MITROVDAN – SVETI VELIKOMUČENIK DIMITRIJE ZIMU NOSI

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas praznik Svetog Dimitrija Solunskog, u narodu poznat kao Mitrovdan, u znak sećanja na stradanje i smrt ovog svetitelja.  U Srbiji se Sveti Dimitrije praznuje kao krsna slava i peta je slava po broju svečara.  Ovaj datum se u narodnu označava i kao hajdučki rastanak i doba godine kada počinje zima.

Mitrovdan

Mitrovdan - Sveti Dimitrije
Sveti Dimitrije

Ovaj slavni i čudotvorni svetitelj rođen je u Solunu od roditelja blagorodnih i blagočestivih.  Bio je sin jedinac, zbog čega je sa velikom pažnjom odnegovan i vaspitan. Njegov otac je bio vojvoda Solunski, pa kada je umro, sin ga je nasledio.  Međutim,  Dimitrije je želeo da propoveda hrišćanstvo i javno priznao pred Maksimilijanom da je hrišćanin. Car je bio ljut, pa je smestio Dimitrija u tamnicu. U tamnici mu se javio anđeo božji i reče mu: „Mir ti, stradalče Hristov, mužaj se i krepi se!”.  Posle nekoliko dana car je poslao vojnike u tamnicu da ubiju Dimitrija. Vojnici su svetitelja Božjeg zatekli na molitvi  i izboli ga kopljem. Telo njegovo su hrišćani tajno uzeli  i sahranili.

Iz tela mučenika poteklo je celebno miro, kojim su se mnogi bolesnici izlečili. Uskoro je nad moštima podignuta mala crkva. I danas su mošti svetog Dimitrija u Solunu.

Kao zaštitnik Soluna sv. Dimitrije mnogo se puta javljao i mnogo puta spasao taj grad od velike bede. Čudesima njegovim broja nema. Sv. Dimitrija smatraju Rusi pokroviteljem Sibira, koji je osvojen i Rusiji prisvojen 26. oktobra 1581. god.

Običaji i verovanja za Mitrovdan

Mitrovdan_Crkva Svetog Domitrija u Solunu
Crkva Svetog Domitrija u Solunu

Narodni običaj nalaže da se danas ostaje kod kuće.  Veruje se da onaj ko danas ne bude kod svoje kuće, cele će godine biti van nje i noćiti po tuđim konačištima.  Postoji i verovanje da uoči Mitrovdana moraju da budu završeni svi veliki poslovi, naročito veliki radovi na polju i druge stvari koje se rade napolju.

Smatra se da je vreme posle Mitrovdana varljivo, odnosno da zima može svakog časa da iznenadi, pa se zato učvrstilo mišljenje da je loša sreća ako se nešto ostavi za posle velikog praznika.

Za Mitrovdan se veruje i da predskazuje kakva će biti zima. Ako je dan sunčan, navodno će zima biti blaga, sa malo izuzetno hladnih dana.  Ako na Mitrovdan padne sneg, veruje se da će se zadržati sve do aprila.

Srpski običaji i verovanja

U Srbiji postoji i verovanje da na Mitrovdan ne treba grditi malu decu, koliko god da su pogrešila ili bezobrazna, jer će navodno onda cele godine biti nestašna.

Mitrovdan - Sveti Dimitrije_mošti
Mošti Svetog Dimitrija

Kod Srba je davnašnji običaj da svi sa imenom Dimitrije imaju nadimke Mita i Mitar, zbog čega je i dan Svetog Dimitrija dobio narodni naziv Mitrovdan. Prema narodnom predanju i žitijima svetaca, Dimitrijev grob je odisao bosiljkom i smirnom, pa je zato taj svetac nazvan Mirotočivi.

Sveti Dimitrije predstavljen je na freskama srednjevekovnih manastira u redu svetih ratnika koji su propovedali i borili se za hrišćansku veru.

Kult Svetog Dimitrija veoma je živ i kod Srba, a u srednjovekovnoj Srbiji posvećeni su mu mnogobrojni hramovi, uključujući i crkvu u Pećkoj patrijaršiji i kapelu u manastiru Visoki Dečani. U Srpskoj crkvi je više od 120 hramova posvećeno svetom Dimitriju, među kojima je i nedavno sagrađena crkva u Novom Beogradu.

Njegov lik nalazi se od 1388. godine na grbu Sremske Mitrovice gde se, takođe, veoma poštuje ovaj svetitelj.

Molitva Svetom Dimitriju

Sveti i slavni velikomučeniče Hristov, Dimitrije, brzi pomoćniče i topli zastupniče onima što ti s verom pritiču! Odvažno stojeći pred nebeskim Carem, isprosi nam od Njega oproštaj sagrešenja naših i izbavljenje od svepogubne bolesti, od zemljotresa, od potopa, od ognja i mača i od večne kazne. Moli Njegovu blagost da bude milostiv prema ovom gradu, prema ovoj obitelji i svakoj zemlji hrišćanskoj. Izmoli nam kod Cara nad carevima pobedu nad neprijateljima i vasceloj državi mir, spokoj, čvrstinu u veri i pobožni napredak. Nama, pak, koji poštujemo tvoj časni pomen isprosi blagodatno ukrepljenje za dobra dela da bismo se, ugodivši njima našem Gospudu Isusu Hristu, tvojim molitvama udostojili da nasledimo Carstvo nebesko i da Ga večno proslavljamo sa Ocem i Svetim Duhom. Amin.

Svim pravoslavnim vernicima koji danas slave, portal Zorainfo želi srećnu slavu.

Autor: A.Perić

Comments are closed.