KONAČNA ISTINA Evo zašto se psi i mačke NIKAKO NE VOLE

Izreka “vole se kao pas i mačka” stara je vekovima i svakako nije nastala bez povoda. Naravno, svi koji su živeli s ljubimcima obe vrste znaju da to nikako ne znači da pas i mačka ne mogu da budu prijatelji i članovi iste porodice, ma koliko često to zahtevalo napor ukućana i prilagođavanje.

cat_dog_3564301a_1-xlarge_transqvzuuqpflyliwib6ntmjwfsvwez_ven7c6bhu2jjnt8

Psi ne vole mačke? Ili je možda bolje reći da mačke ne vole pse, jer su obično one te koje bežeći u strahu završe na drvetu. Istina je, zapravo, da su obe izjave u suštini tačne: većina mačaka ne miriše pse preterano, a psi uživaju u svakoj prilici da jure za bilo čim što beži – bila to veverica ili mačka, piše na sajtu MAGAZIN PAS.

Sve do 19. veka psi i posebno mačke uglavnom nisu uživali specijalnu brigu ljudi. U velikom broju lutali su ulicama, a razmnožavali se mahom slobodno i neograničeno.

Borba za ostatke hrane koje su nalazili na ulici vodila je do čestih sukoba. Svađa dva psa obično se završavala bez pravog okršaja jer su psi od vukova nasledili sofisticirane signale kojima su davali drugome do znanja kad žele da se povuku jer im je oponent suviše zastrašujući i dominantniji. Mačke, čiji su preci bili samotnjaci, nisu se previše oslanjale na takve signale, a priroda nije omogućila ovim dvema vrstama da međusobno komuniciraju. Zato su borbe često bile neizbežne.

peek-a-boo

Stil borbe dve životinje sasvim je različit – mačke radije koriste oštre kandže, dok psi, koji stalno otupljuju svoje kanže prilikom trčanja, preferiraju zube i snažne vilice. I jedni i drugi nastoje da protivnika zastraše vokalno, lajanjem i režanjem, odnosno frktanjem i šištanjem. Kao konačni ishod imamo glasan okršaj koji će sigurno privući mnogo pažnje.

U konkurenciji za jestive otpatke, zahvaljujući ljudima, primat su definitivno imali psi. Mnogo ozbiljniji problem (za mačke) bio je to što su psi predstavljali veliki rizik za mačiće. Mačke su morale da ostavljaju potomke da bi išle u potragu za hranom, a izgladneli psi nisu puno birali šta jedu. Mačke su zato morale da se potrude da dobro sakriju mačiće, ali i da pokušaju da usade što više straha u komšijske pse.

Psi i mačke se do danas nisu sasvim otrgli od tih mračnih dana kad su se sukobljavali oko hrane. Psi još jure mačke, a mačke neće propustiti priliku da se okrenu i dobro ih zahvate kandžama po njušci.

 

Dobra vest je da je takva situacija daleko od neizbežne, s obzirom na način na koji psi i mačke razlikuju prijatelje od neprijatelja. Ovo je verovatno jedan od sporednih efekata promena u razvoju mozga do kojih je dovelo pripitomljavanje. Kučići i mačići tokom razvoja prolaze kroz period socijalizacije, kad uče, ne samo kako da se ponašaju prema pripadnicima svoje vrste, već i da se ljudi, generalno, ne treba bojati. Samo nedostatak kontakta s ljudima tokom tih nekoliko prvih meseci života može da dovede do toga da psi ili mačke razviju nepoverenje prema ljudima koje će trajati čitavog života, piše MAGAZIN PAS.

Prilično je jednostavo zaključiti da će slično biti i u slučaju da kuče (ili mače) odrastaju uz dobroćudnog pripadnika druge vrste. Ako jednostavno budu u blizini druge vrste, bez neprijatnih posledica, tokom senzitivnog perioda (4–8 nedelja za mace, 5-12 nedelja za kuce) vaši ljubimci neće se ni kao odrasli bojati ili napadati pripadnike druge vrste. Nažalost, ako je neprijateljstvo već prisutno, biće mnogo teže da se to promeni.

izvor: blic.rs/ Magazin pas

Comments are closed.