NIKOLA STAKIĆ –  DVOGODIŠNJI DEČAK KOJI SE BORI SAMO ZA JEDNO – DA DIŠE!

U Mačvanskom Prnjavoru, dvadesetak kilometara od Šapca, živi dvogodišnji dečak po imenu Nikola, sa Daunovim sindromom koji se svakoga trena bori za jedno – da diše. A ovo je priča o njemu i njima…

Nikola Stakić krevetac
Nikolin krevetac

Krenuo sam na Sv Petku, zaštitnicu žena, veliki praznik tako vernici kažu. Nebo se nestvarno crveni nad Mačvom na putu do Mačvanskog Prnjavora. Usput smišljam koja ću im pitanja postaviti a zapravo nemam predstavu, šta me zaista čeka.

Stižem  dvorište, izlazim iz auta gde me dočekuje Darko Stakić, Nikolin tata. Uvodi nas u trošnu malu prizemnu kuću. Odmah zapažamo tihu dečju melodiju koja odaje toplinu doma, devojčicu koja sedi na krevetu pored dvogodišnjeg brata Nikole, koji neprirodno ukočeno, iskrivljenih nožica i izvrnutog pogleda nepomično leži. Aparati priključeni na to malo bezazleno dete, škrguću, cvile, urlaju, srču, pište, dok dete skoro svake sekunde pokušava da udahne vazduh. Prvi put sam video kako se neko bori za vazduh u svakoj sekundi svog postojanja i dalje se bori. I tako mesecima, dan i noć, iz nedelje u nedelju. Nepomično, sa povremenim telesnim detinjim drhtajima, koji ne mogu da vas ostave ravnodušnim i mirnim, zabezeknuto posmatramo to nedužno dvogodišnje detence i ne mogu da postavim roditeljima ni jedno pitanje jer stegnuto grlo ne ispušta glas.

Nikola sa majkom i sestrom

Započesmo razgovor, ali žmarci i jeza ne prestaju da prolaze kroz telo jer uporno gledam u bolesnog dvogodišnjeg dečaka i ne mogu da verujem da tako nešto može da postoji. Aparati neprestano rade, meni deluje da urlaju, isisavaju život iz deteta, a on se iz sekunde u sekundu bori za vazduh i samo za vazduh….

Nikolina priča…

Nikola je bio hiperaktivno dete. Izgovarao je i prve reči, mama, tata, baba, deda, seka, ali se sve to u jednom trenutku promenilo. 10. aprila ove godine, Nikola je doživeo srčani zastoj i svi organi su prestali sa radom. Reanimacija je trajala nekoliko minuta, gde je on zapravo bio klinički mrtav. Doktori su ga ipak oživeli, ali od tada više ne hoda, oštećen mu je mozak, ne pomera se, samo leži, faktički je kao biljka i stalno je pod aparatima. Gledajući ga, posmatrajući i prateći  napretka ima, što se tiče njegovog ponašanja sve bolje je i bolje. Ne znaju kako da objasne, kažu roditelji da on oseća, sluša. To primećuju po njegovom pogledu., Trudi se, bori se…

Nikoli je urađena Traheostomija kako bi mogao da diše

Nikola ima seku…

Nikola ima i seku, vrlo dobar je đak i mnogo se brine i trudi oko svog brata. Njih dvoje su jako vezani, igrali su se zajedno. Prva  njegova reakcija po dolasku iz bolnice, koju je napravio je bila suza koju je pustio kada je čuo sekin glas.

Sekina najveća želja je da njen brat ozdravi, kako bi ponovo mogli da se igraju.

Sestrina želja je da joj brat ozdravi i da se igraju kao nekada.

Jako teško se živi…

Aparate vrednosti 3500 eura su kupili na kredit preko strine, pošto nema prava jer nije zaposlen, kao ni njegova žena. Žive na selu, bore se na sve moguće načine i sada taj kredit otplaćuju. Nosili su dopis opštini za 100.000 dinara, koje će im, nadaju se obezbediti za lečenje njihovog deteta, pošto ih apoteka izađe samo 85000 dinara svaki mesec dana. Jedine prihode koje imaju su od maline.

Kiseonik koji Nikoli omogućava da diše.
Kiseonik koji Nikoli omogućava da diše.

Potreban im je i servis sistema aparata koji iznosi 60000 dinara, a preko kojih je njihov dvogodišnji dečak povezan, danonoćno, da bi mogao da diše. Zamislite samo, taj stres da svaku noć, zapravo ni jednu noć ne smete da zaspite kako treba i morate da dežurate jer šta biste radili ukoliko se aparat za disanje pokvari ili naprasno isključi, a vi ste spavali.Da li biste oprostili to sebi? A kakva je tek muka detetova, ne smem ni da pomislim.

Darko Stakić. Samo mesečni troškovi apeteke iznose 85.000RSD

Nikola je veliki borac!

Što se tiče Nikole, stvarno je veliki borac. Nadaju se da će se izboriti za svoj život. Dodaje majka da je dobra stvar u tome što on reaguje na svaki pokret pogledom, na sve što se dešava oko njega i zvuk i dodir i kada mu neko priđe, on spusti pogled, pogleda, što kažu da je dobro. Za oporavak potrebna je terapija matičnim ćelijama koja se radi u Poljskoj. Jedna terapija košta 2000 evra, a doktori kažu da je potrebno najmanje 10 terapija. Što znači malo više od 20.000 evra. Medicinsko osoblje komentariše da je mali Nikola najugroženije dete na teritoriji grada Šapca.

Pomozimo Nikoli i njegovoj porodici
Pomozimo Nikoli i njegovoj porodici

I dok Nidža nastavlja svoju bitku da bije, molimo sve ljude dobre volje da pomognu ovoj porodici i malom Nikoli da njegova bitka bude pobednička. Najpotrebnija im je novčana pomoć. Svi oni koji žele mogu kontaktirati redakciju  ili  porodicu Stakić na telefon 066/116055 u borbi jednog anđela za ono najpotrebnije – za vazduh.

Broj žiro računa: Komercijalna banka 205-9011007541834-80

Đorđe Damnjanović

 

Comments are closed.