Korona virus – Saveti šabačkog doktora Dejana Pavlovića

Drage moje i dragi moji,

Ja sam dr Dejan Pavlović. Radim u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić” u Šapcu kao specijalista urgentne medicine. Kao predstavnik doma zdravlja član sam i Štaba za vanredne situacije grada Šapca. Supruga mi je takođe zdravstveni radnik. Radi kao specijalista psihijatrije u Opštoj bolnici u Šapcu. Imamo troje dece. Naši roditelji žive sami u kućama u kojima smo i mi odrasli.

Ekipa Hitne pomoći u Šapcu na čelu sa dr Pavlovićem

Sa mnogo vas sam razgovarao juče i danas i vidim da ste svi zabrinuti zbog epidemije infekcije korona virusom. Pitate se da li je opasno, kako da se ponašate, kome da se javite u slučaju pojave simptoma infekcije, koje lekove da koristite, šta da savetujete svojim roditeljima i bakama i dekama, da li da brinete zbog dece, da li je neophodno vanredno stanje, da li će biti uveden policijski čas, da li je sve ovo nastalo spontano ili je igra vladara iz senke.

Korona virus

Mislim da je situacija ozbiljna i da zahteva mudre odluke i racionalno ponašanje. Panika nikome nije potrebna i zato je neophodno stvarati povoljne okolnosti za slučaj da se pojavi veliki broj obolelih sa teškim oblicima bolesti. I najveća opasnost nosi prihvatljive rizike ukoliko ste dobro analizirali ono što vas čeka i pripremili se za svaki scenario. Imamo sreću da možemo da učimo na iskustvu Kine i Italije i vidimo kako se ponašao sistem u zemlji iz koje je pandemija krenula i u zemlji u koju je infekcija preneta ali je pretnja po zdravlje stanovništva neozbiljna shvaćena.

Borba protiv Korona virusa u Kini

Kinesko iskustvo nam donosi dragocene informacije o načinima prenošenja virusa, simptomima koji se javljaju, težini oblika bolesti, oboljevanju i smrtnosti po starosnim grupama i polu, načinu lečenja i sistemu čvrste državne kontrole koji je omogućio dobru organizaciju, dobru infrastrukturu, dobru snabdevenost i doveo do relativno brzog kraja epidemije u nacionalnim okvirima. Kineske kolege su prošle sedmice putem video konferencije podelile svoja iskustva sa evropskim kolegama među kojima su bili predstavnici i srpskog zdravstva. Mislim da je najvažnija informacija da je oko 80% slučajeva bilo sa veoma lakom ili lakom kliničkom slikom, 15% sa teškom i 5% sa veoma teškom u momentu dijagnostikovanja. Tokom lečenja između 10 i 20 procenata lakih i teških oblika je progrediralo u teži oblik bolesti. Za najteže slučajeve bile je potrebna i upotreba mehaničke ventilacije, tj. respiratora, a oporavak je sledio za 3 do 6 nedelja. Ovo je veoma bitno jer podrazumeva da je respirator bio zauzet najmanje tri nedelje. Smrtnost je iznosila 3-6% za uzrasnu grupu od 60 do 64 godine i dostizala 32% za starije od 90 godina, a bila je za 50% veća kod muškaraca nego kod žena. Deca i omladina su minimalno oboljevali, a kod dece nisu zabeleženi smrtni slučajevi.

Italija ilustracija AFP via Getty Images)

Italijansko iskustvo nam govori da je trenutna smrtnost preko 7% dok je u Kini oko 4%. Razlog za to je ogroman broj novoobolelih u Italiji u kratkom vremenskom periodu što je dovelo do preopterećenja zdravstvenog sistema koji ne može svima da pruži adekvatnu negu. U takvoj situaciji ne postoji dovoljan broj respiratora. Nijedno zdravstvo nije dovoljno pripremljeno za toliki broj slučajeva najtežih oblika neke bolesti u istom trenutku. Tada morate da birate one koji imaju više šanse da prežive u odnosu na one čije su šanse za to minimalne i da im date prednost u primeni spasonosnog lečenja. Zato je u Italiji u zadnja 24 časa izbrojano 368 smrti.

Šta čeka nas u Srbiji? Ne radi se više o tome da sprečimo da ljudi dođu u kontakt sa virusom, jer pandemija se više ne može zaustaviti. U Nemačkoj je izneta procena da će dve trećine stanovništva doći u kontakt sa virusom i razboleti se, a da će 6% obolelih zahtevati intenzivnu negu. Ukoliko bi svi oni u kratkom vremenskom roku oboleli, a takav brz način širenja je karakterističan za viruse u prirodnim uslovima, onda bi celokupni zdravstveni sistem bio zauzet lečenjem samo ovih ljudi. Zato je sada naš glavni zadatak da usporimo širenje virusa na što duži vremenski period. Još uvek će se razboleti isti broj ljudi, ali sada neće svi od jednom. I samo tako će biti moguće svima pružiti maksimalnu pomoć moderne medicine. I upravo zato su sada veoma bitne male stvari kao što su pranje ruku, držanje rastojanja između osoba, smanjivanje socijalnih interakcija, kašljanje u svoju nadlakticu ili maramicu, često provetravanje prostorija. Ovo nije važno samo zbog nas samih već i zbog onih najslabijih među nama. To su pre svega stari i bolesni čiji organizmi su već iscrpljeni i nemaju nikakvu rezervu kojom bi pružili otpor korona virusu.

Grad Šabac

Već na prvom sastanku Štaba za vanredne situacije grada Šapca bilo mi je jasno da mere koje su u redovnom stanju u nadležnosti lokalne samouprave nisu dovoljne da se spreči eksponencijalno širenje infekcije ovim virusom i da je neophodno proglasiti vanredno stanje na državnom nivou. To je i usledilo pet dana kasnije. Smatram da je to jedna ispravna i neophodna mera kojom će mnogi životi biti spašeni. Najbolje je delovati preventivno u skladu sa starom narodnom izrekom da je bolje sprečiti nego lečiti. Državni vrh Srbije se u početku ponašao kalkulantski rizikujući živote svojih građana. Ali konačno je struka oličena u vrhunskim epidemiolozima iskoračila ispod kaputa političara koji jure rejting i zatražila sprovođenje ozbiljnih preventivnih mera u državi. Najviše bih voleo da se ispostavi da su sve ove mere bile uzaludne i da nisu bile potrebne, ali se bojim da nam tek predstoji težak period. Posebno u svetlu informacije da se desetine hiljada naših zemljaka u proteklih desetak dana vratilo iz zemalja u kojima je širenje infekcije korona virusom u snažnom zamahu.

Simptomi Korona virusa

Želim da uputim poruku svim svojim kolegama i svim zdravstvenim radnicima i saradnicima da se zajedno ispravimo, uhvatimo u koštac sa ovim zlom i pokažemo da smo najjači kada je to najpotrebnije. Pokažimo svu moć najhumanije profesije na svetu i pomozimo da što manji broj naših rođaka, prijatelja i komšija izgubi bitku za svoj život. Očekujemo pomoć svake vrste od vojske, policije, komunalne policije, sanitarne inspekcije, volontera, ostalih državnih organa i organa lokalne samouprave. I naravno podršku od naših sugrađana u smislu poštovanja svih preporuka koje ovih dana upućuju zdravstveni radnici.

Merenje temperature

Simptomi infekcije su povišena temperatura, suv kašalj i umor kao glavne tegobe, ali i glavobolja, bolovi u mišićima, gorak ukus u grlu, teskoba u grudima i drhtavica. Ukoliko imate ove simptome, a posebno ukoliko ste putovali u neki od kritičnih regiona, javite se dežurnom epidemiologu na telefone koje možete pronaći u sredstvima informisanja ili pozovite 194 gde ćete u, za sada, dva od pet dana razgovarati i sa mnom i dobiti odgovarajuća uputstva. Ukoliko imate blaže simptome, a to će biti slučaj kod oko 80% obolelih koji će ozdraviti bez posebnog tretmana, lečite se u kućnim uslovima u samoizolaciji. Koristite paracetamol u dozvoljenim dozama, a ne ibuprofen za koji se tvrdi da nepovoljno utiče na razvoj infekcije korona virusom. Ukoliko imate teži oblik bolesti bićete prihvaćeni u izolacione jedinice u opštoj praksi i dečjem dispanzeru i prebačeni na infektivno odeljenje. Koristite maske ukoliko kijate ili kašljete ili negujete bolesne. Ukoliko ne možete da kupite maske možete ih napraviti i od pamučne tkanine kao što je to uradila moja supruga praveći, za svaki slučaj, maske za nas dvoje od pamučnih pelena. Svoje stare roditelje i bake i deke savetujte da ne napuštaju kuće i stanove i omogućite im snabdevanje životnim potrepštinama. Njihovo kretanje je svakako ograničeno najnovijim merama ograničavanje kretanja i uvođenja policijskog časa u okviru vanrednog stanja. Budite im oslonac i podrška.

Mapa rasprostranjenosti virusa po kontinentima

Pandemija infekcije korona virusom COVID-19 je realnost. Da li njen razvoj deo nekog plana vladara iz senke, duboke vlade, reptila ili koga već, da li je najavljena u beletristici još 1981. ili u Simpsonovima još 1993. godine? Ne znam. Znam samo da je tu i da se moramo boriti. Svako od nas ima vrednost, svako od nas ima pravo na dostojanstven život. Svako od nas ima pravo na velike želje. Svako od nas će ostaviti trag na planeti. Hajde da vidimo kakav će trag ostati iza tebe posle ove pandemije. Sve vas ljubim.

Comments are closed.