POVEĆANJE ENERGETSKE EFIKASNOSTI VAŽAN PROJEKAT ZA DRŽAVU

Vlada Republike Srbije usvojila je krajem marta predloge nekoliko Zakona iz oblasti energetike: Predlog Zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije; Predlog Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije; Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je tim povodom da je “povećanje energetske efikasnosti važan projekat za državu, koja će to podržati značajnim ulaganjima, ali i za građane, jer će zahvaljujući uštedama energije imati niže račune”.

– Zbog loše izolacije, u Srbiji se troši četiri do pet puta više električne i toplotne energije nego u Evropskoj uniji, odnosno oko 40 odsto energije se “baci” jer se ne koristi racionalno. Na povećanju energetske efikasnosti ove godine će se raditi i kroz pilot projekat koji treba da pokaže interesovanje građana za subvencije države – istakla je ministarka Mihajlović.

Sva domaćinstva imaće mogućnost da dobiju subvencije da zamene prozore i vrata. Svi će moći da se prijave za subvencije, i porodične kuće, i stambene zajednice, kao i oni koji za grejanje koriste individualna ložišta i žele da pređu na efikasnije kotlove, na gas i biomasu.

Ministarstvo raspisuje javni poziv za gradove i opštine koji žele da učestvuju, i očekuje se da se prvo prijave oni koji već imaju određeni novac opredeljen za te svrhe. Lokalne samouprave će raspisivati dva javna poziva, jedan za firme koje će raditi na zameni stolarije, drugi za građane koji žele da se prijave za subvencije, a koji će moći oko 50 odsto troškova da pokriju od Uprave i jedinica lokalnih samouprava. Biće donet i poseban pravilnik koji će definisati tačnu proceduru, a gradovi i opštine imaće svoje komisije koje će vršiti provere i na terenu. Procene su da će prvi ugovori između opština i građana mogu očekivati u septembru. Ova podrška biće usmerena na sve građane, bez obzira gde žive. Do sada nisu postojale podsticajne mere za ljude koji žive na selu. Planirano je da 25 % finansira ministarstvo, 25 lokalna samouprava, a 50 posto građani. Cilj je da se zameni stolarija po povoljnijim uslovima koje država nudi. To su podsticajne mere za energetsku efikasnost – stoji između ostalog u saopštenju.

Usvajanjem i stupanjem na snagu Predloga Zakona iz oblasti energetike, omogućiće se usklađivanje ove oblasti sa tekovinama Evropske unije. G.S.

Tekstovi su deo projekta, koji se sufinansira sredstvima Grada Šapca. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

Comments are closed.