PREVENCIJA HPV INFEKCIJE

Počela vakcinacija dece protiv humanog papiloma virusa u Šapcu

U Domu zdravlja „Dr Draga Ljočić“ Šabac u savetovalištu pedijatrije počela je vakcinacija dece u Mačvanskom okrugu vakcinom Gardasil 9 protiv HPV virusa. Zavod za javno zdravlje Šabac obezbedio je prvi kontigent od 155 vakcina. Uskoro se očekuju dalje isporuke.

Infekcija HPV je veoma česta i najčešće se prenosi seksualnim putem, direktnim kontaktom sa zaraženom kožom ili sluzokožom. Najveći broj zaraženih osoba nikada ne dobije simptome ili bilo kakve zdravstvene probleme. Većina infekcija prođe spontano u periodu od dve godine.

Humani papiloma virus (HPV) infekcija

Manifestacije infekcije humanim papiloma virusima mogu se svrstati u:

latentne (bez simptoma),

subkliničke (slabo izražene) ili kliničke (vidljive),

mogu biti različitih lokalizacija i izgleda.

Humani papiloma virus drugi je vodeći urok smrtnosti od raka kod žena. U našoj zemlji godišnje od karcinoma grlića materice oboljeva 25-30 od 100.000 žena, odnosno svakog dana oboli 4 žene, a 1 umre od ove opake bolesti. Procenjuje se da najmanje 80% – 100% devojaka u periodu između 18 – 25 godina dolazi pri polnom kontaktu u dodir s ovim virusom, dok oko 30% devojaka razvija simptome infekcije. Sposobnost imunološkog sistema svakog pojedinca je razlog razlike u broju izloženosti virusu i broju ostvarenih infekcija.

Da bi HPV vakcina bila efikasna mora se primiti pre stupanja u seksualne odnose i izloženosti virusu. Kod dece u predtinejdžerskom periodu imuni odgovor je bolji nego kod starijih tinejdžera i mladih žena.

Obezbeđena je najmodernija i najbolja vakcina protiv HPV virusa, devet sojeva koji imaju veoma visok onkogeni potencijal.
Namenjena je deci od devet do 19 godina, preporučena je i besplatna, pokrivena sredstvima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.
Daje se intramuskularno, u dve doze – druga doza nakon šest meseci. Stariji od 15 godina primaju vakcinu u tri doze – drugu nakon dva meseca i treću posle šest meseci.

S.T.G.
Tekstovi su deo projekta koji se sufinasira sredstvima Grada Šapca. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat

Comments are closed.