OTRGNUTO OD ZABORAVA

Naćve, valov, kolevka, plug i raonik, taljige, amovi, kace za rakiju i vino, preslica i vreteno, ćilimi i volovski jaram, samo su deo kolekcije koju su vredno sakupili Mile i Ksenija Danojlić, bračni par iz Pocerskog Metkovića kod Šapca. Pronalazeći etno predmete koji su nekad bili u stalnoj upotrebi u ovom delu Zapadne Srbije, ne samo da ih čuvaju od zaborava, već privlače veliku pažnju znatiželjnih prolaznika gde god da se pojave. Dok leti obrađuju zasad jagode, zimi pokreću svoj „etnografski štand“.

-Sve je autentično, bez popravke, ulepšavanja, farbanja. Negde je nagrizao moljac, po koja letvica se odvojila, na mestima istrulilo drvo ili korodiralo gvožđe. Mislim da je upravo zbog toga i posebno zanimljivo, kao da svaki predmet priča gde je stajao, ko ga je upotrebljavao i njime se služio. Kolevka je na primer stara preko vek i po, u njoj su se odgajale generacije samo iz jedne kuće iz susednog sela Bojić. Kad je vidite, tačno možete da zamislite majku, oca, babu, dedu, stariju decu kako stoje oko kolevke i raduju se prinovi. Verovatno je u uglu sobe koju su zvali „kuća“ sedela prababa sa vretenom i preslicom dok je iz furune dolazio miris svežih somuna, umešenih baš u ovakvim naćvama – objašnjava Mile.

„Starinske“ stvari kupuju od domaćina u svom i selima širom Pocerine. Većina kuća u vajatima, podrumima i čardacima ima neki predmet sačuvan od davnina, često i ne znajući čemu služi i koliko vredi.

-Dešava nam se da nam kad pitamo za cenu kažu „nosite ionako ne znam šta ću sa tim, samo mi krš pravi“ pokazujući na stari raonik, jaram ili kacu u dnu dvorišta. A sve su to sami dragulji. Evo recimo ovi ćilimi su ručno tkani na velikom razboju, od prave vune, bojene i upredene. Nekada su bili obavezan deo devojačke spreme. Sećaju se još toga naše bake, ali da li će znati i naši unuci? – pita se Ksenija.

Danojlići uspevaju ponešto i da zarade od prodaje, ali kažu, najvažnije im je da će stvari „od davnina“ u novom ambijentu biti sačuvane od zuba vremena i otrgnuta od zaborava.

                       S.Gajić

Comments are closed.