KOTLARNICA NA BIOMASU U OŠ „MAJUR“

Osnovna škola “Majur”

Školske 2020/2021 godine u Osnovnoj školi „Majur“ u Majuru puštena je u rad nova kotlarnica na biomasu. Troškovi grejanja su duplo manji – postignuta je bolja energetska efikasnost, a evidentna korist je i doprinos u zaštiti životne sredine.

Kotlarnica sagoreva drvnu sečku što podrazumeva izostanak emitovanja zagađujućih materija.

Kotao na biomasu

-Kotlarnica na biomasu u našoj školi poslužiće kao model za neke naredne radove za svrhu energetske efekisnosti i ne samo u gradu Šapcu, kao uspešno realizovana ideja.

Postrojenje ima mogućnost proširenja na susedne objekte javne namene, poput objekta Predškolske ustanove ili Doma kulture odnosno prostorija Mesne zajednice Majur.

Rezervoar za skladištenje drvne sečke

Trošili smo tokom ranijih zimskih sezona i do 100 tona uglja za grejanje celog školskog kompleksa. Sada je sve automatizovano. Kotlarnica je data na upravljanje JKP „Toplana-Šabac“, pa samim tim ni zaposleni u školi nemaju mnogo posla niti brige oko grejanja koje je izuzetnog kvaliteta. Grejemo oko 2.000 kvadratnih metara učioničkog prostora u školskoj zgradi. I nova fiskulturna sala je odmah po puštanju u rad priključena na toplanu na biomasu – objašnjava Živan Makević, direktor OŠ „Majur“.

Racionalizacija potrošnje energenata, smanjenje troškova i korišćenje obnovljivih izvora energije u cilju očuvanja životne sredine ostaju i dalji primarni ciljevi grada Šapca u oblasti energetske efikasnosti. S.G.

Fiskukturna sala

Tekstovi su deo projekta koji se sufinasira sredstvima Grada Šapca. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat

Comments are closed.