MAME ŠAPČANKE – FB STRANICA KOJOJ ŠABAC VERUJE!

Mame Šapčanke – zvuči vam poznato? Članica ste grupe? Pratite ih? Onda ste jedna od preko 2500 članica ove Facebook stranice koje aktivno učestvuju u javnim debatama iznoseći probleme sa kojim se danas susreću šabačke mame. Mi smo pričali sa Mamom Šapčankom koja je osmislila ovu stranicu i koja će se uskoro po drugi put potvrditi kao Mama. O tome koliko napreduju, šta ih čini posebnim i šta planira, za Zorainfo govori Ivana Marković Vasić.

Kako je došlo do ideje da se napravi FB stranica Mame Šapčanke?

Ideja za pokretanje grupe je originalno moja i nastala je kada je trebalo da izaberem pedijatra koji će voditi moga sina. Imala sam ideju ko bih želela to da bude, ali nisam bila sigurna u spisak ponuđenih pedijatara i kontakt telefone njihovih timova na stranici našeg Doma zdravlja.

Facebook
Facebook ilustracija

Da ne bih kontaktirala sve svoje drugarice koje su već imale decu, setila sam se da bih mogla negde lokalno da postavim pitanje. Još od trudnoće, bila sam član nekoliko “mamećih” grupa, ali se ispostavilo da ne postoji ništa slično na lokalnom nivou i tako se i rodila ideja za pokretanje „Mama Šapčanki“.

Koliko dugo postojite?

Postojimo nešto više od godinu i po dana, tačnije od 3. maja 2017. Tada sam napisala prvu objavu i dodala sve svoje drugarice i poznanice. Neverovatnom brzinom broj priključenih mama je rastao, tako da se pokretanje  grupe zaista pokazala kao ono što je nedostajalo u virtuelnom svetu našeg grada. Sada brojimo nešto više od 2500 članica.

Mame Šapčanke

Mama Šapčanka – Ivana Marković Vasić.

Kakva je struktura članova grupe – da li su sve mame ili ima i tata,…?

Struktura grupe je lokalnog karaktera, tako da primamo samo mame sa područja našeg grada, ili one koje su rođene ovde ali su odlučile negde drugde da sviju svoj dom. Imamo i izvestan broj mešovitih žensko-muških profila, jer se nekako rukovodimo da su oni prvenstveno ženski.

Dokazalo se kroz iskustvo iz grupe da muško-ženski profili ponekad prerastu u isključivo muške, pa smo prestali da ih dodajemo. Ipak, s vremena na vreme, dobijemo i muške zahteve, iako su pitanja i zahtevi za učlanjenje u grupu vrlo jasni.

Koji su najčešći problemi šabačkih mama, na šta se najčešće žale, oko čega najviše polemišu,…?

Kao i u stvarnom životu, ima zaista raznolikih pitanja, problema i polemika. Krećemo se od originalnih zahteva za odgovarajućim lekarom, kupovinom igračaka, traženjem pomoći oko dece i u kući, pa sve do tipičnih ženskih – oko kućnih poslova i poslova ulepšavanja.

Šta je sa stranicom Mame Šapčanke – Kupujem/Prodajem?

Naša mlađa kćerka stranica „Mame Šapčanke – kupujem, prodajem, menjam, poklanjam, iznajmljujem“ nastala je kao rezultat rasterećivanja zida matične grupe, koji je zbog silnih oglasa potražnje i ponude pretio da postane lokalni oglasnik.

Mame Šapčanke

Izvestan broj mama izrazio je nezadovoljstvo zbog toga, jer to nije prvobitna namena grupe, te sam nekih šest meseci nakon pokretanja prve grupe, osnovala i ovu drugu. Vremenom, proširile smo “delatnost” i na iznajmljivanje stanova, jer sve više mama ima problem da iznajmi stan u našem gradu.

Ima li u planu aktivnijeg angažmana oko autorskog sadržaja za Mame Šapčanke i Portala?

Dugoročno, imamo negde u planu da se malo konkretnije pozabavimo autorskim radom u okviru „Mama Šapčanki“. Za sada, oslanjamo se na sopstvene izvore, i na pomoć u okviru konkretnih problema u vidu mama koje se stručno i profesionalno bave određenim poslom, poput naših divnih doktorki koje nesebično dele svoju pomoć u okviru grupe.

Pravljenje portala je sigurno nešto što ide ruku pod ruku sa proširenim delovanjem grupe koji imamo u planu, ali će naše članice sigurno imati najsvežije vesti na tu temu čim se to i nagovesti. Naravno, i vas ćemo obavestiti.

Učestvovale ste i ispratile sve humanitarne akcije Zorainfo? Kako se organizujete? Imate li neke interne sastanke i predstavnike?

Prva akcija koja je pokrenuta bila je za sina moje školske drugarice i jako sam srećna što je i ona skromno doprinela oporavku i ozdravljenju ovog divnog malog borca. I dosta drugih akcija je podržano baš onako kako samo mame umeju – svim srcem i zalaganjem. S jedne strane, žao mi je što je vrlo često nekome potrebna pomoć, a s druge, radujem se kada vidim koliko su mame nesebične i požrtvovane da svim srcem pomognu. Akcije se spontano sprovode unutar same grupe, i onda mama koja je pokrenula pitanje pomoći organizuje sastanak na dogovorenom mestu i tada se mame okupe i pomognu koliko mogu.

Ti si administrator stranice i još malo dvaput mama – kako sve postižeš? Imaš li pomoć?

Društvene mreže su nešto sa čim sam odrastala od tinejdžerskih godina i ne odričem ih se ni sada. Uvek sam ih posmatrala upravo kao ono što bi originalno i trebalo da budu – način povezivanja sa rasutom rodbinom, prijateljima i kolegama.Kao administrator grupe MŠ, došla sam do, čini mi se, konačne najkorisnije upotrebe, a to je pomaganje sebi i drugima. Ako tako posmatrate, onda boravak na njima nije baš uludo protraćeno vreme. Naravno, sa dolaskom dece, to bivstvovanje mora da bude što kraće i svrsishodnije.

Mame Šapčanke

Kako očekujem drugo dete, mogu samo da pretpostavim kako će mi se, na moju radost, vreme koje imam na raspolaganju prepoloviti. Stoga, zamolila sam svoje tri prijateljice, članice grupe, da mi pomognu u predstojećim danima. Na moju veliku radost, pristale su da budu deo naše male ekipe. One su dve Tamare, Čolić i Pejić, i moja imenjakinja, ali sa prezimenom Maštrapović. Prve dve su rođene Šapčanke, a treća nam je uvezena iz Čačka.

U čemu je najveća snaga Mama Šapčanki? Koliko ste relevantna stranica?

Najveća snaga grupe „Mame Šapčanke“  su mame članice. Kao admininistrator, ja i naši moderatori često znamo da pokrenemo zanimljive i korisne teme, ali isto tako to sve ne bi imalo smisla da nema učešća i komentara naših divnih članica. Takođe, verujem da skoro svaka druga mama nije tek puki posmatrač, već je bar jednom podelila objavu od koje smo sve bogatije za dodatno znanje i energiju.

Da li je u planu stranica Tate Šapčani? Koga bi postavila na to mesto?

Kao što sam već rekla, imamo i muške zahteve za članstvo. Često ne vidim njihovu motivaciju za članstvo u grupi, ali desi se i da nam pišu samohrani očevi, te zaista mislim da ne bi bilo loše da neko porazmisli i u tom smeru. Pritom, bilo bi idealno da taj neko bude Tata Šapčanin, a mi kao starija i iskusnija grupa, rado ćemo pružiti pomoć i saradnju.

Kakvi su planovi?

Planovi su da nas ima što više, kako mama, tako i naših mališana. Ako uspemo bar malo da pomognemo našim sugrađankama da im život sa decom bude lakši i lepši, naša misija je uspela.

Razgovorima sa ljudima koji imaju šta da kažu nema kraja. Podržavamo sve one koji Šabac čine bogatijim i informativno i kulturološki. Navijamo da se ovakav tip grupa omasovi jer kolektivna svest i te kako utiče na individualnu. Bravo, Mame!

Autor: Aleksandar Vujević

Comments are closed.