LEČENJE I PREVENCIJA URINARNIH INFEKCIJA

PREVENCIJA CISTITISA

Unos tečnosti zavisi od fizičke aktivnosti i spoljne temperature. Povećani unos tečnosti postiče učestalo mokrenje što doprinosi ispiranju mokraćne bešike. Nemojte ignorisati potrebu za mokrenjem. Čim se oseti potreba treba isprazniti bešiku. Najbolje je ako je moguće prazniti bešiku svaka 2 do 4 sata, jer mokrenje čisti bakterije iz urinarnog trakta. Za pranje genitalija koristi se voda i sapun sa kiselom Ph. Treba izbegavati korišćenje proizvoda za intimnu negu kao sto su intimni sprejevi i kupke, kao i parfimisani toalet papir.

   Žene treba da peru genitalije od napred prema nazad, kako bi se sprečilo prenošenje infekcija iz digestivnog sistema, u urinarni sistem. Bolje se tuširati nego kupati u kadi. Ako se kupate u kadi, nemojte biti u vodi duže od 30 minuta. Nemojte koristiti uljane kupke i jake sapune koji mogu nadražiti uretru i genitalije i učiniti ih plodnim tlom za razvoj urinarnih infekcija. Rublje je najbolje prati blagim deterdžentima. Izbegavajte uske pantalone koje pritiskaju urinarnu cev i sprečavaju ventilaciju genitalnog područja. Preporučuje se nošenje pamučnog veša jer obezbeđuje bolju prozračnost. Izbegavajte rafiniranu hranu kao što su zaslađeni voćni sokovi, šećer, kafa, alkohol. 

   Ženama u postmenopauzi sa čestim upalama urinarnog trakta preporučuju se estradiolne vaginalne kreme. Upotreba vitamina C može povećati kiselost mokraće čime se smanjuje razmnožavanje bakaterija. Vitamin C ne treba prekoračiti – 500 mg dnevno. 

Pijte puno vode, najmanje osam čaša dnevno – približno 1,5 do 2 litra

Preporučuje se upotreba preparata od brusnice. Sok od brusnice sprečava bakterije da se drže za zid mokraćne bešike. Stoga se preporučuju 2 do 3 čaše soka dnevno tokom 8 nedelja. Od lekovitog bilja najčešće se koristi medula ili uva. Preporučuje se dnevna doza listova od 10 do 12 grama.

U lečenju urinarnih infekcija najčešće se koriste antibiotici i antiseptici. Ako je moguće, izbor  terapije treba da zavisi od nalaza antibiograma koji se radi pri davanju urinokulture. Dužina terapije je obično sedam dana, a u slučaju dugotrajnog i ponovljenog cistitisa, odnosno upale mokraćne bešike, može se preporučiti višenedeljna pa i višemesečna terapija.

Uvek uzeti punu dozu antibiotika i piti dovoljno dugo čak i kod smanjivanja pa i prestanka tegoba!

S.T.G.

Saradnik: dr Mira Simić, spec.opšte medicine

Tekstovi su deo projekta koji se sufinasira sredstvima Grada Šapca. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat

Comments are closed.