POTPISANI UGOVORI SA IZVOĐAČIMA PO JAVNOM POZIVU ZA SPROVOĐENJE MERA ENERGETSKE SANACIJE NA TERITORIJI GRADA ŠAPCA- SLEDI KONKURS ZA GRAĐANE

U Šapcu je 27. avgusta 2021. godine potpisan Sporazum sa direktnim korisnicima – privrednim subjektima koji su se prijavili po Javnom pozivu za sprovođenje mera energetske sanacije na teritoriji grada Šapca. U realizaciji projekta učestvovaće osam privrednika sa kojima su potpisani ugovori.

U programu energetske sanacije domaćinstava učestvuje 67 lokalnih samouprava. Javni poziv za firme koje će izvoditi radove je završen, a u Šapcu je na gradskom konkursu odabrano osam firmi od kojih pet za zamenu stolarije i tri za poslove ugradnje kotlova. U ovom, prvom krugu, subvencije su namenjene stanovništvu na seoskom i prigradskom području.

– Radi se o projektu koji grad Šabac realizuje u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, a koji će našim sugrađanima omogućiti zamenu spoljašnje stolarije i kotlova. Grad je opredelio sredstva u visini od pet miliona, Ministarstvo energetike isto toliko, a građani će aplicirati sa polovinom sredstava. Ove godine prednost imaju prigradska i seoska područja. Postupak izbora izvođača radova je potpuno transparentan, potpisani su ugovori sa firmama iz Obrenovca, Valjeva, Kaća i Šapca. Tražili ssmo najbolje uslove i najkvalitetnije proizvode za naše sugrađane – ističe dr Aleksandar Pajić, gradonačelnik Šapca.

Javni poziv za građane koji mogu da izaberu neku od firmi sa liste biće otvoren 30. avgusta i trajaće zaključno sa 20. septembrom. 50 odsto sredstava obezbeđuju građani koji žele da unaprede energetsku efikasnost objekta u kom stanuju, a bez ograničenja po pitanju tipa stambenog objekta i njegove kvadrature.

– Potpisivanjem sporazuma i ugovora stvara se preduslov za raspisivanje Javnog konkursa za sufinansiranje mera energetske efikasnosti na teritoriji grada Šapca za 2021 godinu. Javni konkurs biće objavljen na zvaničnoj internet stranici grada Šapca i oglasnoj tabli Gradske uprave. Mere energetske efikasnosti odnose se na one delove grada gde nije moguće izvršiti priključke na postojeću gasovodnu i toplovodnu mrežu. Prvi cilj je zamena spoljnih prozora i vrata, a drugi nabavka instalacija kotlova na biomasu – objašnjava Aleksandar Jovanović, načelnik Gradske uprave.

Država program energetske sanacije domaćinstava subvencioniše po lokalnoj samoupravi sa 10 miliona dinara. S obzirom da je ovo pilot projekat, prema najavama, u narednim fazama sredstva bi trebalo da budu daleko veća.

Pravo učešća na Konkursu imaju vlasnici kuća i stanova koji imaju prebivalište na nepokretnosti za koju podnose prijavu. Potrebno je da podnesu dokaz da je nepokretnost izgrađena pre donošenja propisa o izgradnji, da je građevinska dozvola izdata po redovnoj proceduri za izdavanje građevinske dozvole, da je građevinska dozvola dobijena iz postupka legalizacije ili ozakonjenja ili dokaz da je u toku postupak ozakonjenja ili uknjižbe na nepokretnost. Zahtev se podnosi uz prijavni formular, koji sadrži jasne kriterijume za dodelu sredstava i način apliciranja.

S.G.

Tekstovi su deo projekta koji se sufinasira sredstvima Grada Šapca. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat

Comments are closed.