PO PRVI PUT U ŠAPCU – FRAKTALI, NEPREKIDNE LINIJE KOJE GOVORE O VAMA!

Kada se pre dve godine Šapčanka, Dragana Stašević susrela sa fraktalima nije ni slutila da će neprekidnom linijom biti povezana sa metodom koja će joj otvoriti nove vidike, odvesti na nova putovanja uma i isprepletati joj korake sa ljudima koji se poput nje „umivaju“ fraktalnim crtanjem. Danas je ona jedan od najistaknutijih crtača umetničkog fraktala kod nas, a i van Srbije!

Wonderland (Autor: Dragana Stašević)

Umetnošću sazdana, skromnošću i previše obasuta, ova dama ujednačenim tonom i sa velikom radošću otvara svet fraktala za Zorainfo, čvrsto stojeći iza činjenice da ovaj metod samospoznaje utiče na sve nivoe bića i prva ga dovodi u Šabac.

„Sa fraktalima sam se srela pre dve godine. Ovo povlačenje neprekidne linije zatvorenih očiju u trajanju od 60 sekundi me odvelo na linije spoznaje o bojama koje emitujem iznutra, bojama koje predstavljaju sva naša stanja, sve ono što trpimo, „gutamo“, želimo, sanjamo. Uz pomoć ove metode došla sam do sebe i uspela da načinim čuda bojama jer je svaki crtež slika za sebe, pun informacija o težnjama i onome čega se plašimo.“

Mediteran (Autor: Dragana Stašević)

Metode fraktalnog crtanja nalazimo u dobu egipatske kulture kada su hromoterapija i helioterapija bile metode isceljenja, šezdesetih godina prošlog veka francuski matematičar Benoa Mandelbro uspeo je da matematičku formulu pretvori u vizuelni oblik i otud su nastali fraktali. Tanzilija Polujahtova pre 25 godina ustanovljava crtanje fraktala metodom koja ima isceliteljska svojstva.

U mediraciji

Crnom hemijskom na A4 formatu papira, umerenim tempom crtanja za jedan minut moguće je nacrtati neprekidnu liniju dugu 300 metara. Upravo nas tih 300 metara razdvaja od saznanja kako izgleda fraktalna mreža našeg sopstva.

„Fraktalni crtež je energetski crtež, crtajući fraktale oslobađamo kreativnu energiju, crtanjem ustvari stvaramo kreativni pristup životu i njegovim problemima. Crta se serija od 21 crteža, prva tri su dijagnostička. Oni nam pokazuju trenutno stanje duše, boje koje emituje vaše unutrašnje stanje i vaš stav prema sebi, drugima i svetu. Papir se deli na vremenske celine i tačno znamo koje ste boje emitovali u prošlosti i koje očekujete u budućnosti. Papir je život, a fraktalna mreža je vaš život!“

Nakon izrade prva tri dijagnostička crteža radi se 18 korektivnih crteža gde svoje stanje pokušavate da korigujete novim oblicima, novim bojama i tako svesno utičete na nesvesno. Stručnjaci prema pritisku hemijske olovke na papir, rasporedu boja na crtežu, oblicima i veličinom polja daće vam odgovore na pitanja koja su vas mučila, a koja ste postavljali u sebi.

U ateljeu je uvek radna atmosfera

Ciklus traje dva meseca i preporuka je da se samo dvaput godišnje radi. Dok radite, na posebnom papiru zapisujete svoje misli, zapažanja i sećanja što će kasnije biti integrisano u tumačenje vašeg kosmosa.

„Rade se grupne i individualne terapije fraktalima. Kao metoda se preporučuju svima, najstariji crtač ima 93 godine i moram reći da su mu crteži u bojama dečijih fraktala, što je predivno jer govori o duhu. Iskustva su različita i živopisna.

Cvet i ptica

Mnogo je delotvorno – jedna gospođa rešila je problem sa orijentacijom u prostoru nakon crtanja i levom i desnom rukom pa sad nema problema sa parkiranjem. Jedan crtač je dijabetes sveo na normalu jer je počeo da „priča“ sa sobom preko crteža“

Fraktali uspešno utiču na smanjenje stresa i napetosti, povećanje samopouzdanja, oslobađanje krativnosti, poboljšanje međuljudskih odnosa i još mnogo toga.

Beduin

U planu joj je osnivanje centra sa kolegama gde bi ujedinila sve veštine i znanja koja je stekla i koja poput one linije, neprekidno stiče pa tako bi se tu našao i reiki jer je Dragana USUI reiki učitelj, radi sa fraktalima vremena, či gong-om i ostalim alternativnim metodama koje pomažu alopatiji kao načinu izlečenja.

Njeni crteži su intenzivnih boja, kao male filmske priče. Inače, sem klasičnog postoje i fraktali podrške, kristalnog uma, životnog zadatka kao i emocionalni fraktali. Nakon što je svoje fraktale izlagala, zbog prevelike ljubavi na jednoj humanitarnoj prodajnoj izložbi sama je otkupila sopstvene crteže, kontaktirali su je dizajneri za izradu modnih aplikacija za štampu na majicama, dobila je ponudu da radi ilustracije za knjige ali se ona drži svog sveta koji je bojama uspela da dovede na nivo balansa pa ne čudi otkud sav onaj mir i skromnost.

Antique (Autor: Dragana Stašević)

Draganu možete kontaktirati na dragana.stasevic@yahoo.com, a prvo crtanje na demo radionicama je besplatno tek da osetite ruku i čujete šta je duboko skriveno čekalo da se otkrije. Postoje ljudi koje ne ustuknu pred neprijateljem, ali su najjači oni koji su uspeli sebe da pobede. Za neke je pravolinijsko kretanje u životu, za neke krivolinijsko na papiru, ali svi govorimo bojama. Kojom je bojen vaš svet?

 

Autor: Aleksandar Vujević

Comments are closed.