PRAZNIČNA DEPRESIJA – KAKO SE BORITI PROTIV NJE?!

Stara godina polako odlazi. Još uvek možemo da vidimo njene obrise dok nestaje iz vidokruga. Praznična „tampon zona“ nekima služi da joj opsuju sve po spisku i da joj doviknu da se više nikada ne pojavi. Neki je pozdravljaju i poručuju da je bila dobra. Nekima je ostavila nedovršene poslove, nedosanjane snove, neostavarene ljubavi.

Praznična usamljenost

Nova je tu, iščekuje nas kao putnika iz daleke zemlje sa tablom u rukama na kojoj piše: Gubitnik, Nesrećnik, Srećnik, Siromah, Debela, Ružna, Razočarana, Ostavljena, Prevarena,…

Mnogi od nas na kraju godine sprovode bilansiranje i prinose završni račun koji se uglavnom odnosi na to koje smo ciljeve i planove realizovali i želje ostvarili. U slučaju da nije bilo očekivanog uspeha, može se javiti razočarenje, nezadovoljstvo, neraspoloženje i depresivno reagovanje. Veoma često ova osećanja postaju intenzivnija za vreme praznika jer se tada mnogo toga „očekuje“. Insistira se na osećaju zajedništva, okuplja se porodica, ne tako retko  povampire se zaboravljeni konflikti, sudare se suprotni karakteri  koji otvaraju stare rane.

Praznici – vreme radosti ali i usamljenosti…

Mnogi  od nas se osećaju usamljeno  za vreme praznika. Usamljenost  je teško osećanje patnje koje može imati razlličite uzroke. Najčešće odvojenost od kuće, neadekvatno okruženje, raskid veze, gubitak drage osobe, sećanja na neke prošle praznike tokom kojih se dogodilo nešto loše. Veoma često su udruženi  i mаtеriјаlni, pоslоvni ili pоrоdični prоblеmi kao što su prоmеnа ili gubitак pоslа, niska zаrаda, rаzvоd, bоlеst u pоrоdici, pa se praznici  mnogima čine kao težak i loš period, koji treba nekako pregurati.

Pažljivo slušati život koji nas obasipa porukama.

Isto tako prevelika očekivanja, potreba da se doživi i organizuje savršen ili bar što bolji praznični provod, da sve bude na svom mestu i da treba da bude period posebnog uživanja, koja neprkidno nameću mediji i društvene mreže, reklame , nudeći iluziju sveopšteg obilja i sreće, predstavljaju jednu od zamki koja nas može uvesti u prazničnu depresiju baš zato što nam ove primamljive iluzije menjaju osećanje realnosti.

Negativna osećanja tokom praznika intenzivnija su kod  osoba koje nisu našle svoje pravo mesto u svetu u kojem bi se osećale kao svoj na svome, pri čemu ih skoro uvek prati osećaj nedostatka samopouzdanja, strah od neprihvatanja, odbacivanja ili poraza, kao i sklonost  ka samooptuživanju  i  krivici. Oni veoma često potiskuju bes  i  nemaju dovoljno kapaciteta da praštaju sebi i drugima. Često imaju duboko ukorenjena verovanja, pretpostavke, generalizacije koje određuju njih same, njihovo viđenje okoline, a samim tim i njihova ponašanja i osećanja.

Praznična depresija je prolazno stanje koje je uglavnom praćeno padom energije, poremećajem sna, nezadovoljstvom i  osećajem praznine. U slučaju da ova osećanja svojim intenzitetom prevazilaze uzrok koji ih je izazvao i mogućnost kontrole realnosti i kompenzacije, postaju bolesna i veoma često iziskuju  lečenje.

Kako se boriti?

Usamljenost (ilustracija)

Pokušati  u svim bolnim i teškim životnim situacijama koje su se dogodile pronaći njihovo pravo i istinsko značenje. Dobro koje proizilazi iz svih loših stvari koje nam se događaju jeste u tome da nam pomogne da iz sebe izvučemo svoj najbolji deo, svoju suštinu, kako bi smo imali osećaj pripadnosti i prihvatili sebe,  oslobodili se od strahova koji nas sputavaju, počeli da praštamo, otkrivamo svoje istinske talente, istinsku ljubav, da bismo postali  jači, da bismo naučili da uživamo i da se radujemo životu u kojem imamo određenu svrhu i misiju i da bismo postali  dobre osobe.

Vreme praznika koristiti da se duhovno probudimo i ponovo otkrijemo  svoju duhovnu suštinu.Ona treba da nas usmerava na ljubav, radost  življenja i sreću.

Pažljivo slušati život koji nas obasipa porukama i informacijama na osnovu kojih učimo umeće življenja.Kada ne uvažavamo važne životne informacije i činjenice, poruka postaje životna lekcija koja treba uspešno da se savlada i podstakne oblikovanje naše ličnosti. Ukoliko ne naučimo dobro životne lekcije, nastaju manji ili veći problemi, koje ako ne rešimo, mogu preći u manje ili veće krize koje mogu napraviti zemljotres u našem životu i dovesti do bolesti kao što je depresija. I sama depresija može predstavljati šansu za prekid sa pogrešnim određivanjem ciljeva i vrednosti, disfunkcionalnim verovanjima, podsticaj ne samo u samoostvarivanju, nego i u samonadmašivanju, ukoliko je i posmatramo kao nešto zbog čega treba da revidiramo svoju gubitničku priču sticanjem  životne mudrosti, razvijanjem pozitivnog mišljenja i optimizma, ljubavi i zahvalnosti i okretanjem prema budućnosti, ulaganjem u život i njegov pravi smisao.

Neka vam praznici zaista budu srećni!

Autor: dr Biljana Pavlović, psihijatar

Comments are closed.