“HAJKA NA SMEĆE” MESEC DANA KASNIJE – ŠAPČANI PALI NA ISPITU IZ EKOLOŠKE SVESTI

Naši Šapčani se sigurno sećaju da su pre mesec dana Evropski centar za ekologiju i Pokret za Šabac Zelenih Srbije organizovali veliku akciju raščišćavanja građevinskog i ostalog otpada sa deponija iz naše neposredne okoline pod nazivom „Hajka na smeće“, a u popodnevnim satima predstavili se na Trgu kroz prvi Ekološki festival, namenjen svima nama koji težimo ka tome da nam grad bude čistiji i lepši.

Ekipa “Hajke na smeće”

Raduje nas činjenica da su se u okviru ove akcije priključile skoro sve osnovne, srednje i visoke škole, predškolska ustanova „Naše dete“ Šabac, kao i mnogobrojne društveno odgovorne kompanije, koje imaju tu svest da konačno moramo da pomeramo granice, a ne da decenijama tavorimo u mestu i krivimo uvek druge za naše neuspehe.

Nažalost, ovo je sve češća slika našeg okruženja!

Zato konačno možemo da kažemo, da kod pojedinih ljudi, ali opet ne kod svih, ekološka svest budi nadu u bolje sutra.
Postavlja se samo pitanje, da li je to baš tako? Da li mi odrasli vodimo računa da našoj deci usadimo u njihove pametne glavice kako bi trebalo da se odnosimo prema prirodi, prema otpadu koji razvrstavamo i odlažemo. Čekajte, pa zar mi odrasli to radimo?

Svi odredi Šabačkih izviđača su se odazvali akciji

Naravno, da ne. Pre svega, trebalo bi svi mi, da imamo posebne obuke i edukacije vezane za ekologiju i podizanje ekološke svesti. A ko bi mogao da nas edukuje? Čini nam se da mi nemamo stručnjake za to. Ili nam za to nisu ni potrebni stručnjaci. Evo jedan možda neverovatan podatak koji smo pročitali u listu „Alo“ iz 2017. god koji kaže: „Prema procenama stručnjaka naša zemlja godišnje gubi preko 400 miliona evra zato što ne prerađuje građevinski otpad“ – autor Alo.rs.

Zamislite 400 miliona evra mi bacamo na godišnjem nivou!

A opet, čini nam se da je dovoljno samo da se počne kao na zapadu, pa i na istoku, sa rigoroznim kaznama i da se momentalno osvestimo, tj. edukujemo. I eto, za tili čas postaćemo kao zapad ili istok. Uredne ulice, sređene fasade, nema grafita po zgradama, ne pljuje se po ulicama, ne bacaju se opušci na svakom koraku, odlaže se i prerađuje građevinski i ostali otpad, reciklaža, separacija, pa na kraju krajeva, može se doći i do neke dobiti, do zarade do nekog miliona, tj. do više miliona evra kako naglašavaju stručnjaci.

Ekipa koja je čistila deponiju u Štitaru

Prema rečima dr Dejana Pavlovića potrebno je da se obezbede uslovi da pojedinci i kompanije koji nelegalno odlažu otpad budu otkriveni i najstrože kažnjavani. Zeleni se zalažu da se uvede video nadzor na svim kritičnim mestima, pojača rad komunalne policije na terenu, povećaju novčane kazne i poboljša sistem odnošenja komunalnog otpada.

Veće kazne za nelegalno odlaganje komunalnog otpada.

Na dvadeset trećoj sednici Skupštine grada Šapca, održanoj 4.7.2018. na inicijativu Zelenih Šapca, usvojene su veoma važne izmene i dopune Odluke o upravljanju komunalnim otpadom na teritoriji grada Šapca kojima su kazne za nelegalno odlaganje komunalnog otpada povećane na maksimalni nivo dozvoljen Zakonom o prekršajima i sada iznose 25.000 dinara za fizička lica, 75.000 dinara za preduzetnike i 150.000 za pravna lica.

Lokacija “Kamička Bašta”

Na teritoriji grada Šapca, postoji oko 120 registrovanih divljih deponija. Kažem oko 120 zato što je teško utvrditi gde sve nesavesni pojedinci i nesavesne kompanije odlažu svoj komunalni otpad. Zeleni Šapca su akcijom “Hajka na smeće“ pokazali da su građani zainteresovani da se ovaj problem reši.

Da li su deca svesnija od odraslih?

Neverovatno štetan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi kroz zagađivanje vode, vazduha i zemljišta, ulazak u lanac ishrane i izazivanje brojnih bolesti uz povećavanje troškova sanacije područja sa divljim deponijama i troškova u zdravstvenom sistemu.

Ruke se moraju prati.

U današnje vreme kada su sveprisutne informacije o štetnosti odlaganja otpada na područja gde to nije predviđeno, mi i dalje imamo pojedince i kompanije koji nelegalno odlažu komunalni otpad i ja smatram da je krajnji momenat da se tome stane na put svim raspoloživim sredstvima.

Hor “Iskrice”

Jedan od načina jeste, na žalost, i kaznena politika i ja smatram da je ona do sada bila blaga. Njeno pooštrenje se ogleda u povećanju ovih kazni, ali i u unapređenju rada gradskih službi na otkrivanju počinilaca prekršaja u ovoj oblasti.

Vrtiđ “Đurđevak” i “Veverica”

Okolnost koja olakšava i opravdava ove mere jeste to što u našem gradu postoji odnošenje otpada sa celokupne teritorije Grada i ne postoji ni jedan razlog da bilo koji komad otpada ne završi ili u reciklaži ili udeponovan na Regionalnoj deponiji Srem- Mačva.

“Šarena šargarepica” odlomak iz predstave “Patuljci savetuju”

Bitno je reći da uklanjanje divljih deponija veoma mnogo košta i da se sredstva moraju obezbediti. Pored privlačenja sredstava iz fondova Evropske unije namenjenih unapređenju stanja u životnoj sredini, mi ćemo predložiti i da se neto dobit Javno komunalnog preduzeća „Stari grad“ koja pripada gradu Šapcu, upotrebi za uklanjanje divljih deponija u narednom periodu – istakao je dr Dejan Pavlović, Zeleni gradski odbornik i predsednik Pokreta za Šabac Zelenih Srbije.

Hor vaspitača PU “Naše Dete”

Naša organizovana akcija „Hajka na smeće“ u kojoj moramo da pohvalimo Savez izviđača grada Šapca sa svojim odredima, nastavnike, profesore, direktore skoro svih škola koji su se odazvali i učestvovali, Gradskoj upravi grada Šapca, JKP „Vodovod“- Šabac, JKP „Stari grad“- Šabac, kompanijama i firmama koje su nas finansijski podržale i pre svega da pohvalimo decu koja su čistila sve ono što smo mi odrasli pobacali napravivši mnogo deponija koje teško mogu da se uklone, pokazala je da još uvek nismo društvo koje je spremno da racionalno razmišlja. A kada ćemo toga biti svesni? Ne znamo!!!

Đorđe Damnjanović

Komentari su zatvoreni.