ELEKTRIČNI AUTOMOBIL -NASTAVAK ENERGETSKE POLITIKE U ŠAPCU-

Šabac je prva lokalna samouprava u Srbiji koja je nabavila električni automobil. Obezbeđen je kroz projekat BIOSOL, koji promoviše održive izvore energije, zaštitu od aerozagađenja, očuvanje čistoće i kvaliteta vazduha i smanjenje troškova grejanja.

-Jedan od brojnih benefita ovog projekta je osnivanje Akademije za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, što je jedinstven slučaj, ne samo u Srbiji, nego i u regionu. Planiramo da veliki broj đaka osnovnih i srednjih škola edukujemo, približimo im obnovljive izvore energije, da napravimo module gde će im kroz nastavu i naučne eksperimente ideja o obnovljivim izvorima energije i zaštiti životne sredne, biti približena i dostupna – objašnjava direktor JKP „Toplana“ Šabac Slobodan Jerotić.

Električni automobil koristiće se u javnim poslovima gradske uprave. Ono što je kuriozitet kada je ovakva vrsta prevoznog sredstva u pitanju, je da se automobil neće puniti na konvencionalne punjače već na solarne panele.

-Apsolutno smo zaokružili jedan krug u kome imamo čist automobil i on je deo projekta u kome mi želimo da pokažemo koliko je važno da brinemo o životnoj sredini, ali i o potrošnji energije-naglašava Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca.

U gradskoj upravi poručuju, da je Šabac jedini grad u Srbiji koji ima jasnu energetsku politiku. S.G.

Tekstovi su deo projekta, koji se sufinansira sredstvima Grada Šapca. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

Comments are closed.