“FAZONI I FORE” SA SLAVNIM RŠUMOM

Da li „intelektualna elita“ čita?

Ako ste bili ove godine na Beogradskom Sajmu knjiga koji je održan od 21. oktobra do 28. oktobra 2018. primetili ste da je bilo krcato. Zašto je to tako ili zašto nije tako, možemo slobodno da se zapitamo. Postavlja se pitanje da li je bio neko iz „intelektualne elite“, da li se oni bave čitanjem ili samo čituckanjem? (da ne poredim sa onom čuvenom krađom i kraduckanjem).

Fazovi i fore Ljubivoje Ršumović i Đorđe Damnjanović
Ljubivoje Ršumović i Đorđe Damnjanović

Voajerisanje u Srbiji vrlo popularno!

Mnogi kažu, ovaj naš narod, tj. naša nacija slabo čita. Više se bazira na gledanje rijaliti programa da ne kažem voajerisanjem, tj. gledanjem kroz ključaonicu u tuđe porodice, stanove, kuće, pa i kupatila, da izvinite….

Cela planeta zna za njega, pogodite o kome je reč?

Opet mnogi tvrde da još uvek postoji čitalačka publika na ovoj našoj nejasnoj i nedefinisanoj kugli Zemaljskoj. Ima, pa čak i u Srbiji odgovorno možemo da tvrdimo, a to može da potvrdi i moj sagovornik sa kojim sam se družio na Sajmu knjiga. To je slavni i neprevaziđeni pesnik i pisac za decu Ljubivoje Ršumović koji se predstavio knjigom „Fazoni i fore“.

Koja je to kultna tv emisija pretvorena u knjigu, pročitajte ovde….

Na Sajmu ste, kao i svake godine, koju knjigu ove godine predstavljate?

Ršum: Imam knjigu, u Laguni je izašla knjiga „Fazoni i fore“, ta televizijska emisija koja je nekako postala  kako se to sad kaže kultna, poznata, 157 epizoda inače snimljeno i naravno reprizirano mnogo puta, tako da je prosto naprosto, publika tražila da se to i u obliku knjige negde napravi, a Laguna je prihvatila. I ove godine je prva knjiga izašla, pa iduće godine će biti druga i tako redom dok se ne potroši.

Ko kaže da je kulturi odzvonilo, pogledajte ovde….

Fazoni i fore Ljubivoje Ršumović_Zorainfo
Ljubivoje Ršumović

Vaši utisci sa Sajma, prema Vašem mišljenju kakva je poseta?

Ršum: Sreda je, pa je školski dan, bile su grupe dece, dolaze autobusima iz cele Srbije i to je dobro i zaista je gužva. I drugim danima ima posetilaca, iskren da budem ja ne razumem one ljude, novinare, kolege vaše koji tvrde da je kao knjigama odzvonilo, da niko ne kupuje, niko ne čita, to nije tačno.

Koliko je Laguna za osam godina prodala Ršumovih knjiga, pogodite?

Ršum: Ja verujem, odnosno imam dokaz. Iimam trinaest knjiga u Laguni. Za proteklih osam godina Laguna je prodala sedamdeset hiljada mojih knjiga. Neko je kupovao te knjige, neko je čitao te knjige. Moraju izdavači da ulože malo truda da bi svoje pisce promovisali.

Znate li na kom jeziku je Laguna štampala knjigu „Vidovite priče“?

Laguna je štampala moju knjigu  „Vidovite priče “ na engleskom jeziku  i to u prevodu Timoty Džona Bajforda, tako da je ta knjiga zanimljivo već prodata u tri hiljade primeraka u Srbiji. Nije nigde ni napolju slata, mislim poslata je naravno, pošto sam ja predložen za nagradu Astrid Lindgren u Stokholmu u Švedskoj, poslato je tamo njima, ali meni je milo da deca u Srbiji koja inače uče engleski da imaju moju knjigu prevedenu na odličan engleski jezik jer Bajford je bio zaista majstor za prevod.

Đorđe Damnjanović

Comments are closed.