Na današnji dan – 29. mart


1461. U najkrvavijoj bici Rata dviju ruža u Engleskoj oko 36.000 vojnika pod zastavom dinastije York porazilo kod Toutona, blizu Yorka, snage od oko 40.000 vojnika dinastije Lancaster, osiguravši time engleski prijesto Edwardu IV.

1809. Švedski kralj Gustaf IV prisiljen da abdicira poslije više poraza švedskih trupa u ratu s Danskom.

1848. Počeo trogodišnji rat Danske s Pruskom u kojem su Danci pretrpjeli poraz i izgubili veliki dio teritorije na jugu poluostrva Jutland.

1849. Velika Britanija na osnovu sporazuma s maharadžom od Lahorea anektirala Pendžab i pripojila ga Indiji.

1864. Grčka vratila suverenitet nad ostrvima u Jonskom moru, koja su bila pod kolonijalnom upravom Velike Britanije.

1867. Velika Britanija od Quebeca, Ontarija, Nove Scotie i New Brunswicka formirala dominion Kanadu, u koji su 1878. uključene ostale britanske teritorije Sjeverne Amerike izuzev Newfoundlanda. Vestminsterskim statutom Kanada je 1931. postala nezavisna država britanskog Commonwealtha, a konačne granice je dobila 1949. priključenjem Newfoundlanda.

1891. Umro francuski slikar Georges Seurat, osnivač i glavni predstavnik pokreta poentilizam (divizionizam).

1901. U Australiji održani prvi federalni izbori. U prvom australijskom parlamentu najviše mjesta dobila je Laburistička partija.

1945. SSSR zvanično priznao jugoslovensku vladu Josipa Broza Tita, koju su prethodno priznale Velika Britanija i SAD.

1972. Bolivija protjerala 119 članova sovjetske ambasade u La Pazu, optuživši Moskvu da finansira ljevičarske pobunjenike.

1990. Premijer Australije Bob Hawke dobio izbore, postavši prvi laburista koji je četiri puta uzastopno osvojio položaj šefa vlade.

1997. Bježeći pred nasiljem koje je zahvatilo zemlju tokom krvavih nemira, više od 50 izbjeglica iz Albanije utopilo se kada je njihov brod potonuo nakon sudara s italijanskim ratnim brodom u južnom Jadranu, u blizini italijanske obale.

2002. U Moskvi predstavljen projekt prvog u svijetu kosmičkog aparata S-21 koji je namijenjen kosmičkom turizmu.

2003. Svjetska zdravstvena organizacija saopštila da je Carlo Urbani, ljekar koji je prvi identifikovao ozbiljni akutni respiratorni sindrom – SARS, umro od iste bolesti.

2004. Na svečanoj ceremoniji u Bijeloj kući Sjevernoatlantskoj alijansi (NATO) zvanično je pristupilo sedam istočnoevropskih država: Bugarska, Estonija, Letonija, Litvanija, Rumunija, Slovačka i Slovenija, čime je broj članica NATO-a povećan na 26.

2006. U Sarajevu umro Zoran Bečić, bh. glumac. Rođen je u Čačku 2. aprila 1939. godine. U Kamernom teatru 55 nastupa 1968, potom u Narodnom pozorištu Sarajevo, a u ratu Bečić je bio jedan od glumaca – utemeljitelja SARTR-a.

2006. Nigerijske vlasti uhapsile bivšeg liberijskog predsjednika Charlesa Taylora i izručile ga Haškom sudu, pred kojim je optužen za ratne zločine tokom rata u Sijera Leoneu i Liberiji. Osuđen je 2012. na 50 godina zatvora.

2010. U dvije odvojene eksplozije u podzemnoj željeznici na stanicama Lubjanka i Park kulture u Moskvi poginulo je 37 ljudi, a 62 je ranjeno. Ruske vlasti su saopćile da su za oba napada krive žene samoubice.

Comments are closed.