JELENA INĐIĆ – DEVOJKA KOJA OLOVKOM ISCRTAVA IME ŠAPCA U SVETU!

Jelena Inđić(24) iz Šapca, učenik generacije Škole primenjenih umetnosti Šabac, zatim student generacije, pa demonstrator na fakultetu Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, a danas nastavnica likovne kulture u osnovnoj školi, otvara nam vrata svog ateljea i sveta koji je njena preokupacija.

Jelena Inđić
Jedna od Jeleninih grafika

Život posvećen umetnosti, slikarstvu (kasnije grafici), nagrade, prestiži, galerije i izložbe, čitav kolaž priznanja i odlikovanja, sve je to povod za razgovor sa Jelenom. Sa osmehom se priseća svojih početaka i specijalno za Zorainfo govori:

Umetnost kao poziv…

„Ljubav prema umetnosti javila se u ranom detinjstvu. Još u petom razredu želela sam da budem nastavnica likovnog. Iako niko to tada nije uzimao za ozbiljno, ja sam verovala. Tek sada se vide plodovi napornog dugogodišnjeg  rada, kada se ostvaruje moj dečiji san“.

Paralelno sa osnovnom školom, Jelena pohađa i časove akademskog slikara Dragiše Marsenića. Kako kaže, to je prekretnica u njenom školovanju, jer se posle toga opredeljuje za grafiku, u kojoj prepoznaje mnoštvo svojih potencijala. Do kraja školovanja, ostaje dosledna njoj.

Jelena Inđić
Prijem ULUS (Udruženja likovnih umetnika Srbije)

Ova devojka svaki mesec dobija nagrade sa raznih konkursa od kojih su mnogi međunarodnog karaktera. U samo prethodne tri nedelje stigli su rezultati iz ULUS-a (Udruženja likovnih umetnika Srbije) gde je primljena u članstvo, dobila je Nagradu mladom autoru koju dodeljuje ULSŠ (Udruženje likovnih stvaralaca Šapca), u kome je član od 2014. godine. Tu nagradu nije čak ni primila lično jer je u isto vreme branila master rad u Banjaluci.

„Sve se poklopilo. Fizički nisam bila u mogućnosti da prisustvujem dodeli u Narodnom muzeju, ali je moj tata primio nagradu umesto mene. Ova nagrada posebno mi je zadovoljstvo jer je dodeljena od strane udruženja mog grada“

Nakon serije radova pod nazivom „Krnule“ koja je većini dobro poznata, Jelena ide korak dalje u istraživanju, svođenju i pročišćavanju. Kuća, koja je bila u prvom planu zauzima glavni deo slike, seli se u treći plan i predstavljena je samo u simbolu od kocke i trougla. Ravnice su njena preokupacija, nema više detalja i pukotina, sada je polje žiža njenog istraživanja. Velika promena u njenom radu došla je na master studijama:

Jelena Inđić - Sveti Jovan Kristitelj
Sveti Jovan Kristitelj

„Cilj je bio krenuti dalje i stvarati novu seriju sa sličnom tematikom, ali ujedno jakom pričom koja je podržava. Boja na ovim grafikama igra izuzetno bitnu ulogu, glavni kostur grafike nosi crna ploča, a toplinu joj pruža topla oker“.

Radovi su izvedeni u višebojnoj dubokoj štampi, kombinacija akvatinte i bakropisa. Matrice su cinkane, a delovanjem sa azotnom kiselinom stvara se reljef koji se otiskuje na grafički papir.

Povratak u Šabac i uspesi

Od proleća 2017. godine vraća se u Šabac zbog posla i osposobljava svoj grafički atelje, gde stvara seriju radova „Predeli“. Ovi radovi su joj otvorili vrata ULUS-a, maksimalan broj od pet radova prošao je žiriranje u Grafičkom kolektivu u Beogradu, kao i na izložbi 30×30 u Zrenjaninu. Tim radovima odbranila je i svoj master rad u klasi profesora Nenada Zeljića. Grafika je njen svet od 2012. godine.

„Iza mene stoji svakodnevni naporan rad koji je iznedrio dosta rezultata. S obzirom da nisam dugo u svetu grafike, imam zapaženu radnu karijeru, ne samo kod nas nego i u svetu. Izlagala sam radove na međunarodnim grupnim izložbama  u Bugarskoj, Rumuniji, Poljskoj…

Iako od grada nije primala stipendiju jer je studirala u inostranstvu, ova devojka je bila student generacije. Neverovatno je to što ima prosek 9,7 i master rad sa desetkom ali ipak nije dovoljno da joj se pruži 100% radne norme u našem gradu. I pored svega toga, ona je zadovoljna, presrećna što uopšte ima priliku da radi, uživa u svakom času i donosi nagrade i diplome sa „svojom“ decom, kako sa osmehom govori. Ponosna je i srećna što bar jednom nedeljno ode da njima prenese znanje i podeli svoja iskustva.

sveta petka
Iz Jeleninig ateljea

Malo ko zna da je ova višestruko talentovana umetnica nosilac i braon pojasa u karateu, kao i to da zidove njene sobe krasi preko pedeset medalja iz tog sporta. Jelena Inđić dobitnik je i preko deset nagrada i učesnik više od pedeset žiriranih međunarodnih izložbi. U slobodno vreme, profesionalno izrađuje i slavske ikone. Narudžbina ima preko glave.

I dok ostavlja fine tragove olovkom po papiru osmehom nam govori da talenat kada tad pronađe put do oka i duše posmatrača. Na susret sa njom smo stavili “tri tačke”.

Autor: B. Živanović

Comments are closed.