Kodeksi

Danas u 12 časova u Holu Biblioteke šabačke, uz prisustvo velikog broja medija i ljubitelja umetnosti, svečano je otvorena izložba pod nazivom “Kodeksi” slikara Danila Vuksanovića, slike i objekti.

Izložbu je otvorila Jelena Podgorac Jovanović, direktor Biblioteke šabačke, Tatjana Marković, istoričar umetnosti, Dragan Bartula, slikar i sam autor.

Prema rečima Tatjane Marković izložba Danila Vuksanovića u Biblioteci šabačkoj prostorno je smeštena tamo gde inače obitavaju i reči i slike, baš kao što to čine na platnima Vuksanovićevog opusa nastalog u poslednjih nekoliko godina.  U ovoj fazi, na umetniku svojstven način, napravljena je simbioza tradicionalnog i aktuelnog, slikarskog poteza i aplicirane knjige, sinteza slike i teksta u kojoj slovo, reč ili knjiga postaju esencijalni likovni elementi.

Umetnik je posebno za ovu priliku osmislio umetničko delo koje je inspirisano bibliotekom i njenim dugim i sadržajnim postojanjem.

Danilo Vuksanović

Rođen je 29. decembra 1973. godine u Somboru.  Diplomirao je 1998. na Akademiji likovnih umetnosti u Novom Sadu, smer grafika. Magistrirao je na istoj Akademiji, smer crtanje. Član je međunarodnog muzejskog komiteta (ICOM), Udruženja likovnih umetnika Vojvodine i Udruženja likovnih umetnika Srbije.

Danilo Vuksanović

Učestvovao je na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je prve nagrade za portret na jugoslovenskoj izložbi portreta (Šabac, 1998) kao i nagrade Novosadskog univerziteta (1999). Finalista je na trećem MINI GRAPHIC & PAINTING WORLD WIDE SHOW (Pisa, Italija, 2001) kao i dobitnik specijalne nagrade umetničke kolonije ”NJARADI” za 2004.

Objavio je knjigu crteža i prozaida „DUALI” zajedno sa Milošem Zupcem, 2007. i knjigu “EPIZODA”, 2008. godine.

Piše likovnu kritiku i zaposlen je u Galeriji Matice srpske kao konzervator-restaurator.

Dragi naši Šapčani, pozivamo Vas da posetite Biblioteku šabačku i pogledate ovu izložbu koja traje do 22. novembra.

Na linkovima ispod možete preuzeti programe a mesec novembar Bibliotele Šabačke, Šabačkog pozorišta i Kulturnog centra:

Program Biblioteke šabačke za novembar 2017. godine

PROGRAM KULTURNOG CENTRA ZA NOVEMBAR 2017 GODINE

ŠAbačko pozorište – mesečni repertoar

Autor: A.Perić

Comments are closed.