Najstarija stanovnica Rusije napunila 120 godina

Tanzila Bisembejeva iz Rusije upisana je u Knjigu rekorda Rusije kao najstarija osoba na planeti

Najstariji covek u rusiji

MOSKVA – Tanzila Bisembejeva iz Rusije upisana je u Knjigu rekorda Rusije kao najstarija osoba na planeti, pošto je napunila 120 godina, pišu moskovski mediji.

Bisembejeva, koja živi u Strahanskoj oblasti na jugu Rusije blizu Kaspijskog mora, napunila je 120 godina 14. marta ove godine.

U njenoj ličnoj karti, čiju kopiju objavljuje Rosijska gazeta, napisano je da se rodila 1896. godine, u carskoj Rusiji. Time je preživela revoluciju 1917. godine, Drugi svetski rat i raspad Sovjetskog Saveza.

Sada živi u rodnom selu Islamgazi, sa tri sina, deset unuka, 24 praunuka, i dva prapraunuka.

“Mama je u svom životu mnogo videla. Proživela je od Rasputina do Putina. Radila je ceo svoj život, u polju ili u bašti”, rekao je novinarima njen sin Šintas Bisembejev.

Bisembejeva se prvi put udala do početka Drugog svetskog rata, ali je muž bio pozvan na front, odakle se nije vratio, a njihovo dete je ubrzo po rođenu umrlo.

Time je, na kraju rata, sa 49 godina, bila sama, ali se uskoro udala za starijeg Kazahstanca. Sa 53 godine rodila je sina, kroz godinu dana još jednog, a kada joj je bilo 57 godina i trećeg.

U skladu sa kazahstanskom tradicijom, Bisemejeva sada živi u porodici najmlađeg sina, kreće se po kući i sama sebe obslužuje, ali ne izlazi napolje.

Do svojih 100 godina, nijednom se nije obraćala lekarima, i rađala je kod kuće. Kada je napunila 100 godina, pogoršao joj se vid, i morala je na operaciju.

Na pitanje u čemu je tajna njene dugovečnosti, njeni sinovi odghovaraju: “Ona je veoma dobra i uvek gleda na život pozitivno. U ljudima vidi samo dobro. Vodi zdrav način života: nikada ne sedi na mestu, ne puši i uvek se hrani prirodnom hranom”.

Ruski mediji navode da je jedina osoba koja je živela do 120 godina, a da postoje dokumenti, francuskinja Žana Luiza Kalman, koja je živela 122 godine, pet meseci i 14 dana. Kalman je umrla 1997. godine.

Preuzeto sa:novosti.rs

Comments are closed.