JA TEBI OSMEH – TI MENI SMAJLI!

Smajli 🙂

Smajli Oni odavno postoje 8-0 , nekima su prečica da bez reči kažu 😛 , nekima pak da bez lica, pokažu osećanja 🙁

Bez njih su poruke i mejlovi nezamislivi, nezanimljivi, a komunikacija kao u i realnom svetu više ne počiva samo na slovima već i na osećanjima onih koji pišu.

Sve je počelo kada se 1857.godine broj 73 označio u Morzeovoj azbuci kao broj “ljubavi i poljubaca”, kasnije pretočen u formalni izraz – “srdačan pozdrav”. 24 godine kasnije američki humoristički magazin “Puck” objavljuje četiri lica i četiri raspoloženja koja će i kasnije imati iste odlike:

Smajli - Istorija emotikona
Istorija emotikona

😛

No, Scott Fahlman je dokumentovano prvi čovek koji je 19.09.1982. godine zvanično upotrebio emotikone. Emotikoni predstavljaju ekpresiju lica i osećanja.

Od tada pa do danas ima ih na stotine… Dele se na zapadnjačke – one koji se pišu s desna na levo i njih najčešće koristimo i na istočnjačke – tipične za koreanske proizvođače mobilnih telefona kao na primer (*_*) .

Smajli
Smajli

Emotikoni ili smajliji u današnjoj industriji mobilnih telefona jedna su od dodatnih aplikacija za korisnika pa upotreba ovakvog ekspresionističkog načina komuniciranja biva, verovali ili ne,imperativ pri kupovini aparata današnje omladine.

Za strpljive a zaljubljene nezaobilazan je cvet @–>–> , one koji su u brzini a ipak žele da pokažu ljubav dobro poznati :-* , ljuti se deklarišu kao 😡 , a zbunjeni 😯 .

Vidi još: LAŽNE VESTI – DA LI SU ŠAPČANI IMUNI NA NJIH?

Gotovo svi znaju šta je smajli.

Skoro da nema čoveka koji ne zna šta je smajli (emotikon – složenica od emocija i ikona-prim.aut.). Čak i oni stariji se utrkuju u poznavanju ove neverbalne komunikacije.

Svi se pravdaju brzim tempom i manjkom vremena da nekome pokažemo koliko nam je stalo. Zbog specifike poruka koje mogu različito da se protumače ovo je siguran način da objasnite da vam je baš žao :(. Možda vam i poveruju!

Ljudi u pokušaju da se bliže korišćenjem mobilnih telefona i mejlova izgleda da su se otuđili jedni od drugih. Sada nam emocije slikaju interpunkcijski znaci, šta li je sledeće?! 😕

Ko ume da čita između redova, samo će mu se kasti, ko ne ume neka se čuva jer je dovoljna jedna greška da 😳 postane 😥  . Pa nek nam je sa srećom \o/ !

Autor: A.Vujević

 

Comments are closed.