GRAĐANI ŠAPCA PALI NA TESTU – VELIKE TEME PRED MALIM BROJEM LJUDI

22. MART – SVETSKI DAN VODA – VODA ZA SVE

Evropski centar za ekologiju je sinoć u MZ Kamenjak u Šapcu održao tribinu posvećenu Svetskom danu voda koji se danas obeležava širom sveta pod sloganom Voda za sve. Predavač je bio dr Dejan Pavlović, predsednik udruženja, koji je govorio o opštim ekološkim smernicama za grad Šabac, opasnosti da Šapčani u bliskoj budućnosti ostanu bez zdrave pijaće vode i neiskorišćenim vodnim potencijalima ovog kraja koji otiču u nepovrat.

VODA ZA SVE!

Učesnici tribine su aktivno diskutovali o svim temama. Složili su se da je zagađenje sveprisutno u našem okruženju i da se moraju preduzeti odlučne akcije na svim nivoima kako bi se nagomilani ekološki problemi rešavali. Građani su zainteresovani da se zaštiti kvalitet pijaće vode koji je u našem kraju ugrožen rastućim sadržajem nitrata koji potiče od veštačkih đubriva iz konvencionalne poljoprivredne proizvodnje.

Građani su zainteresovani da se zaštiti kvalitet pijaće vode

Oni kroz podzemne vode dospevaju u izvorišta i u našem telu se vezuju za hemoglobin stvarajući jedinjenje methemoglobin koje otežava snabdevanje tkiva kiseonikom. Redukuju se u organizmu u nitrite, što dovodi do anemije. Naročito su opasni za malu decu, kod koje se razvija sindrom plavog deteta. Rešenje za ovaj problem je smanjenje upotrebe veštačkih đubriva kroz veću zastupljenost organske poljoprivredne proizvodnje i povećanje količine raspoloživog stajnjaka kroz povećanje stočnog fonda.

Arterske česme zaštitni znak grada…

Građani su na ovom skupu istakli zahtev da se ponovo u funkciju stavi mreža arterskih česmi u gradu. One su bile zaštitni znak grada, mesta snabdevanja kvalitetnom vodom i okupljanja i druženja građana. Iznete su sumnje da je gašenje ovih česmi povezano sa namerom da se građani usmere na kupovinu flaširane vode po znatno višim cenama. Do kraja tribine pokrenute su i teme zaštite proizvodnje meda od uticaja zagađenja životne sredine i istinitog informisanja građana o kvalitetu vazduha u Šapcu. Na kraju je sa žaljenjem konstatovano utisak o održanoj tribini jedino kvari mali odziv građana.

Velike teme pred malim brojem ljudi.

Pravo na vodu…

Dr Dejan Pavlović je istakao da će kroz rad udruženja i kao Zeleni gradski odbornik podržati inicijative građana da se sve učini da se od zagađenja zaštite voda, vazduh, zemljište i hrana. “Mi smatramo da je pravo na vodu za piće jedno od osnovnih ljudskih prava. To ističe i rezolucija Ujedinjenih nacija iz 2010. godine i mi se u Srbiji pridružujemo inicijativi “Pravo na vodu” kojom tražimo da se u Ustavu garantuje pravo na održivo snabdevanje domaćinstava kvalitetnom vodom za piće na neprofitnoj osnovi jer imovinski status ne sme biti uslov pristupa vodi. Strahujemo da će ovo pravo biti teško ostvariti jer je veliki broj izvorišta sa najkvalitetnijom pijaćom vodom kroz privatizacije predat privatnim, uglavnom stranim kompanijama.

Do kraja tribine pokrenute su i teme zaštite proizvodnje meda od uticaja zagađenja životne sredine …

A nedavnim izmenama Zakona o komunalnim delatnostima otvoren je prostor za privatizaciju vodosnabdevanja čemu se snažno protivimo.” – istakao je dr Dejan Pavlović i dodao da Šapčani sa pravom očekuju da se vodna bogatstva našeg kraja zaštite i pravilno upotrebe: “Mi ćemo nastaviti sa borbom da se što više smanji upotreba veštačkih đubriva u poljoprivrednoj proizvodnji kroz stimulaciju organske proizvodnje jer Mačva poseduje neslućene potencijale u ovom sektoru. Zaštita raspoložive pijaće vode se sprovodi i kroz pretvaranje postojećih šljunkara iz divljih smetlišta u ribnjake, kupališta i sportsko-rekreacione centre, izgradnju mini postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u seoskim naseljima, uklanjanje divljih deponija i bolju organizaciju odvoženja komunalnog otpada. Korišćenje velikih količina veoma kvalitetne pijaće vode i neiscrpne količine vrele podzemne vode u komercijalne svrhe će biti još jedno polje našeg delovanja u budućnosti.“

VODA ZA SVE!!!

Comments are closed.