MAKAZE, ČEŠALJ, BRITVA, PIJAVICE – ČIKA VIDOJE, NAJSTARIJI ŠABAČKI BERBERIN

Njegove makaze krote najnestašniju kosu punih 65 godina, a berberska britva i u poznim godinama nepogrešivo rešava brade svaku mušteriju kojoj treba kvalitetna berberska usluga. Vidoje Aćimović (78) iz Šapca, majstor svog zanata i najstariji aktivni šabački berberin, specijalno za „Zorainfo“ priseća se kako je sve počelo:

Majstor Vidoje

  „Zanat sam završio ’57. godine kod majstora Paje Orlovića, starog Šapčanina. Punih osamnaest godina i sam sam imao radnike, uredno prijavljene i plaćene. Svi su kod mene ispekli zanat“.

Vidoje je po profesiji muški frizer, berberin, kako se to popularno zvalo. Ovo nije nasleđen porodični zanat, već ga je, kako kaže, muka na to naterala.

Šabački berberin…

„Otac mi je bio seljak, poljoprivrednik. Bio sam strašno siromašan, moralo se od nečeg živeti. Moj tadašnji majstor Paja Orlović, kupi mi prvo odelo, pa pantalone. Na kraju mi kupi kuću sa dva odeljenja! Radio sam svakodnevno i uspeo da je proširim na šest odeljenja, a napravio sam i pomoćnu zgradu. Nema više takvih poslodavaca“, sa setom ali i osmehom priča nam Vidoje.

Majstor Paja Orlović,(kod koga Vidoje ucio zanat).

Kasnije zida još veću kuću na mestu na kome je danas, a gde se nalazi i berberska radnja skoro punih 50 godina. Sve od sopstvenog rada, kaže i time pobija predrasude  o lošoj zaradi vrednih i poštenih zanatlija. Kako bi se što pre osamostalio, na početku radnog veka radi od ponedeljka do subote, godinama, bez  banje, bez mora i odmora. A nedeljom zaređa po kućama kroz Livade, pa uveče donese pune džepove. Iako deca  nisu pošla očevim stopama (sin mu je lekar, a ćerka radi u opštini), Vidoja to ne brine, jer sinu svakako ostaje radnja, a frizersko-berberski zanat ispekao je uz oca. Sada frizerskih salona ima na svakom ćošku, a krajem 50-ih godina u Šapcu ih je bilo tačno 29. Konkurencija ga ne brine.

„To su uglavnom samouki ljudi koji su išli na skraćene kurseve. Ja sam zanat učio preko tri godine. Ni toga više nema“.

Kroz salon nema ko nije prošao: od fudbalera, preko političara do doktora nauka. U vojci je šišao generale i kapetane, a vojnika ni broja se ne zna. Neretko se u salonu berbernice zaigra šah, uz poneku ljutu, domaću, koju časte stalne mušterije.

Poklon sa posvetom

Iako na pragu devete decenije, Vidoje je vitalan, nasmejan, uvek raspoložen za priču. Nezadovoljnih mušterija nema niti ih je bilo, ali zato anegdota ima na pretek. Jedna se ipak izdvaja: Vidoje je spasao život jednoj svojoj mušteriji kome je pozlilo za vreme šišanja. Ostavši priseban, on i sin pozvali su odmah hitnu pomoć, mušterija je prebačena hitno za Beograd gde su uspeli da je spasu. Kao znak sećanja na ovaj događaj, Vidoje čuva poklon sa posvetom.

Poneka anegdota…

Desilo se i da izvesna mušterija nije htela da plati, pod izgovorom da nema novce, iako je uredno i obrijana i ošišana. Vidoje je zaključao vrata, ključ izbacio kroz svetlarnik na ulicu, pozvao policiju i uzeo makaze. Tako su sačekali organe reda koji su dotičnog pretresli i u džepu pronašli pozamašnu sumu. Ispostavilo se da je lice krivično gonjeno i traženo od strane policije već duže vreme.

Malo je poznato, čak i među njegovim dugogodišnjim mušterijama, da je čika Vidoje berber prvih godina svog rada bio i zubar! I to je izučio kod svog majstora.  Zube je vadio bez anestezije, a pamti da je jednoj gospođi izvadio čak 16 zuba zaredom, kako bi mogla da stavi nove! Iako se time više ne bavi, još čuva svoj zubarski pribor, kao i prvi frizerski alat: britvu i ručnu mašinicu.

Majstor Vidojeva berbernica

I tu nije kraj: sem zubarskog i berberskog zanata, kod majstora Paje Orlovića Vidoje je izučio i jednu granu alternativne medicine – puštanje krvi pijavicama – to na glavu! Kako i zašto se to radilo, ovaj multitalentovani berber objašnjava: stavljaju se četiri pijavice na vrat i dve sa strane. Kada je svojevremeno i sam pitao svog majstora zar nije jednostavnije da se iglom izvadi višak krvi, dobio je odgovor:

„Više vredi sok koji pijavice ispuštaju u krvotok čoveka jer ubrizgavaju materije koje sprečavaju zgrušavanje krvi, pa je samim time  razrede i sprečavaju trombozu i infarkt“. Pijavice su, inače, dobro sterilizovane i potrebna je posebna priprema pre upotrebe na čoveku. Iako se ne slaže sa modernim dobom i modernim frizurama, mladima uvek ispuni želju.

I dalje radi punim parom

„Sada je smešno – dođe čovek i hoće da mu napravim krišku lubenice na glavi. Mene bi majstor, da sam tako šišao, isterao napolje“.

Nova su vremena, nova moda, savremene frizure, ali vreme kao da prolazi pored Vidoja berberina. I dalje radi punom parom, u salonu uvek mušterija, uvek razgovora i dobre atmosfere. I rakija, da začini sve to. Za kraj nam daje recept dugovečnog uspeha svog zanata:

„Treba raditi pošteno i savesno. Mušterije posmatram kao porodicu, međusobno se poštujemo i šalimo. Ništa lepše ni jednostavnije za dobar posao“, zaključuje savetom ovaj vanserijski zanatlija.

Vidi još:ZBOGOM BLAŽENOM MIHOLJSKOM LETU

Autor: B. Živanović

Comments are closed.