NAŠA ŠAPČANKA KATARINA KRSTAJIĆ NA OVOGODIŠNJEM SAJMU KNJIGA KRČI PUT KA SVETSKOM USPEHU!

Ovogodišnji Medjunarodni sajam knjiga koji je održan od 21. do 28. oktobra u Beogradu, posetilo je blizu 200.000 ljudi. Većina medija je izveštavala koliko je bilo izlagača, akreditovanih novinara, uopšte zainteresovanost posetilaca, a mi smo ciljano išli na Sajam da pronađemo našu Šapčanku Katarinu Krstajić, koja se brzinom svetlosne munje probila do šire čitalačke publike. S ponosom prenosimo intervju sa mladom autorkom, za koju smo sigurni da će u najbližoj budućnosti svi pisati I pričati o njoj.

Katarina Krstajić
Katarina Krstajić

Draga moja Šapčanko, želeo bih da te pozdravim u ime svih Šapčana i da te pitam kakvi su tvoji utisci sa ovogodišnjeg Sajma?

Katarina Krstajić: Ovo je drugi sajam na kome sam prisutna u svojstvu autora knjiga. Pored toga što sam imala priliku da se družim sa čitaocima i da potpisujem moje knjige, ovo je bila sjajna prilika da kupim knjige drugih autora po povoljnim cenama, da razmenim po neku reč sa svojim omiljenim autorima i kolegama piscima. Mislim da u Srbiji ima puno kvalitetnih pisaca, i stoga mi je žao što su medijsku pažnju dobili pojedinci koji čak i ne pišu knjige, već to neko drugi radi za njih. Knjige su kreacije dubokih emocija, onoga što dolazi iz same duše, i smatram da taj proces ne treba da bude fabrikovan. Dodala bih i to da će mi, ipak, prošlogodišnji Sajam knjiga ostati zauvek u sećanju, jer sam dobila književnu nagradu „Pegaz“ za najbolji prvenac u 2017. godini. Za mene kao novog autora, ovo je bila velika čast i motiv za dalje pisanje.

Kako si i od kada počela da pišeš?

Katarina Krstajić_Zorainfa
Katarina Krstajić

Katarina Krstajić: Pišem od kada znam za sebe. Sama sam naučila da pišem slova i da čitam. Kao mala pisala sam o komšijama, rodbini, a kasnije su mi ljubavne teme bile inspiracija. I pored toga, nisam ni sanjala niti planirala da ću jednoga dana objaviti knjigu. Prva knjiga „Rekla si nikad?“ je nastala spontano, u trenutku mog života koji je bio jako težak. Kako bih pobegla iz stvarnosti kreirala sam novi svet u kome sam se družila sa glavnom junakinjom, smejala se ali i plakala sa njom.

Pisala sam je simbolično, 9 meseci, i zaista imam osećaj kao da je ona moje dete. Moj prvenac. Drugu knjigu Odraz u ogledalu sam imala u glavi pre nego što sam počela da je pišem. Ipak, glavni likovi su me naveli da pišem napišem satiričnu priču, a ne samo kriminalistički roman. Obe knjige su objavljene četiri godine nakon što su napisane, u trenutku kada sam skupila hrabrost da izađem u javnost sa njima.

Vidi još:“FAZONI I FORE” SA SLAVNIM RŠUMOM

Šta te je privuklo pisanju?

Katarina Krstajić: Pisanje je moj život, deo moje ličnosti. Više od deceniju radila sam i radim kao PR u različitim multinacionalnim kompanijama. Taj posao, između ostalog, podrazumeva i svakodnevno pisanje. Književnost svakako spada u drugačiji vid kreativnog stvaralaštva i izražavanja, ali za mene su reči jednako lepe, čarobne i zanimljive bile one na saopštenju za medije, reklamnom materijalu ili u romanu. Jednostavno rečeno, ja reči i slova volim.

Kako ide prodaja knjiga?

Katarina Krstajić:Prodaja knjiga ide dobro, a nadam se da će ići još bolje, kada me šira javnost bolje upozna. Kada sam objavila prvi roman, on je nekako „pogurao“ i prodaju prvog, tako da sada čitaoci neretko kupuju obe knjige istovremeno. Dodala bih i to da su romani potpuno različiti i stilski i žanrovski, i meni samoj izgledaju kao da su ih napisale različite osobe. Ono što svakako greje srce jesu lepe reči i povratne informacije od čitalaca.

Zorainfo_Beogradski sajam knjiga
Velika posećenost na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu

Ko je bio inspiracija za tvoje junake?

Katarina Krstajić:Inspiracija za prvu knjigu mi je bio muškarac koji je, nekada davno, postojao u mom životu, i koji me je naterao da sve svoje životne principe preispitam. Moram da napomenem da je knjiga manjim delom autobiografska, a veći deo je domaštan i plod je moje fikcije. Druga knjiga je imala za inspiraciju društvo u kome živimo, i gde je sve okrenuto ka materijalnom. Glavni junaci su s namerom iskarikirani, a njihova šaljiva imena govore o njihovim karakternim osobinama. U suštini to je priča o borbi modernih i tradicionalnih vrednosnih sistema, a da li je bilo bolje ranije ili sada, to neka čitaoci sami procene.

Obavilo sam kratak razgovor sa Katarinom poželevši joj da napravi pravi bum u karijeri I da nam se obavezno javi kada dođe u rodni grad Šabac da popijemo zajedno sa njenim dragim čitaocima po piće, da nas ne bi kojim slučajem zaboravila kada postane svetski poznata književnica….

 

 Đorđe Damnjanović

Comments are closed.