JEDINI ČOVEK KOJI SVOJIM FOTOGRAFIJAMA ČUVA ŠABAC OD ZABORAVA!

Ako je iko neverbalno rekao više o Šapcu, onda su to njegove slike. Ako je iko napravio više fotografija Šapca i ima veću arhivu od njega – sumnjamo. Ako ijedan grad ima hroničara koji ga prati kako se razvija, diše i živi, blogera, fotografa, umetnika, radio-amatera – onda to Šabac ima! Dragutin Dragan Petrović(77), šapcofil i veliki zaljubljenik pogleda kroz objektiv, s velikim žarom u očima govori o svemu što pokušava kazati kroz svoj životni omaž gradu Šapcu.

Dragutin Petrović

O radio-interesovanjima…

Radio amater sam od 1958.godine. Tada sam počeo da pravim i konstruišem radio stanice jer su me zanimale veze na daljinu. Slušao sam Radio Beograd na svojoj improvizovanoj stanici od slušalice telefona, krompira i kablova. To je bila velika radost za jednog šesnaestogodišnjaka. Pravio sam durbine od kartona i naočara i sa Sokolane posmatrao okolinu Šapca. I tranzistor sam napravio sam.“

Završio je zanat za elektromehaničara što je samo dalo krila volji, entuzijazmu i ljubavi da nastavi da radi ono što najviše voli. Upad UDBE Dragutina nije omeo da nastavi sa svojim projektom uspostavljanja veze Tuzla-Šabac sa radioamaterima.

Vešte ruke i mašta učinile su ga čovekom koji je napravio radio-stanice svim amaterima u Šapcu.

O fotografiji…

„Moj prvi fotoaparat bio je SMENA 8. O fotografiji sam učio od Tomislava Kekića – Keke. Danas brojim u arhivi preko pola miliona slika. Bavio sam se dokumentarnom fotografijom, akt fotografijom, preslikavao časopise i vremenom ušao u sve njene oblasti i tajne. Napravio sam prvi fotografije dimenzija 4m x 1m, koje su bile praktično preteča bilborda. Čak sam šio sliku pobedničke ekipe RK Metaloplastika koja je visila na Domu omladine i koja je najveća slika na fotoplatnu koju sam ikad uradio.“

Dragan Petrović Radio klub "Mladi radnik"
Dragan Petrović

Iako nema nijedan kurs iz fotografije, veoma dobro poznaje način razvijanja i konzerviranja slika. Vek fotografije je 20 godina, za 30 godina imaćemo, kako kaže, samo bele papire. Sve fotografije tonira u braon čime su zaustavljeneni svi hemijski procesi, a ona je tada hemijski stabilna i trajna. Njegove slike na iverici krasile su sve restorane nekadašnje „Save“. Cela foto-arhiva Šabačkog muzeja do 80.-tih je njegovo delo. Do danas je bez ijedne nagrade za fotografiju koju toliko


Dragan Petrović - Testiranje linka sa Cera

obožava. Što se ne može reći i za nagrade, čiji je veliki protivnik. ,,Krivcima,, za istraživačku žicu u fotografiji smatra ljude iz muzeja, Milivoja Vasiljevića i Milana Jeftića.

Televizija je njegova druga opsesija…

,,Televiziju sam počeo da pravim oko 1970. učio sam iz strane literature ali smo kasnili dvadeset godina za tehničkim mogućnostima. Bio sam uporan i išao korak po korak. Amaterska televizija proradila je u Šapcu 1973. i bila je prva na Balkanu. Bila je to preteča lokalnih televizija, a ja sam želeo da to bude televizija za obuku mladih.

Studio u Zorkinom soliteru

Pored toga što iza sebe imam nebrojeno televizijskih priloga radeći kao snimatelj na TV Beograd-u, po prvi put u tadašnjoj Jugoslaviji uspeo sam da emitujem program na 34. kanalu. Uspostavio sam televizijsku vezu Šabac-Beograd. Prvi televizijski studio bio je u Janka Veselinovića na potkrovlju, oblepio sam ga ambalažom od jaja koja je bila najjeftinija, a što je izgledalo baš autentično za ono vreme. TV studio radio je do pojave lokalne televizije Šabac.“

Amaterska televizija Šabac

Zadnjih šesnaest godina priređuje izložbe o Šapcu pri čemu je sam radio na slikama koje su prikazivale naš grad u 3D-u. Svoj život opisuje kao bogat, ali tragičan. Izgubio je dvoje dece, a kao posledice moždanog udara osamdesetih javljaju se crne rupe u sećanju pa se često uhvati u pokušaju da pronađe prošlost. Ali se seća da se zbog jedne devojke penjao preko gromobrana na prvi sprat Gimnazije. Nikola Tesla mu je simbol i dobijenu srebrnu plaketu poznatog naučnika, dobijenu za razvoj radio amaterizma u Srbiji za radioamaterizam, za širenje tehničke kulture i radioamaterizma u Srbiji, smatra veoma važnim događajem u svom životu.

Supruga kao oslonac…

Sa ulaskom u 21.vek Dragutin i njegova supruga započeli su posao koji u to vreme nisu radile ni mnoge državne institucije. Naime, bez ičije pomoći, vlastitim sredstvima, skenirali su negativ filmove i preneli na diskove hiljade starih snimaka. U drugoj fazi arhiviranja, presnimljene su magnetofonske trake na kojima se nalaze njegovi razgovori sa građanima Šapca rođenim pre 1900. godine. Reprodukciju starih traka vršio je sa magnetofona sa kojim je i snimao razgovore i zato ga je čuvao preko 20 godina. Treća faza bila je digitalizacija VHS video zapisa kao i presnimavanje gramofonskih ploča snimljenih do 1940.godine. Danas mu je supruga najveći pomoćnik jer ona prebacuje fotografije sa foto-aparata na eksterne memorije, a sve svoje fotografije potpisuje ne bi li to bio dokaz da je on to napravio i zahvalan je time da ga samo potpišu kao autora, jer od ovog zanimanja nikada nije živeo.

Vidi još: NAŠA ŠAPČANKA – PRVA SERTIFIKOVANA SPARTANKA NA BLISKOM ISTOKU IKADA!

Šabačka blogosfera…

Dragutin je i bloger pa pored toga što se ume izraziti slikom, on to vrlo vešto radi i rečima. Ima preko 80 blogova, prisutan je na šest društvenih mreža jer na svaki način pokušava da do krajnjih konzumenata medijskog sadržaja dođe sve ono što on poseduje jer se dešavalo da u sajtove hakuju ili ukradu. On je na internetu DRAGUTIN ŠABAC, DRAGUTIN BLOGER , YU1TV i lako ga je pronaći!

Šabac 2016

Interesuje ga hortikultura i etnologija, rad smatra jedinim izvorom snage za čoveka kada se nađe u bolesti i depresiji.

„Objavljivanjem slika iz arhive na svojim blogovima pokušavam da iniciram i pokrenem ljude da pogledaju u svoje albume i dočaraju nam izgled Šapca iz različitih perspektiva. Tako obogaćujem svoj fundus ali i pokušavam da dođem po prvi put do nekih slika. Mnoge slike su prvi put ugledale svetlost dana, kao što je na primer fotografija turskog mosta, koji se nalazio u produžetku Kajmakčalanske ulice. Ispod njega je tekla voda iz Benske bare i ulivala se u rečicu Kamičak. Samo iz priča najstarijih sugrađana znalo se da je ovaj most postojao, ali fotografiju sam pronašao tek posle 60 godina istraživanja. I to sticajem sretnih okolnosti, uz pomoć prijatelja čija je tetka u vreme Drugog svetskog rata radila u foto-radnji “Holivud”.”

Šabac na Savi – Dragutin Google+

I sam kaže: “Svaki grad je kao živo biće, stvara se, traje, i svakog časa se menja, kao i život ljudi koji žive u njemu.Mnogi te stalne i brze promene ne vide zbog brzog ritma života, ali one su prisutne i uočavaju se kasnije. Ja ih pola veka pratim ,snimam i čuvam za buduća vremena . Iza mene posao nastavlja moja supruga, iza nje ćerka i zet, vrsni fotografi i dokumentaristi, a dve unuke će slediti njihov put. Sa četiri generacije može se sačuvati veliki deo prošlosti. Šteta što društvo NEMA mnogo razumevanja i znanja za ovu vrstu posla.”

Dragan Petrović

Toliko toga bismo još mogli reći, ali neka o tome govore slike i dela. Jer to i jeste izraz velikih majstora. Dragutine Dragane Petroviću, hvala Vam za sve što ste Šapcu dali!

Autor: Aleksandar Vujević

Comments are closed.