“Budite novinari zarad građana”

U poseti redakciji “Zorainfo” danas je bio Ivan Protić, urednik B92 Info kanala. Ovom prilikom Protić je članovima redakcije govorio o etičkim i profesionalnim standardima u oblasti javnog informisanja, kao i o potrebi utvrđivanja i  ostvarivanja javnog interesa.

Redakcija Zorainfo
Redakcija Zorainfo

Podsetio je da novinari moraju poštovati dvostruki kodeks – univerzalni etički kodeks zajednice, koji neizostavno zalazi u domen profesionalnog.

Upoznao je buduće kolege sa potrebama da izveštavaju u skladu sa Kodeksom novinara Srbije, koji su strukovna udruženja UNS I NUNS propisali kao etički standard profesionalnog postupanja novinara, te da se poštovanjem i realizacijom ovih standarda podiže ugled novinarske profesije i propagira sloboda mišljenja, govora i izražavanja. Ivan Protić je istakao da je neophodno da novinar poštuje pravo javnosti da se upozna sa činjenicama, a da se to isključivo postiže istinitim i objektivnim izveštavanjem, bez obzira na neophodnost ekspresne obrade informacija.

Urednik kanala B92 Info ovom  prilikom je kolegama redakcije “Zoranfo” pružio podršku u budućem radu, uz digresiju da se nada da će oni, poštujući pomenute standarde, raditi u prilog ostvarivanja javnog interesa i poboljšanja života svojih sugrađana.

Comments are closed.