RAJKOV SLADOLED – NAJSLAĐI SIMBOL ŠAPCA!

Među svim znamenitim zdanjima, bujnom istorijom i bogatom narodnom baštinom što Šapčani naslediše onako kradomice, iz senke, trepće već osam decenija jedno svetlo koje se svakoga dana sem nedelje pali i pravi nadaleko najslađi simbol našeg grada – Rajkov sladoled.

Rajko sa suprugom Milenom

Osamdeset godina se sa kolena na koleno prenosi ljubav i znanje, i to ljubav prema poslu i ljubav prema ljudima. I tako sve u krug. Začarani krug porodične manufakture koja je sad već daleke 1938.godine u Šabac dovela nesrećnim slučajem Vasu i Pauna Miloševića iz Makedonije u Šabac.

Majstorski ispit bez kojeg se nije moglo samostalno otpočeti sa radom

Počeci…

Deda Paun.

Dva brata i pored bratovljeve smrti, porodične tragedije koja ih je zadesila, odlučuju da ostanu ovde i započnu poslastičarski posao ne sluteći da će ih neko pominjati i pisati o njima 80 godina posle. Paun je Rajkov otac. Glavna br. 17 im je prva adresa. Sladoled im je neponovljiv. U Šapcu dva brata izučiše zanat radeći u keksari i na već pomenutoj adresi otvoriše poslastičarnicu koja je ispisala istoriju našeg grada.

Šezdesetih se sele u nekadašnju Maršala Tita br. 43 i tu ostaju do ’96. Rajkov otac, majstor svog zanata svom sinu od malih nogu pokazuje umeće pravljenja slatke radosti koja će samog Rajka učiniti vrhunskim zanatlijom i poslastičarem. Rajko je do te ’96 radio sa braćom od stričeva, Viktorom i Joškom, a onda odlučuje da krene samostalno i uz nesebičnu pomoć i ljubav supruge Milene nastavlja porodični posao koji je izdržavao i prethodno koleno.

Danas se poslastičarnica „Višnja“ nalazi u Gospodar Jevremovoj 20. Danas ispred nas stoji Rajkovo najmlađe dete. Dete koje je dobilo ime po poslastičarnici. Dete koje ima velike planove…

„Sezona se otvara u martu i traje do oktobra. Svakoga dana u mesecima sezone nas petoro – mama, tata, Marijan, Miloš i ja se smenjujemo u radionici jer smo tako naučili još dok smo bili deca. Odrasli smo među sladoledima i iako smo brat i ja završili studije, vratili smo se tamo odakle smo počeli – u poslastičarnicu .”

Sladoled koji izlazi iz poslastičarnice “Višnja” nema nijedan jedini aditiv.

Rajko svakoga dana dolazi prvi, uključuje mašine za pravljenje sladoleda koje se više ne proizvode, do skoro je i vatru ložio jer su kuvali sladoled na “smederevcu” ali su zbog zakonskih normi prešli na električni šporet. Pravi sladoled, a potom odlazi u tržnicu u nabavku za naredni dan. Rajkova najveća ljubav i satisfakcija je radost i osmeh koje vidi na dečijem licu kada im pokloni kuglu sladoleda što čini gotovo svakodnevno. Rajko je jedini iz porodice Lazareski koji je izučio do kraja zanat poslastičara pa je tako i jedini od braće koji je nastavio ovaj posao.

Veliki kornet

Sladoled koji izlazi iz poslastičarnice “Višnja” nema nijedan jedini aditiv, pravi se isključivo od domaćih jaja(mlečni) odnosno pasiranog voća(voćni sladoled) uz dodatak šećera i mleka. Rajko lično ide u nabavku sirovina za rad i zna prepoznati jaje koje nije domaće na kilometar! Nikada nije bacio sladoled niti pogrešio u pravljenju.

Priprema sladoleda

“Dnevno se ulupa do 500 jaja! Isključivo domaća. Voće je takođe visokog kvaliteta. Nikada nismo prebrojali koliko se kugla napravi u toku dana niti koliko kilograma sladoleda se proizvede. Jagodi i malini jedino dodajemo prehrambenu boju kako bi nijanse došle do izražaja. Sve je potpuno prirodno i sladoled se pravi samo za taj dan! Imamo 12 vrsta, a Šapčanima su omiljeni lešnik i vanila.”

Ušećerene jabuke
Ušećerene jabuke

Za jednu vrstu sladoleda neophodno je 20 minuta za pravljenje. Ranije se ručno radilo tako što se led dodavao pasiranom voću i mešao dok se ne sjedini, radilo se iz tzv. piksli koje su bile nezgodne za vađenje zbog dubine, a Milena, Rajkova supruga i finansijski stub porodice kaže da je sladoled ustvari nekad i gorak jer zahteva stravična odricanja, konstantan nadzor i potpuni angažman. Van sezone u ovoj poslastičarnici možete kupiti torte, kolače, baklave, tulumbe, đevreke, krempitu, šampitu i žito.

Sitni kolači

“Svi po ceo dan jedemo sladoled, onako u prolazu ili dok odmaramo. Nikada nam neće dosaditi jer se pravi od ljubavi koju su nam tata i mama preneli. Braća i ja se menjamo po smenama, kad kome zatreba, važno je da smo u radionici samo mi jer jedini znamo tajnu ukusa sladoleda.”

PO PRVI PUT U ŠAPCU – FRAKTALI, NEPREKIDNE LINIJE KOJE GOVORE O VAMA!

Rajkova ćerka Višnja koja nastavlja porodičnu tradiciju

Ranije su imali mašinu za pravljenje korneta pa je Rajko dodavao u njih limun i vanilu te je cela ulica, kako kažu, mirisala i uvlačila u njihovu poslastičarnicu. Bilo je raznih ponuda: da se odsele u Ameriku, na Novi Zeland, da krenu u fabričku, masovnu proizvodnju, da rade slave i vašare ali porodica Lazareski nikada nije pristala na to. Šabac je njihova nastamba i grad koji im je pružio sve. Rajkov sladoled putovao je kolima po celoj Srbiji, traže ga na kilo ali mogu da dobiju samo na kuglu. Višnja planira da napravi presedan i sama otpočne posao proizvodnje sladoleda u Beogradu.

Porodici Lazareski je izuzetno krivo što im je posna slava – inače bi i za nju spremali sladoled. Nikad od ljudi koji se eksponiraju, Zorainfo saznaje da čak i stranicu na FB nisu otvorili oni već njihovi ljubitelji, danas je administrator Višnja. Organizovano im dolaze škole, naročito su srećni kad im dođu deca iz škole “Sveti Sava” jer se na poseban način raduju. Svake godine”Višnja” je sponzor Čivijade pa svi koji dođu tim danima dobijaju besplatan sladoled.

Njihova jedina reklama je ljubav, njihova jedina filozofija je ljubav. Onda pretpostavljate šta je recept za najslađi simbol grada Šapca!

 

Autor: Aleksandar Vujević

Comments are closed.