DA SE NE ZABORAVI – KOSOVO U ŠAPCU

“Da se ne zaboravi” je naziv izložbe koja će u Petak, 09. novembra biti otvorena u Kulturnom centru sa početkom u 19 časova. Izložba fotografija manastira Kosova i Metohije, autora Marijane Jović ima za cilj da nas podseti i opomene da nikada ne zaboravimo svetinje naše Svete zemlje.

Da se ne zaboravi_Zorainfo
Marijana Jović – Autor izložbe

Kako je do izložbe koja je već prikazana u Koceljevi došlo, kao i svoj boravak na Kosovu tokom kojeg su i nastale ove fotografije , autorka opisuje u nastavku teksta:

Put do Kosova…

“Do samog puta je došlo slučajno, sticajem neverovatnih okolnosti. Moja pokojna majka Gordana, po kojoj moja ćerka danas nosi ime, je jedan od organizatora tog putovanja. Upozoravana sam i odvraćana od mnogih na opasnosti takvog puta, ali je ipak, te 2007. godine mala grupa žena krenula je na put do Kosova i Metohije. Taj put u neizvesno je trajao od 12.- 14. oktobara 2007. godine. Bile smo odlučne u tome da vidimo šta se zaista dešava ,,dole,, kako ovde popularno kažu za taj deo Srbije.

Došli smo u kolevku srpskog naroda

Odmah po dolasku upozorena sam od vozača koji je bio zadužen za nas da ako nam priđu Šiptari i nešto pitaju, kažemo da smo novinarke iz Francuske zbog našeg dobrog poznavanja tog jezika. Trudila sam sa da okom objektiva zabeležim svaki deo tog veličanstvenog putovanja u kolevku srpskog roda. Kosovska Mitrovica, severni srpski deo. Pa onda Banjska i Sokolica, gde je patrijarh Pavle služio liturgiju na dva velika srpska praznika, Miholjdan i Pokrov Presvete Bogorodice. Manastir Banjska, mnogo puta rušena i spaljivana pa iznova građena.

Da ce ne zaboravi_Manastir Gračanica_Zorainfo
Manastir Gračanica

Patrijarh Pavle

Ponosna u svojoj svetoj lepoti. Sokolica, smeštena u brdima, okružena šiptarskim selima i patrijarh Pavle u manastiru sa mnogobrojnim Srbima koji su i pored straha i u nemogućim uslovima došli da zajedno molitvom kažu da ostaju na večnom ognjištu. Nakon toga, put do Gračanice, predeo slikan bolom i tugom, jer tu nas više i nema, pa pored Prištine i Kipa slobode koji nemilosrdno podseća ko je tu gazda. Gračanica, konačno.

Srpstvo zaštićeno zidinama

Srpstvo je tu zaštićeno zidinama. Freske govore sa zidova. Tihi glas koji plače za nezaborav. Sveci naši opominju da se opametimo i da ih ne zaboravimo. U srcu mi se vezao obruč. Da, krivi smo što smo ćutali i da, krivi smo što smo pustili da prođe i da dođe 2007. godina. Tada sam sebi obećala da ću preneti i da ću opomenuti one koji mogu da pomognu. Da Srbi moraju ostati na svome i čuvati svoje svetinje i svoje grobove. Da ne bude ,,Kao da nas nikada nije bilo…

Da se nezaboravi
sa ocem Milošem Antonićem

Fotografije kao svedok…

Sada je 2018. godina. Goca Jović, moja mama je predvodila to putovanje. Nje više nema. Ali ostale su fotografije da svedoče kako je bilo. Svaka ima svoju priču, neka ponosnu, neka prkosnu, a neka zastrašujuću. I svaka fotografija ima samo jednu misiju – DA SE NE ZABORAVI.”

Što se izložbe u Šapcu tiče, najviše mi je pomogao dr Dejan Pavlović. Zahvalna sam mu na celokupnom trudu, zalaganju i pomoći da svoje fotografije izložim u Šapcu i da dođe do izložbe. Bez njegove  podrške ova izložba ne bi ugledala svetlost dana. “

Sa željom da u svojoj misiji uspe sa ovom izložbom, portal “Zorainfo” se pridružuje autorki na njenom putu da sve nas podseti da Kosovo nije ono tamo “dole” , već kolevka , suza i rana svakoga od nas. Iščupano srce iz grudi i prolivena krv naših predaka ne smeju biti zaboravljene, ne od nas!

A . Perić

Comments are closed.