JAGODIČASTE ĐAKONIJE

U selu Culjković nadomak Šapca, održan je Festival jagoda na kojem su proizvođači iz ovog dela Pocerine izložili sav asortiman proizvoda ove voćarske kulture.

U Culjkoviću se jagode gaje na površini od oko 200 hektara, a skoro da nema domaćinstva bez zasada na bar nekoliko desetina ari. Ove godine kažu Pocerci, zadovoljni su prinosom ali i otkupnom cenom.

Zoran Ninković, veterinar iz susednog Dobrića, zasad jagode je ove godine proširio na hektar.

-Moja porodica i ja smo počeli pre tri godine sa trideset ari da bi već naredne proširili zasad na preko pola hektara. Ove godine sa hektarom pod jagodom je već ozbiljna proizvodnja. Ima dosta posla, svi smo uključeni, ali se isplati naročito kad ovako dobro rodi i kad je otkupna cena povoljna. Zahvalna je jagoda voćka, od nje pravimo sokove, džemove, slatko, ukusne kolače. Ženski deo se potrudio za šarene “jagodičaste” poslastice za Festival. Jagoda je postala brend ovog kraja – kaže dr Ninković.

Sezona branja u šabačkom kraju polako se privodi kraju. Iako je otkup od 150 dinara za kilogram duplo niži od cene sa početka berbe, proizvođači su zadovoljni zaradom. Otkupljivači sa druge strane nemaju zamerki na kvalitet jagode koja se pravo iz Pocerine, u najvećoj meri transportuje na rusko tržište.

Comments are closed.