po povratku u Šabac, poklonićemo se senima predaka sahranjenim u spomen kosturnici u porti šabačke crkve i čuti nekoliko reči o austrougarskim zločinima u Šapcu, čime će se putovanje i završiti.

U zavisnosti od broja zainteresovanih, na put ćemo ići ili sopstvenim automobilima (tri su za sada sigurna) ili minibusom/autobusom. Troškovi puta se dele na ravne časti.

Ukoliko ste zainteresovani, pridružite se prijavom na sledeće brojeve telefona:

Ana Pavlović 064/ 938 – 9448

Željko Pantelić 063/771-90-90

Nenad Krstić 062/386-027

Saša Jovanović 060/7667-982

Comments are closed.