ČOVEK KOJI JE DOVEO KARNEVAL U ŠABAC!

Zorainfo vas upoznaje sa čovekom koji je doveo karneval u Šabac i koji je učinio da se ime našeg grada nalazi na mapi najboljih organizatora karnevala u zemlji i okruženju i to samo sa jednim ciljem – da proslavi Šabac i učini ga destinacijom koju vredi posetiti.

Raduško Janković

Kako mu i ime govori, Raduško Janković(59) proslavlja radost življenja i kroz svaki karneval pokušava da utka deo svoje volje za životom i predstave o svetu kao mestu gde možemo biti srećni i rodnom gradu kao ponosu na pretke koju su nam ostavili bogato istorijsko nasleđe.

„Karneval je za mene manifestacija radosti, osmeha i sreće, jedinstvena prilika gde možete da budete neko drugi i način da predstavimo naš grad vrednim za videti jer smo prebogati kulturnom baštinom i slavnim mestima u okolini. Sedeći te 2007. godine u društvu prijatelja paraplegičara pitao sam ih šta bi im bila želja koju nisu ostvarili, a sada ne mogu. Svi u glas su mi rekli da su sanjali da posete svetski poznate karnevale. Tada sam rekao i to je presudilo – Ja ću vam dovesti karneval u grad kad vi ne možete da odete“, sa žarom u plavim očima izgovara Raduško.

Iako i sam bolestan, pateći od kvadripareze(delimična oduzetost udova-prim.aut.) sastavio je elaborat na trideset dve strane o karnevalu i planu njegovog održavanja. Vrlo brzo dobio je pozitivan odgovor i Šabac 2008.godine, tačno četrdeset godina od poslednje održanog, postaje domaćin karnevala u sklopu turističke manifestacije Čivijada.

Delić karnevalske atmosfere

Ove godine su slavili deceniju postojanja uz mnogobrojne uspehe i nagrade. Dve hiljade dece proputovalo je 11 zemalja u regionu preko organizovanih poseta karnevalima, preko 120 volontera je uključeno u svaki trenutak Čivijaškog karnevala, preko 5000 ljudi posetilo je Šabac u danima septembra kada grad vrvi od događaja – fantastične brojke za fantastičnog čoveka.

„Dajem nagradni zadatak svima da pronađu sliku sa našeg karnevala gde ima bar jedno lice koje se ne smeje. Skoro sam siguran da takvih nema! Šezdeset dana godišnje provedem na karnevalima širom zemlje, posetio sam Maltu, Kipar, Nemačku, sve sem Rio de Ženeira, ali ima vremena, sve dok me noge i ruke služe.“

Lica bez osmeha ne postoje.

Kako i sam kaže „Čivijada je majka, karneval je dete“. Organizacija „deteta“ podrazumeva neverovatnu snagu i koncentraciju, ostvarivanje kontakata, smeštaj učesnika, haljine za kraljicu i princezu, žurku za sve goste, poklone,… Mesec dana pred početak svakog dana menja melodiju zvona na mobilnom da ga ne bi nervirala zbog konstantnog zvanja. Danas ima pomoć Aleksandra Kovačevića kojem je dodelio svoju kapu.

Uniformu čine teget odelo, bela košulja, zlatno crna kravata i kapa sa rogom. U zavisnosti od visine položaja zavisi i broj rogova pa tako „jednorozi“ su direktori, sa dva roga su nacionalni predstavnici a tri roga „šetaju“ članovi borda. Sedište karnevala je u Holadiji. Činove možete videti na sakou ovog čoveka koji s ponosom šeta Šapcem zarazno šireći radost.

Raduškova karnevalska odlikovanja.

Sprema se na put u Bugarsku gde će od 27. do 28. januara biti na karnevalu sa 6000 učesnika. Interesantno je da se karnevali održavaju isključivo zimi što naše Egipćane i Hajduke(učenici Škole umetničkih zanata) zbog oskudnih kostima ne sokoli. Amazonke iz Prnjavora i Barbike su u vrhu nagrađivanih trupa.

„Izuzetna čast mi je bila dodela nagrade od strane Privredne komore Srbije za izuzetan doprinos u sferi međunarodnog turizma, tzv. Turistička slagalica koju sam kao „Zaslužni pojedinac“ dobio 2012.godine! To je osvrsilo moj napor i trud i samo me još više nagnalo da istrajem u svakoj narednoj godini.“

Slovence izdvaja kao najveće fanatike, za njima idu Hrvati koji su zbog turističkih potencijala u samom vrhu najboljih organizatora te je karneval u Rijeci svojevrsni spektakl gde kolonu od 30 vozila šetajući prati do 500 ljudi.

Kuriozitet…

Čivijaški karneval

Na predstojećoj 38. Konvenciji koja se održava u periodu od 26.maja do 03.juna u Šabac će dovesti Kolumbiju, Urugvaj i Ameriku jer se baš kod nas bira novi predsednik FECC(Federacija evropskih karnevalskih gradova) gde planira da obori rekord i dovede 190 učesnika. Planira da ih posluži večerom sa iznutricama koja će biti postavljena u Tvrđavi, oživljavajući tako legendu da je nekad na tom istom mestu Grof Drakula obedovao.

Raduško je predsednik Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga, aktivni učesnik Čivijaške vrteške na TV Šapcu, autor emisije Baš ste slatki u kojoj je promovisao mlade i njihove talente i kome je tadašnji premijer Zoran Đinđić dao poslednji intervju. Radio je Ekološki mesečnik i Noćni život na Balkanu, a iza sebe ima film Ruskinje imaju nežne stomake.

Pasionirani je kolekcionar ploča pa tako ima preko 300 naslova instrumentalne muzike od kojih izdvaja brazilske ritmove – salsu i sambu kao pokretačke.

I sam je učestvovao u karnevalu te nosio kostime Sulejmana Veličanstvenog i jedan „poluklovnovski“ koji je dobio od prijatelja iz Urugvaja.

Nakon razgovora, mi smo se zamislili i krenuli u planiranje kostima za Čivijaški karneval ove godine, a vi?

Autor: A. Vujević

Comments are closed.