Mesto za ljubljenje i u Šapcu

Mesto za ljubljenje i u Šapcu - Veliki Park
Mesto za ljubljenje i u Šapcu – Veliki park

Mesto za ljubljenje i u Šapcu

„Zaustavite putnike i namjerne i slučajne, al’ ostavite jedno mjesto. Mjesto za dvoje što ljube se u mraku, mjesto gdje samo ljubav miriše u zrakuˮ, poručuje bosanskohercegovačka rok grupa „Letu štukeˮ pesmom Mjesto za dvoje.

Koliko ste samo puta čuli da je nečemu mesto u četiri zida?

Upravo ta četiri zida, oivičena belom bojom, osvanula su u vidu grafita u Velikom parku u Šapcu. Mesto za ljubljenje, ili kvadratić slobode, kako ga još nazivaju, predstavlja pokušaj povećanja nivoa svesti građana o nacionalnim, rasnim, verskim, starosnim, polnim i drugim stereotipima. Podizanjem ta simbolična četiri zida na javnom mestu se nastoji da se obrišu granice izazvane pomenutim netrpeljivostima. Takođe, kvadratić slobode bi trebalo da ohrabri Šapčane i podstakne ih na javno pokazivanje emocija.

Da li je gradu potrebno ovakvo mesto? Pitanje koje otvara prostor za razmenu mišljenja i eventualnom učenju o prepoznavanju i prihvatanju razlika. Simbolično ili ne, mesto za ljubljenje inspiriše građane i poziva ih na kritičko razmišljanje o društvenim konvencijama.

„Vatrene lopte sa neba, stvarno je sve sto nam trebaˮ, kaže ista pesma. I dok nam serviraju hleba i igara, ljudskom mikrokosmosu je zapravo potrebno sunca, razumevanja i ljubavi, koja se ne da zatvoriti u četiri zida.

I. Šuvaković

Comments are closed.