NASTAVAK PROJEKTA “BIOSOL”

Onlajn sastanak članova projektnih timova iz Šapca i Nove Gradiške iz Hrvatske održan je na temu analize projektnih aktivnosti i planiranja daljih aktivnosti na projektu BIOSOL.

Grad Šabac kao vodeći partner u saradnji sa partnerima iz Republike Hrvatske, gradom Nova Gradiška i LAG „Zapadna Slavonija“, realizuje projekat „Upotreba biomase i solarne energije kao obnovljivih izvora održive i efikasne energije za samostalne komplekse sa socijalnom svrhom – BIOSOL“ u okviru prekograničnog programa Interreg CBC Hrvatska – Srbija 2014-2020.

Oba grada projekat koriste za snabdevanje 16 javnih objekata socijalnog karaktera. Cilj projekta je podrška povećanoj upotrebi održive enrgije i energetskoj efikasnosti u prekograničnom regionu. Vrednost je oko milion evra, uz učešće Evropske unije sa blizu 85 odsto iznosa.

Specifični ciljevi projekta  BIOSOL odnose se na povećanje infrastrukturnih kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, upoznavanje sa društveno-ekonomskim koristima energetske efikasnosti i upotrebe obnovljivih  izvora energije i praktičnosti primene mera za unapređenje energetske  efikasnosti.

Grad Šabac gradi toplanu na biomasu kojom će toplotnom energijom biti snabdeveno nekoliko objekata (predškolska ustanova, škola, trening centar i narodna kuhinja) kroz zajedničku mrežu čime će se značajno smanjiti troškovi grejanja. U okviru planiranog trening centra osniva se „Akademija za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije“ sa „pametnom sobom“ koja će biti otvorena za učenike i javnost kako bi se upoznali i informisali o mogućnostima i značaju obnovljivih izvora energije.

S.G.

Tekstovi su deo projekta, koji se sufinansira sredstvima Grada Šapca. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

Comments are closed.