Odmor za oči, raj za dušu

Seoski turizam u Srbiji kao organizovana aktivnost, počeo je da se razvija pre četvrt veka. Danas se ovom vrstom turizma  bavi 25 opština sa oko 60 sela. Najviše ima domaćih gostiju,a  tek negde do sedam odsto čine stranci, kako kažu iz Ministarstva turizma Srbije.

Razlozi zbog  kojih se sve veći broj turista odlučuje za ovakav vid odmora leže daleko od velike gradske vreve. Blaga klima, čist vazduh, velika prostranstva reka i jezera, potreba čoveka za slobodnim prostorom, raznolik biljni i životinjski svet glavne su prednosti sela na obroncima brdovitih i ravničarskih predela. Umesto hotelskog komfora i uvežbane servilnosti, ovde glavni primat ima domaćinska gostoprimljivost, uz bogatu trpezu zdrave, prirodne hrane. Domaćini će goste povesti ne samo do izvora, pećina, u lov ili ribolov, već i u polja gde se obavljaju poljoprivredni radovi ili pak u branje šumskih plodova i lekovitog bilja. Kao suvenir sa odmora, tu je obavezno tegla sa slatkom od nekog voća, domaći sok, ajvar, kajmak, domaća rakija ili će se ponešto od svega toga pripremati zajedno sa domaćinima.

 vila ‘’Albedo’’
vila ‘’Albedo’’

Pa tako, na samo 13 km od Šapca, na seoskom imanju u Varni vila ‘’Albedo’’ našla je svoje mesto među živopisnim brežuljcima pocerskog  kraja.  Izgrađena je i opremljena  tako da prati oba stila istog doba – Jevremovog, seoskog i gradskog. Šetajući kroz nju, imamo utisak da koračamo kroz vreme. Spoj tradicije i savremenog doba čine zajedno  slamarice, etno eksponati, ćilimi, klima uređaji, mašine za pranje posuđa ,internet  i domaći specijaliteti. Osim toga, vila ‘’Albedo’’ predstavlja kulturni i umetnički centar slikarskih kolonija, muzičkih događaja i različitih umetničkih  okupljanja. Svojom otmenošću i nesvakidašnjom ponudom mami posetioce iz celog sveta.

Etno selo Topalović u Lipolistu
Etno selo ‘’Topalović’’ u Lipolistu

Toplu srdačnost i gostoprimljivost možemo sresti i u bogatoj Mačvi, u selu Lipolist nadaleko poznatom po jedinstvenim ružama širom Evrope. U ovom selu ruže se gaje decenijama, a danas se proizvodnjom bavi dvadesetak meštana. Jedna od najautentičnijih manifestacija – “Ruže Lipolista” postoji duže od 20 godina. Etno selo ‘’Topalović’’ izniklo je kao plod ljubavi porodice prema prošlosti, zavičaju i starinama, očuvanim predmetima sačuvanim od zaborava. Neobičan etno kompleks sastoji se od više objekata tradicionalne mačvanske gradnje iz prošlog veka. Postavka starih kredenaca, predmeta za svakodnevnu upotrebu, mačvanski fijakeri, galerija slika i ikona čine bogatu riznicu ovog kraja. Bilo da uživamo u školi slikanja, bogatoj mačvanskoj trpezi, besprekornoj  ravnici ,mirisu lipa… jedno je sigurno, doći ćemo ponovo!

Prirodno okruženje i zbližavanje ljudi u zajedničkim obrocima za domaćinskim stolom i drugim aktivnostima, vraćaju čoveka ponovo prirodi od koje je i sam potekao. Vraćaju ga izvoru, samome sebi.

Autor teksta:M.D./Foto Zorainfo

Komentari su zatvoreni.