ISTORIJSKI HRASTOVI

Istorijski hrastovi u Trbušcu

Istorijski hrastovi u Trbušcu kod Vladimiraca imaju poseban značaj za Srbiju – kao i njeni ponosni stanovnici, odolevaju brojnim nedaćama. Jedan su od simbola srpstva, stari više od šest vekova.

Baš ispod hrastova, 1806. godine vođa Prvog srpskog ustanka Karađorđe Petrović, zaustavio je svoju vojsku kako bi sveštenik Pantelija iz Urovaca blagosiljao ratnike pred čuveni boj na Mišaru. Uspeli su da potuku tursku vojsku i izvojevaju jednu od najvećih pobeda srpskih ustanika.

-Srpski narod mora da čuva svoj slobodarski duh i tradiciju, da bude jedinstven. Pored istorijskih hrastova postavili smo česmu, čeku, napravili mali amfiteatar za izvođenje programa i istorijske časove.

Mudrac

Postavljena je skulptura Mudrac posvećena svešteniku Panteliji koji je blagosiljao oružje i unapred održao opelo junacima koji će izginuti na bojnom polju. Ostavljamo budućim generacijama ovo istorijsko mesto u sećanje na slavnu bitku da ga sačuvaju od zaborava – kaže profesor Marko Todorović, jedan od inicijatora uređenja prostora oko istorijskih hrastova.

Comments are closed.