Hrvatski šef diplomatije: Srbija da ispuni kriterijume za EU

Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač tvrdi da Hrvatska podržava evropsku perspektivu svih zemalja jugoistočne Europe, pa tako i Srbije, ali da one moraju da ispune kriterijume za članstvo i odvoje pregovarački proces od predizborne kampanje, prenosi HINA.

ZAGREB – Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač tvrdi da Hrvatska podržava evropsku perspektivu svih zemalja jugoistočne Europe, pa tako i Srbije, ali da one moraju da ispune kriterijume za članstvo i odvoje pregovarački proces od predizborne kampanje, prenosi HINA.

Zagreb
Trg bana Jelačića (Zagreb)

On je to naveo odgovarajući na pitanje novinara da li Hrvatska blokira pristupne pregovore sa Srbijom.

“Hrvatska, opšte govoreći, podržava evropsku perspektivu svih zemalja na jugoistoku Europe. Što se tiče samog pregovaračkog procesa, nas u Hrvatskoj iskustvo uči da treba odvojiti pregovarački proces od izborne kampanje”, kazao je Kovač nakon sastanka s estonskom koleginicom Marinom Kaljurand, aludirajući na skorašnje prevremene izbore u Srbiji, navodi Hina.

Hrvatska agencija da je Kovač podsetio da je hrvatski pregovarački proces bio “mukotrpan, težak i bolan” jer je trebalo sprovesti dosta teških i nezgodnih reformi.

“To važi i za druge zemlje koje žele članstvo u Evropskoj uniji, pa tako i za Srbiju”, rekao je hrvatski šef diplomatije.

Vest Tanjug/Foto bigfoto

Comments are closed.