EBRD – PODRŠKA U UNAPREĐENJU ENERGETSKE EFIKASNOSTI

EBRD (European Bank for Reconstruction and Development) je obezbedila zajam za unapređenje energetske efikasnosti u Šapcu, a JKP Toplana je “esko” kompanija koja je za svoje korisnike uzela kredit, pruža uslugu i omogućava im otplatu investicije na rate. Potrošačima su dostupni različiti modeli ugovora tako da građani mogu sami da odrede period otplate.

Projektom koji je ugovoren sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) je podržana implementacija mera energetske efikasnosti u 40 zgrada u Šapcu. Odnosi se na termoizolaciju stambenih zgrada i ugradnju delitelja i termostatskih ventila.

Cilj je da građani štede i da njihovi računi budu manji, a razlika u računima da im omogući da investiciju vrate u optimalnom vremenskom roku. Ugradnjom delitelja i ventila, građani dobijaju mogućnost da upravljaju svojim troškovima i da u svakom trenutku znaju koliko troše i koliki će im biti računi.

40 zgrada koje se nalaze u naselju Benska Bara odabrano je na osnovu interesa koje su izrazili stanari u istraživanju koje su sprovele stambene zajednice. Prioritet je dat zgradama sa većom potrošnjom toplotne energije i većim grejnim površinama.

Tekstovi su deo projekta, koji se sufinansira sredstvima Grada Šapca. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

Comments are closed.