Dva brata izvela napade, ostavili pismo, jedan napadač na slobodi

Samoubilačke bombaške napade na aerodromu i stanici metroa u Briselu izvela su dva brata, Ibrahim i Halid El Bakraui, izjavio je danas belgijski federalni tužilac Frederk van Leuv, navodeći da je još jedan neidentifikovani napadač u bekstvu.

Brisel

BRISEL – Samoubilačke bombaške napade na aerodromu i stanici metroa u Briselu izvela su dva brata, Ibrahim i Halid El Bakraui, izjavio je danas belgijski federalni tužilac Frederk van Leuv, navodeći da je još jedan neidentifikovani napadač u bekstvu.

Van Leuv je na konferenciji za novinare rekao da se Halid (27) razneo u vagonu briselskog metra na stanici Maelbek, preneo je Rojters.

Napad na aerodromu izveo je Ibrahim (29), koji je ostavio poslednju poruku u kompjuteru koji je policija pronašla u kontejneru tokom pretrage u belgijskom predgrađu, a u kojoj piše: “Ne znam šta da radim”, kazao je tužilac.

U poslednjoj zabelešci, Ibrahim kaže da sumnja da ga policija traži i da ne želi da završi u ćeliji “pored njega”, navodi AFP uz ocenu da bi to moglo da se odnosi na osumnjičenog za novembarske napade u Parizu Salaha Abdeslama koji je uhapšen prošle nedelje, a za koga mediji tvrde da je povezan sa braćom Bakraui.

Još jedan bombaš-samoubica učestvovao je u napadu na aerodrom, i on još nije identifikovan, dok je treći napadač došao na aerodrom sa torbom u kojoj je bio eksploziv, naveo je tužilac, prenosi AP.

Ta dva muškarca, koja se pored Ibrahima vide na snimku aerodromske kamere, tek treba da budu identifikovani, objasnio je Van Leuv.

Prema njegovim rečima, u jučerašnjim napadima u belgijskoj prestonici ubijena je 31 osoba, dok ih je 270 ranjeno.

Tužilac je rekao i da je policija tokom pretrage u četvrti Saerbek posle jučerašnjih napada pronašla 15 kilograma snažnog eksploziva TATP i velike količine materijala za izradu bombi, preneo je AFP.

Takođe je naveo da je policija pronašla 150 litara acetona, detonatore, torbe pune eksera i drugu opremu koja se koristi za pravljenje vrste bombi kakva je korišćena u jučerašnjim napadima u Briselu.

Snažan eksploziv TATP obilno koriste džihadisti Islamske države, napominje francuska agencija.

 

Vest Tanjug/Foto DW

Comments are closed.