“KOD GLUVAĆA” – ŠABAČKA PEKARA GDE NIKAD NIJE GLUVO!

Ako ste pomislili kao i ja da je pekara „Kod Gluvaća“ najstarija aktivna pekara u Šapcu, u pravu ste! Ako ste pomisli da naredne godine slave jubilej od 40 godina postojanja, onda ste pogrešili. Oni su samo četrdeset godina na ovoj lokaciji, na uglu Vojvode Brane i Sremske. Verovali ili ne, i ne pamti se kad je „gluvaćki“ hleb prvi put zamešen. Uglavnom recept je star preko šest decenija. I gle čuda – ne prenosi se sa kolena na koleno.

Kod Gluvaća
Uvek vruć hleb iz Mirkove peći

Opojni miris vrućeg hleba…

Pored mirisa i za oko predivnog eksterijera, pažnju privlače neopisivi redovi, jagma za parking mesto i lavež pasa koji strpljivo čekaju svoje vlasnike zakačeni povocima na kuke ispred lokala. Ovo je standardna situacija kod Gluvaća. Nikad nije „gluvo“.

Kod “Gluvaća” nikada nije “gluvo”

Dočekuje nas Dušan Obradović(39) iz Vukošića, odmilja zvani Gluvać. Sve bi to bilo u redu da je Dušan potomak Mirka Ljubojevića – Gluvaća. Ali nije! I da je pekar. Ali nije! I tu se poput testa poče razvijati priča o ljudima koji su iz inat i iz ljubavi otvorili 2009. godine ovu pekaru koristeći recept za hleb i lepinje najpoznatijeg Gluvaća ikada!

Novi “Gluvaći” Dušan sa porodicom

„Pekaru smo otvorili supruga i ja 2009. godine. Došli smo na ideju da „oživimo“ Gluvaća i njegova dela. Lako smo se dogovorili za lokal i odavanje recepta sa bakom Miroslavom Ljubojević, Mirkovom udovicom, i tako ovo mesto ponovo živi, a Šapčani mogu da uživaju u neprevaziđenom domaćem hlebu i lepinjama. I to sve bez ijednog aditiva!“

Istorija pekare „Kod Gluvaća“…

Prva pekara „Kod Gluvaća“ otvorena je na Jevremovcu, zatim se premešta u drugi deo Kamenjaka da bi naposletku završio na sadašnjoj lokaciji. Mirko je bio iz Užica gde je i izučio zanat i to silom prilika. Kažu da je bio zakržljao pa su ga roditelji poslali na poslastičarski zanat ne bi li se ugojio. Pobegavši od mlade dolazi do Šapca i tu počinje saga o vrhunskom domaćem hlebu te je tako Gluvać po pitanju pekarstva – najstariji šabački zanatlija.

Inače, Gluvać je zaista bio gluv jer je posle saobraćajne nesreće primio veću dozu streptomicina i tako ogluveo.

Mirkova peć…

„Hleb pečemo u Mirkovoj peći, ručno pravljenim turskim pećima kapaciteta 100 vekni hleba. Po tradicionalnom Mirkovom receptu radi jedno malo preduzeće koga čini sedam pekara, sedam ljudi u doradi i pečenju, pet u prodaji i jedan u razvozu. Pekara radi 24 časa, dan je najradniji deo i to prepodnevna smena. Ovo je mesto gde dan nikad ne počinje. On uvek traje“ – kroz smeh će Dušan.

Mirko “gluvać” sa suprugom Miroslavom

Mesečno se utroši 20 tona brašna, a dnevno se uradi 800 do 900 vekni hleba. Dnevno pekaru poseti preko 1000 Šapčana! Sve je uvek sveže, nema zaleđavanja niti podgrevanja. Zakon je poštovanje prirodnog procesa nadolaženja testa – garbanja.

Ručno mešenje hleba…

„Svaka vekna hleba se ručno premesi, cvika(kidanje) i virka(pravljenje vekne u loptu), a zatim ručno izrađuje. Cilj nam je da očuvamo tradiciju, zadržimo kvalitet i produžimo Gluvaću život. Stepenik više u odnosu na Mirkovu tradiciju je ubacivanje peciva modernog izgleda.“

Hleb, pita, burek…

U ponudi imaju domaći hleb, lisnato kvasno pecivo, pite i bureke, integralni i hrono hleb kao i hrono mafine. Tu staju sa asortimanom samo zbog manjka prostora. Vabe baka Miroslavu da je isele u špajz i prošire se kod nje u dnevnu sobu. Ali ona se ne da. Ni godinama, ni ubeđivanju.

Od tradicije se ne odstupa! Ručno mešenje hleba

Radnja ima „čekaonicu“ za kućne ljubimce ispred, burek i pecivo imaju non-stop. Satnica hleba izgleda ovako: 13:30, 15:00, 16:30, 18:00 i 19:30. Tada se ovim krajem širi miris nadaleko poznatog hleba.

Kod Gluvaća_Zorainfo
Sjajni kolektiv

Atmosfera u dvorištu ove radionice je vrlo živa, nebrojeno ljudi, puno vedrih očiju i osmeha na kilo. Svi sa svim funkcionišu. Uigrana mašina. Veliki tim. Baka Miroslava im je svima pozitivna podrška i vetar u leđa. Ona ipak tajnu zna.

Stari i novi “Gluvaći”Dušan i Miroslava

A ja odlazim srećan jer shvatam da se uvek nađe neko ko će da nasledi i nastavi ono što ti najbolje radiš. Pa i posle toliko vremena – a ono ima svrhu. Samo nemojte biti gluvi da to i prihvatite.

 

Autor: A. Vujević

Comments are closed.