PRVA SOLARNA ELEKTRANA NA KROVU “TOPLANE-ŠABAC”

JKP “Toplana-Šabac” prvo je u Srbiji koje će proizvoditi struju iz obnovljivih izvora energije instaliranjem solarne fotonaponske centrale. Postavljeno je 12 solarnih ploča ukupne snage 3 kW.

Izgradnja solarne elektrane je pilot projekat prve Energetske zadruge u Srbiji osnovane u Šapcu. Priliku da učestvuju u finansiranju ovakvih “malih” sistema, imaju svi zainteresovani građani.

  • Želimo da pošaljemo poruku građanima Šapca da ovakvu instalaciju možemo postaviti na svakom krovu, na svakoj javnoj zgradi, ustanovi. Na ovakav način, postižemo proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, u ovom slučaju reč je o solarnoj energiji čime se smanjuje upotreba uglja, fosilnih goriva generalno, utiče na smanjenje aerozagađenja –  ističe Slobodan Jerotić, direktor JKP “Toplana-Šabac”.

Jerotić objašnjava važnost i benefite koje pruža udruživanje građana u Energetske zadruge i druge građanske inicijative koje za cilj imaju većeu upotrebu obnovljivih izvora energije. Kroz ovakve vrste projekata, građanima se pruža mogućnost da postanu partneri javnom sektoru, uštede i zarade novac.

  • Pozivamo građane Šapca da investiraju zajedno sa nama. Da svi oni koji su korisnici usluga Toplane, na svojim ili zajedničkim krovovima investiraju u nabavku ovakvih sistema. Želimo da energiju koja se na takav način proizvede, kupujemo od građana  a manje trošimo na kupovinu energije od elektroprivrede. Građani mogu da se udruže putem energetskih zadruga i participiraju u investiciji – ulaganjem manje sume novca, koji bi se kroz kasnije uštede i prodaju energije posle samo nekoliko godina najpre vratio a potom i ostvario prihod – objašnjava Jerotić.    

S.G./D.S./D.G.

Tekstovi su deo projekta, koji se sufinansira sredstvima Grada Šapca. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

Comments are closed.