IZNENAĐENJE, IMAM ŽABU I MUZIČARE U PITI!

 Pita je grčka reč, a označava vrstu jela (savijaču) koja se pravi od tanko razvučenog testa (jufki-kora) i raznih nadeva – (dolmi).

Pita sa spanaćem
Puž pita

Prva saznanja o pitama dolaze iz drevnog Egipta i Stare Grčke. Kada su stari Rimljani osvojili Grčku, ukus pita je osvojio Rimljane, pa su recepte poneli sa sobom. Kako se širilo Rimsko carstvo, slast pita je pravila sebi put kroz Evropu i zemlje Mediterana. Evropska istorija pita je posebno raznovrsna. Normani su imali običaj da ispečenu pitu šalju kralju za Božić. Popularna pita se pravila sa nekom vrstom jegulje što se na engleskom dvoru smatralo delikatesom.

Običaj „dvorskih“ pita se nastavio kroz vekove. Mesne i riblje pite su se posluživale tople ili hladne. U srednjovekovnom dobu, pite su prodavali na ulicama. Prodavci pita su bili popularni, jer većina domova nije imala rerne.

U XIV, XV i XVI veku je bilo uobičajeno da kraljevi prave bankete. Hrana nije bila najvažnija stvar na banketima, već zabava. Glumci, muzičari, mađioničari, žongleri i plesači su bili zabavljači. Kuvari su morali da uđu u takmičenje sa ovim zabavljačima tako što su pravili složene i „žive“ pite.

Kuvar jednog vojvode napravio je džinovsku pitu u kojoj je bilo smešteno 28 muzičara koji su je otvarali i svirali. U pite „iznenađenja“, u kojima je „uživala“ viša klasa su stavljane i žabe, lisice, veverice, ptice, pa i patuljci.

Da li biste želeli da ste živeli kao pripadnik više klase u ovo doba?

PITE SU ZABRANJENE, JER DONOSE PREVIŠE ZADOVOLJSTVA!

Pita sa višnjama

U puritanskoj Engleskoj, tokom 1600, u vreme Olivera Kromvela, vojskovođe i političara,  pite su pravljene ilegalno, jer su bile povezivane sa preteranim zadovoljstvom.

Početkom XV veka, pravljenje testa je napredovalo. Umesto testa od brašna i vode, kuvari su razvili tehniku pravljenja testa sa jajima, uljem i buterom. Kuvari su proširili „repertoar“ kako bi pored vizuelnog efekta pite bile i ukusne. Kore su pravljene u oblicima životinja, a gornje su bojene i ukrašavane lišćem, cvećem i grbovima. Za slatke pite, donja kora je ponekad bila aromatizovana  ružinom vodicom i šećerom.

PITE „OSVAJAJU“ AMERIKU I AUSTRALIJU! INVAZIJA PITA NA AMERIKU I AUSTRALIJU

Američka pita

Naseljavanjem  Severne Amerike i Australije pite nastavljaju svoj put oko sveta. Australija je nastavila tradiciju engleskih pita do te mere da su danas prodavnice pita uobičajene kao što su picerije i hamburgernice u Severnoj Americi. Za razliku od engleskih pita australijske imaju više nadeva i ukusa.

KAKO SU PITE STIGLE DO SRBA?

Neki izvori kažu da je štrudla (savijača) ponos Austrougarske monarhije, ali je ona, zapravo, otkriće najvećeg neprijatelja Austrougarske, odnosno, Otomanskog carstva. Svi istoričari hrane se slažu da je tanko razvučeno testo (kore), nastalo u Turskoj. O tome je pisao istraživač istorije bliskoistične kuhinje, Charles Perry u članku o istoriji baklave.

On kaže da su turski nomadi još u ranom srednjem veku jako voleli tanki hleb koji bi bio brzo pečen. Bio je potreban mali korak od tankog hleba do razvlačenja kora koje je počelo u Istanbulu oko 1500. godine.

Srbi su bili pod vladavinom Turaka od 1459. do početka XIX veka (1804.), te eto odgovora na pitanje iz naslova.

 

Autor: Olga Perić, dipl. psiholog i kulinarski mag

 

 

Komentari su zatvoreni.