PROJEKAT U SARADNJI SA EVROPSKOM BANKOM ZA OBNOVU I RAZVOJ

Projekat energetske efikasnosti ove godine u Šapcu realizuje se u saradnji i podršku Evropske banke za obnovu i razvoj a odnosi se na izolaciju stambenih zgrada i ugradnju termostatskih ventila. Kroz projekat je planirana izolacija 40 objekata kolektivnog stanovanja. Ukupna vrednost je dva i po miliona evra.

Sremska ulica br. 1, 3 i 5

Zgrada u Sremskoj ulici jedna je od tri sa kojom je započeta sezona 2020. godine. Prema rečima Slobodana Jerotića direktora JKP “Toplana” Šabac, stanari će uštedu u potrošnji toplotne i električne energije osetiti već tokom naredne grejne sezone.

U okviru investicije je i ugradnja pojedinačnih ventila na radijatore u stanovima, čime će stanari moći da kontrolištu temperaturu, a samim tim i račune za grejanje. Otplata investicije moguća je i do 144 rata, odnosno narednih 12 godina. Udeo u ukupnoj ceni koštanja svaki stanar plaća srazmerno kvadraturi stana. U okviru radova su termoizolacija i ugradnja termostatskih ventila, što omogućava uštedu na dva nivoa – kroz smanjenje gubitaka toplotne enrgije, i kontrolu temperature u svom domu – ističe Jerotić.

Projekat koji realizujemo sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj za sada uključuje 40 zgrada, a dobitak je višestruki za sve. Gradska toplana će trošiti manje gasa, građanima će biti niži računi, grad će biti još lepši. Iskustvo nam  pokazuje da gde god smo zajedno sa građanima realizovali ovakav projekat, cene nekretnina su se uvećale – naglašava Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca.

Poziv Skupštinama stanara je otvoren za dogovor i ulazak u investiciju termoizolazije svakog pojedinačnog ulaza ili zgrade.

Tekstovi su deo projekta, koji se sufinasira sredstvima Grada Šapca. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

Comments are closed.