NASTAVAK ULAGANJA U ENERGETSKU EFIKASNOST – povoljnosti i prednosti

U šabačkoj Toplani uspešno je završena još jedna grejna sezona. Osim remonta i redovnog održavanja sistema, u ovom javnom preduzeću planira se nastavak započetih projekata i implementacija novih koji za cilj imaju smanjenje troškova grejanja za potrošače i manju upotrebu energenata.

Na radnom sastanku u Toplani, rukovodstvo ovog javnog preduzeća izvestilo je predstavnike Uprave grada o grejnoj sezoni koja je završena pre nekoliko dana.

– Grad Šabac i Toplana biće uključeni u projekat koji pruža povoljnosti za one koji žele da zamene stolariju. U okviru paketa, akcenat će biti stavljen na seoska domaćinstva. Ugradnja termostatskih ventila i delitelja toplote koje će subvencionisati grad još je jedna od mera u okviru politike energetske efikasnosti po kojoj je Šabac prepoznatljiv – istakao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.

Energetska efikasnost koja se sprovodi čitavu deceniju, dala je dobre rezultate a grad Šabac svrstala u pionire kada je ova oblast u pitanju na novou Srbije.

-Značajne uštede u potrošnji su evidentne kroz račune za utrošenu energiju i u količini isporučenih energenata. Ugradnja ventila i delitelja je korak više. Toplana će sprovoditi projekat termoizolacije zgrada. U okviru projekta predviđen je paket mera energetske efikasnosti koji obuhvata termoizolaciju omotača zgrade i ugradnju termostatskih radijatorskih ventila i delitelja troškova. Ukupna vrednost projekta je 2,5 miliona EUR a finansira se sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj. Građani sklapaju Ugovor o pristupanju projektu a troškove investicije otplaćuju u jednakim mesečnim ratama i to najviše 144 rate (12 godina) prema želji svakog građanina pojedinačno. Od pomenutog iznosa 370.000 EUR je opredeljeno za ugradnju termostatskih ventila i delitelja troškova. Doneta je odluka da se ova sredstva upotrebe kao podrška projektu i subvencija za građane koji učestvuju u projektu, što znači da će termostatski ventili i delitelji troškova biti ugrađeni u svakom stanu bez nadoknade.

Utopljavanjem zgrada smanjiće se rasipanje energije, potrošnja gasa, emisije štetnih materija, posebno PM čestica koje su primarni i sekundarni izvor zagađenja vazduha ali će se i povećati komfor stanara i smanjiti godišnji računi za grejanje. Da bi se na pravi način potencijal uštede iskoristio građanima će na raspolaganju biti termostatski ventili čija je uloga da se omogući svakom stanaru da upravlja sopstvenom potrošnjom toplote, tako što će održavati temperaturu u stanu onako kako to njemu odgovara odnosno da zatvaranjem ventila smanji temperaturu u vreme kada se ne nalazi u stanu. Smanjenje temperature za 1 stepen donosi uštede u potrošnji energije i više od 6% što će se osetiti na računima stanara. Delitelji troškova na radijatorima omogućiće da se za svaki stan pojedinačno odredi potrošnja energije i iznos varijabilnog dela na kraju meseca. To znači da će zgrade imati različite troškove za grejanje kao i do sada ali od sada će i svaki stan u okviru zgrade imati drugačiji račun u odnosu na komšije zavisno od načina ponašanje stanara – objašnjava Slobodan Jerotić, direktor JKP „Toplana-Šabac“.

Uporedo sa realizacijom novih projekata, u Toplani se razmišlja i o proširenju kapaciteta postojeće kotlarnice na biomasu, odnosno priključenje novih objekata na ovo postrojenje koje je, kao i projekat energetske efikasnosti, među prvim takve vrste u Republici Srbiji.

Tekstovi su deo projekta, koji se sufinansira sredstvima Grada Šapca. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

Comments are closed.