IL JE CVEĆE IL SU PAUNOVI?

Dragan Lukić (51) iz Salaša Noćajskog kod Bogatića, najnagrađivaniji je odgajivač paunova u Srbiji i jedini odgajivač fazana Eliot. Na sajmu ukrasnih i sitnih životinja održanom u Sremskoj Mitrovici, upravo ovaj lepotan mu je doneo šampionsku titulu.

Fazan ELIOT

– Volim te egzotične ptice mada ih nije baš lako uzgajati. Osetljive su na uslove, klimu, ne odgovara baš svima ovo naše podneblje. Zato retki uspevaju da ih odgaje sami, dok ih ostali uglavnom kupuju, za ukras u dvorištu. Ja sam počeo da ih sakupljam i gajim iz ljubavi prema neobičnim vrstama, a sad je to vremeno preraslo i u dodatni posao. Nije mi uvek lako da se rastanem od neke ptice koju sam od tića negovao, gajio, gledao kako se pretvara “od ružnog pačeta u prelepog labuda”. Ništa lepše nego kad ovako s proleća sve ucveta, prospu se boje i mirisi, pa se po travi razmile paunovi sa raširenim repovima dok se šepure pred drugim paunima i paunicama, šarenim fazanima, grlatim ćurkama – objašnjava Dragan.

Paunove, fazane i ćurke, krupne i sitne ukrasne životinje gaji u svom dvorištu koje je prepuno cveća i ukrasnog šiblja. Ovaj vredni mačvanski domaćin, istu pažnju poklanja i svom voćnjaku u kojem gaji jabuke, džanarike i šljive.

Comments are closed.