KARI I GAĆE KRALJICE VIKTORIJE – ŠTA SVE STANE U 152 CM!

Ovo je priča o jednoj od najčuvenijih kraljica i kariju. Zbog toga će o ovako značajnoj ličnosti biti navedene samo “crtice”.

Kari začin

Kraljica Viktorija (1819-1901) – kraljica Ujedinjenog Kraljevstva i Irske i prvi monarh, proglašen za caricu Indije, vladala je 63 godine. Dugo je držala prvo mesto u dužini vladavine, “prešišala” ju je Kraljica Elizabeta II.

Dobila je nadimak Baka Evrope, jer su mnoga njena deca (rodila ih je 9) bila oženjena i udata u evropske kravljevske porodice, a kasnije i njeni unuci.

Bila je moćan vladar, mnogi kažu “jak međunarodni igrač” što se tiče političke veštine.  Engleska je doživela neverovatnu ekspanziju tokom njene vladavine u industrijskom, kulturnom i tehnološkom smislu.

Kraljica Viktorija

Nosilac tzv. “Kraljevske bolesti” – hemofilije, prvi kraljevski “stanovnik” Bakingemske palate, takođe poznata i kao najniži britanski monarh. Bila je visoka samo 152 cm. Preživela je, mnogi izvori kažu, 6 pokušaja atentata, bila poliglota, mnogo se posvećivala humanitarnom radu. Veoma socijabilna, uživala je u društvu ljudi.

Mnogi tradicionalni običaji vezani za Englesku, ali i svet potiču upravo od ove neverovatne žene:

  • proslava Božića, kićenje jelke i pisanje čestitki
  • pijenje popodnevnog čaja
  • venčavanje u beloj venčanici – do tada je crvena boja bila vrlo popularna u Engleskoj, a i neke druge jarke boje.

JEDITE BRZO ILI OSTADOSTE GLADNI!Kraljica je bila poznata i po ljubavi prema hrani. Ako ste bili njen gost, morali biste jesti brzo, jer je Kraljica bila, može se reći i proždrljiva. Sluge su sklanjale tanjire čim bi ona završila, tako da neki gosti ne bi ni počeli  da jedu poslužene delikatese.

Volela je da jede mnogo i brzo još kao dete, te je bila podvrgnuta rigoroznom režimu ishrane. Postavši kraljica, odbacila je ograničenja u ishrani i hedonistički prišla hrani.

Njen doručak je obično podrazumevao kašu, ribu, jaja na tostu, mnoge vrste“fancy”hleba (hleb sa kvascem, jajima i svežim i koštunjavim voćem). U poznijim godinama, nalazio se tu i dimljeni bakalar. Naravno, kraljica nije nužno jela sve što je bilo pripremljeno, ali je volela da ima izbor.

Za večeru su obavezno posluživane supe, riba, hladna kuvana piletina ili pečena govedina, dezerti i voće, verovatno ananas, specijalno uzgajan za kraljevsko domaćinstvo. Bila je “fan” sezonskih jela. Istoričari kažu da nikada nije dozvoljavala da na stolu bude servirano išta što ne pripada tom godišnjem dobu. Posebna slabost su joj bili krompir spreman na svaki mogući način, kao i razne vrste slatkiša. Njena i Albertova svadbena torta bila je teška skoro 136 kg, a pre nekoliko godina, na aukciji je prodato parče pomenute za 1,500 funti.

KAKO PUTOVATI U INDIJU, A DA NE MRDNETE OD KUĆE?

Posle smrti muža, princa Alberta, kraljica, venčana u beloj čipkanoj haljini,  oblači crninu koju više ne skida i povlači se u Škotsku gde joj društvo, uglavnom pravi sluga John Brown, a posle njegove smrti 1883. dobija za slugu Indijca, Abdul Karima, starog 23 godine. Kraljica je inače, bila fascinirana Indijom, ali je nikada nije posetila.

Omiljeni sluga i pratilac postaje joj i prijatelj. Podučava je Urdu jeziku, ali joj kuva i kari. Tako se kraljica putem jela koje će joj postati omiljeno, prvi put sreće sa ukusima i mirisima Indije.

“Kraljica je svakako ranije probala kari” (kaže istoričar hrane Annie Gray u knjizi “Proždrljiva kraljica: Jesti sa Viktorijom”, ali potpuno drugačiji od ovog koji joj je kuvao Karim. Ti, raniji su sadržavali voće, bili puni kurkume i galangala (biljke slične đumbiru, ali oštrijeg citrusnog ukusa).

Gaće Kraljice Viktorije

Karim sprema masalu, mešavinu začina, meljući cimet, kardamon, kumin, kurkumu, korijander, kajen biber. Kasnih 1880-ih, kari se je dva puta nedeljno na Viktorijinom stolu. Za ručak pileći, a za večeru nedeljom – riblji.

Nije svakako, samo kari “kriv”, što kraljičin struk ima obim 114 cm , ali svakako je doprineo.

Širenje mirisa Indije pratilo je i širenje garderobe, pa i donjeg veša.

Famozne gaće kraljice Viktorije u današnjoj veličini 3XL, su prodate na aukciji muzeju u Saseksu.

KARI – ZAČIN, JELO I LEK

Reč kari je višeznačna. Može označavati začin ili mešavinu začina poznatu kao “kari prah” ili može ukazivati da je reč o jelu “kari” koje se kuva širom sveta. To može biti bilo koje jelo sa mesom ili povrćem i sadrži bogato začinjen sos. Obično se služi sa pirinčem, ali takođe, može biti posluženo uz hleb, najčešće tanak ravan kao što je roti ili naan. Mnogo  je načina da se spreme ove vrste hleba, no o tome drugi put.

Naan

Verovatno je prva asocijacija na kari – Indija. Reč kari dolazi iz Tamil jezika u Indiji, tako da se veruje da je njegovo poreklo odatle. Postoje takođe dokazi da se koristio u Mesopotamiji 1700. p. n. e.; da su Englezi pravili kari oko 1300. godine. Kristofor Kolumbo je nenamerno pomogao širenje karija trgovanjem sa Istokom. Ne samo da je doneo kari u druge zemlje, već je doneo papričice sa Zapada u Indiju gde su se one spojile sa jelom. Pre Kolumbovog dolaska u Indiju, kari nije bio tako jako začinjeno jelo kakvim ga danas prepoznajemo. Teško da bi se kari mogao danas zamisliti bez ljutih papričica koje su postale njegova esencija. Za sve one koji ne vole ljuto, nema brige, jer kažu da ima toliko vrsta karija koliko i kuvara u Indiji.

Tradicionalna hrana Indije (ilustracija)

Zbog mnogih različitih svežih i suvih začina koje sadrži, kari može biti veoma dobar za zdravlje. Tri glavna sastojka većine kari začina su kurkuma, kumin i korijander, a poznata su po svom antiinflamatornom dejstvu i mogućnosti da daju snagu i detoksikuju naša tela. Reguliše varenje, neka istraživanja dokazuju da je dobar i protiv Alchajmerove bolesti.

Najčešće je predivne je zlatno-žute boje, ali može biti i zelen ili crven u zavisnosti od mešavine. Karakterističnog ukusa, koji zbog svoje specifičnosti, čini se ne prija nekim osobama. Moje iskustvo je da ne prija Srbima, ili barem onim koji nisu gurmani. Takođe poznajem i preobraćenike. Samo je potrebno vešto ih nagovoriti da ga probaju i retko ko neće želeti opet.

Ako ste zainteresovani za recept za pileći kari spreman za Kraljicu Viktoriju, javite se. Imam ga!

Autor: Olga Perić, dipl. psiholog i kulinarski mag

 

Comments are closed.