DOKTOR ŽIVKO – ČOVEK KOJI NEPRESTANO BRINE O ŠABAČKIM BEBAMA!

Najkraće rečeno – doktor Živko! Malo detaljnije – dr Živko Teodorović(54), specijalista pedijatrije, čovek koji svojim okom budno prati rađanje Šapčana. I to sve od trenutka kada prvi put udahnu vazduh, pa dok ne odrastu. Lekar koji skoro tri decenije motri na decu, ne može da „živi“ od poruka, čovek britkog uma i potpuno otvorene i jednostavne prirode. Neko kome je poverenje lako dati. Zauzvrat traži isto, i još više.

Doktor Živko Teodorović
Doktor Živko Teodorović

Poverenje u roditelje…

„Obično svi govore da je poverenje u lekara najbitnije. Za mene je od velike važnosti da imam poverenja u roditelje jer oni sprovode ono što ja kažem. Stanje dečijeg zdravlja nije jednostrani odnos – lekar i dete. Mi moramo biti tim!“ – gotovo u dahu započinje Živko.

Potekao je iz radničke porodice, bio je Vukovac i u osnovnoj i u srednjoj školi, a izabrao je pedijatriju, jer je u to vreme i sam dobio dete.

„Kada čujem da kolege vode svoju decu kod drugih pedijatara, a i sami su to po struci, ja se naježim. Pa ko će bolje od mene samog poznavati sopstveno dete, kako ću da lečim tuđu decu kad ne znam svoju, i kako roditelji-lekari isključuju objektivnost kada je njihova porodica u pitanju. Ne znam i ne podržavam!“

Šapčani kao roditelji…

Šapčani su kaže kao roditelji različiti, od potpuno objektivnih do prebrižnih, od onih koji daju Sinalco već trećeg dana bebinog života do onih sa prevelikom brigom. Potencira na prirodnosti i jednostavnosti u odnosima sa pacijentima, pa je to svakako nešto po čemu ćete ga najpre zapamtiti.

Doktor Živko Šabac
Doktor Živko

Iza sebe ima nebrojeno pacijenata i generacija. Kaže da mu pacijenti dolaze sve do svog punoletstva.

Pre svega briga o deci…

„Svako dete je svet za sebe. Iziskuje poseban pristup, poseban tretman. Trudim se da me razumeju dobro i da budem jasan u zahtevima i objašnjenjima. Mada, danas su deca pametnija od roditelja, jer je mnogo različitih sadržaja dostupno, pre shvataju neke stvari od nas. Zavisi i od roditelja, neki su premladi za tu ulogu pa ne znaju ni o sebi da brinu. Oni kojima život podari dete u kasnijim godinama najčešće postaju njegovi „robovi“. Ali sve se to može srediti. Brigom o deci.“

Sam je gradio svoj stil i metodologiju, ne vidi sebe u pedagogiji jer smatra da bi „zavrtao“ uši. „Krao“ je znanje očima pa sam koncipirao svoj pristup malim bićima.

„Briga o detetu ne počinje trenutkom njegovog rađanja već trenutkom kada roditelji krenu da planiraju začeće, odnosno spoznajom da je žena trudna. Tada se rađa ljubav. Tada ti Bog daje najvažniju i najlepšu ulogu u tvom životu.“

Za zdrav odgoj dece, prema njegovim rečima, presudna je genetika. Jedine „bapske“ priče koje Živko podržava su pitanja starih baba „od kojih si kuća i od čega su tvoji bolovali“. Znajući tipove nasleđivanja i prenošenja gena to je potpuno opravdano po njegovom mišljenju, jer danas na razvoj i zdravlje deteta utiče genetika(50%), bliska okolina(20%) i mediji(30%).

„Pojavljujem se u porođajnoj sali onog trena kada se glavica počne pomaljati vani. Tu sam da beba prodiše, proplače, utvrdim da li je sve u redu ili ima nekih anomalija, reanimiram i budem priseban sve vreme bez obzira na težinu situacije. I do sada, hvala Bogu, uvek bez većih problema. Neonatologija je moj život, moj poziv i moja ljubav!“

Gnuša se novih tehnologija, mobilnih telefona i „sličnih sprava“ jer „dete treba da bude dete, da se igra napolju i da mu misao bude slobodna“.

Vidi još: TAJNE PERLICA JEDINOG ŠABAČKOG HOMEOPATE!

Najosetljiviji period za dete je prvih mesec dana života, pa do treće godine…

„Budite brižni u granicama normale svakoga trenutka. Najosetljiviji period za dete je prvih mesec dana života, pa do treće godine kada je imunološki sistem kompetentan da se bori. I manite se „bapskih“ priča i paganskih verovanja. Crveni končić oko ruke ili noge, prevrnuta  majica naopačke ili ogrlica od ćilibara su ništavne. To sigurno neće zaštititi dete!“

Savete daje i telefonom i uglavnom  odgovara na poruke, ako je to informativnog, savetodavnog karaktera i bez davanja dijagnoze. U slobodno vreme, kojeg ima sve manje, voli da se osami u najdaljem selu šabačke opštine, gde je okretnica za autobuse i sluša staru narodnu muziku.

Autističan je jedino za politiku. Kaže da svako treba da radi ono za šta se školovao. Ne libi se da govori iskreno ni o greškama u svom poslu.

„Svi grešimo. I ja sam to činio. Nenamerno. Bogu hvala, bez životnih posledica, mada nikome ne bih poželeo te dane brige, iščekivanja, nesanice i na kraju olakšanja kad se ipak sve završi zadovoljavajuće.“

Pored životnih lekcija o brizi o detetu dobio sam i lekciju o prvom Kosovskom boju pre onog iz 1389. godine, jer je Živko strastveni ljubitelj pamćenja nepotrebnih informacija i vrsni poznavalac istorije starog i srednjeg veka. Stoga i ne čudi što piše istoriju šabačkih beba samo osmesima. I uvek je crno ili belo. Sa njim je samo tako i moguće!

Autor: Aleksandar Vujević

 

19 Comments

 1. Zaista najbolji doktor ikada, ne samo u Šapcu, vec i u siroj okolini. Pozdrav doktore, ziv i zdrav nam bio!

  • Ocito ste mlada mama i niste poznavali dr.Stanicu Maletic.

   • Da, draga dr Maletić koja je volela da dobije poklon od roditelja više nego ‘leba da jede, što bi rekao narod. Još se starije generacije sećaju epizode “Pare u bombonjeri”. Možda ste je pomešali sa dr Danom Dimitrijević, koja je zaista bila NAJBOLJI lekar.
    Što se doktora Živka tiče, SAMO zahvaljujući NJEMU moje dete nije postalo astmatičar, što je kasnije potvrdio i dr Minić.

 2. NAJBOLJI, PRE SVEGA ČOVEK I DOKTOR U ŠAPCU… KAD JE DEČJE ZDRAVLJE U PITANJU VERUJEM U NJEGA I BOGA JEDINO… ŽIV BIO ŽILE…

 3. Goran Ljuština

  Žista je veliki čovek, znam ga od malih nogu i uvek je posebnu pažnju posvećivao deci.

 4. Ljiljana Selenic

  Najbolji pedijatar bez konkurencije… sve dok ne prepozna osnovne simptome diabetes mellitus 1 kod dvogodisnjeg deteta,pa vas tako vuce 3 nedelje a vi dete vodite na kontrole svaka 3 dana privatno.
  Na kraju dete upada u komu, zivotno ugrozeno, hitna vozi u Tirsovu i pitanje doktora u Bgd “Majko,jeste li vi ovo dete vodili kod lekara kad je ovako bolest zapustena?”
  I ne,nemojte mi samo reci i najbolji grese…
  Grese, dok se ne desi vama,dok ne drzite polumrtvo dete u rukama…a nije moralo tako…

 5. Ne znam sta bismo bez doktora Zivka radili… zna on…
  HVALA DO NEBA I NAZAD ! <3

 6. Pedijatar kome je stalo do novca, beba sa skoro mesec dana koje je stalno povracalo posle svakog obroka bukvalno i gubilo na tezini, je od strane doktora Zivka vraceno kuci i receno je da mi roditelji umisljamo i da to nije povracanje. I da se kroz 5, 6 dana vratimo da se opet pregleda. (naravno nismo otisli privatno, nego u bolnicu) Bez razmisljanja smo sutradan odveli kod drugog doktora koji nam je rekao da misli da se radi o “stenoza pilorusa” (misic kod izlaznog dela zeluca zadeblja i hrana ne moze da izlazi iz zeluca nego se vraca nazad). Sutradan odvedena beba u BG u privatnu kliniku da se odradi ultrazvuk zeluca koji je to i potvrdio. Sutradan Tirsova i posle 2,3 dana izvrsena operacija. Beba hvala Bogu oporavila se normalno i brzo i sada je jedan presladak decak prepun energije. Da smo poslusali Zivka verovatno bi posle par dana mucenja i povracanja zaglavio bolnicu, infuziju zbog dehidracije i ko zna koliko bi to sve trajalo. Nikada necu zaboraviti pristup doktora, kao da je besan zato sto smo bebu doveli u njegovoj smeni i njegove ostre reci da umisljamo. Zahvalan sam drugom doktoru kod koga i dan danas vodimo bebu i verujemo mu maksimalno za sve sto nam kaze!

 7. Najbolji bez konkurencije.Bog na nebu,Zivko na zemlji.Ziv bio Zivko……..Hvala ti sto postojis!

 8. Doktorka MIRA LUKIC…pa jedno sto mesta prazno pa onda doktor Zivko

 9. Gde hoce i kad hoce bude zaista najbolji i najiskusniji, a kada mu nije dan ili nesto po volji jako neprofesionalan.. Sve u svemu dobar lekar, samo kako vreme i radni vek prolazi morao bi da se pozabavi svojom glavicom. Skolski primer grnijalca koji odlepljuje.

 10. Kakav Doktor,ni prošao pored doktora.
  Kad mi nije dete uništio 2011 god,samo nas je vozao u krug u jednoj privatnoj klinici u Šapcu dok dete nije završilo u Institutu za majku i dete.
  Neka ga služi čast ali što dalje od njega.

 11. Ovaj pedijatar ne ume da drži tek rodjenu bebu .

 12. Leontić Dejan

  Čovek je legenda.

 13. Mile Nikolić

  Žile Bakeli živ bio sto godina

 14. Najbolji doktor.Svaka cast moju decu je od rodjenja pratio sve pohvale

 15. Nije tačno da je doktor kome je stalo samo do novca, da je tako on bi otvorio svoju privatnu kliniku, kao što je neki pedijatri koji rade u bolnici, imaju. Iskustva su različita, neko je imao pozitivno iskustvo, neko ne. Što se nas tiče, suprug i ja imamo samo reči hvale za njega. Vodimo sina otkako se rodio kod njega. Iako sin, hvala Bogu, nije imao neki ozbiljniji problem pa čak ni jaču prehladu, vodimo ga kod doktora Živka da ga pregleda, da bi videli kako napreduje. Svaki njegov pregled je kompletan, pregleda ga bukvalno od pete do glave. Cenimo jako njegovo mišljenje. Iskren, kaže u lice šta ima i kakva je situacija, nije od onih što biraju reči. Nekim roditeljima se to ne sviđa, ali kada je dete u pitanju, tu nema mesta roditeljskoj sujeti. Ali kažem opet, iskustva su različita, a naše iskustvo sa doktorom Živkom je pozitivno!

 16. Moje dete je sada veliki i zdrav dečak zahvaljujući njemu. Doktorka Mira Lukić, doktorka Danijela Zablaćanski i doktor Živko su svetli primeri šabačke pedijatrije i akušerstva. Doktor Živko, čovek na prvom mestu, pa onda sve ostalo. Hvala Vam.

 17. Najbolji doktor.Vodim dete kod njega i prezadovoljna sam.Samo reci hvale!Stvarno je detaljan i dobar dijagnosticar,pre svega dobar covek.