ŠABAC ĆE PRVI U SRBIJI IMATI EKOLOŠKO – EDUKATIVNI CENTAR NAPRAVLJEN OD SLAME

Udruženje Evropski centar za ekologiju iz Šapca je uspešno realizovalo projekat “Škola prirodnog graditeljstva” koji je sufinansiralo Ministarstvo zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije. Projekat je bio dvadeset osmi na listi od sedamdeset tri projekta koje je Ministarstvo izabralo za sufinansiranje u oblasti zaštite životne sredine. Na konkurs je pristiglo nekoliko stotina projektnih predloga koji su se nadmetali za trideset pet miliona dinara koliko je Ministarstvo izdvojilo u ove svrhe u 2018. godini. Projektni zadaci su se odnosili na zaštitu i unapređenje životne sredine sa nekoliko osnovnih oblasti kao što su zaštita prirode, klimatske promene, ekološko preduzetništvo, građanski aktivizam, ekološko obrazovanje, priroda u urbanim sredinama i mediji i ekologija.

Ovako je sve počelo…

Rukovodilac projekta je Dejan Pavlović, predsednik Udruženja, koji kaže da je Ministarstvo ovim konkursom omogućilo realizaciju mnogih sjajnih ideja koje se rađaju u nevladinom sektoru.

Milan Đupovac na jednoj od edukativnih radionica

“Naš projekat je nastao iz potrebe da se nastavi rad na smanjenju efekata klimatskih promena. Jedan od načina smanjenja emisije gasova staklene bašte jeste i povećanje energetske efikasnosti i smanjenje ukupnog karbonskog otiska.Upotrebom prirodnih materijala i starih, gotovo zaboravljenih, metoda gradnje moguće je dobiti izdržljive i kvalitetne i energetski veoma efikasne stambene objekte koji su zdraviji za život od onih u kojima savremeni čovek živi. Učesnici na radionicama su bili i stari i mladi, i učenici i studenti, i mladi bračni parovi i ljudi pred penzijom, i zaposleni i nezaposleni. Svi oni sada imaju mnogo veća znanja u oblastima kojima smo se bavili, a oni koji žele da se vrate prirodnom načinu života u ruralnim područjima sada su naoružani veštinama koje će im u tome pomoći.” – kaže Dejan i dodaje da očekuje podršku Ministarstva i u narednim projektima koje planiraju za sledeću godinu. – “Sopstvenim sredstvima smo kupili plac od petnaest ari u Jevremovcu pored Šapca na kojem je realizovan i upravo završeni projekat. Želimo da formiramo Ekološko-edukativni centar “Jevremovac” koji će pored objekta od prirodnih materijala imati i sopstveni rasadnik i dovoljno zemljišta da građani mogu da učestvuju u organskoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Evropski centar za ekologiju
Podizanje konstrukcije

Ekološki edukativni centar…

Centar će svim uzrastima i profesijama biti na raspolaganju za razne radionice i seminare koji treba da podstaknu ekološke procese koji će smanjiti negativan uticaj na životnu sredinu i zaštiti zdravlje ljudi. Nadam se da ćemo uspeti da započnemo i proizvodnju lekovitog bilja i prirodnih farmaceutskih preparata.”

Projekat se sastojao od 20 radionica od kojih je svaka predstavljala jednu fazu u izgradnji energetski efikasnog objekta od prirodnih materijala. Realizator radionica je Milan Đupovac, koji je zajedno sa suprugom Nadom već izgradio porodičnu kuću od prirodnih materijala u kojoj žive od prošle godine.

Nada i Milan kao pravi primer…

“Naša kuća je zahtevala preko tri godine učenja i obuke o gradnji prirodnim materijalima, kao i konsultacije sa brojnim stručnjacima, od kojih smo najviše zahvalni arhitekti Vuku Krstiću koji je bio i naš koordinator na ovom projektu. Uspeli smo da postanemo energetski veoma efikasni i samim tim nezavisni od snabdevača električnom i toplotnom energijom. Istovremeno smo krenuli u proizvodnju hrane za sopstvene potrebe, a uspeli smo da sav otpad iz našeg domaćinstva pretvorimo u nešto što ponovo možemo da upotrebimo.” 
– ističe Milan i kaže da je saradnja sa Evropskim centrom za ekologiju i počela tokom gradnje njihove kuće. 
On i Nada su raspoloženi da svoja znanja prenesu svima koji su zainteresovani. 

Milan Đupovac i Dejan Pavlović

Lično iskustvo kao osnova…

– “Kroz Školu prirodnog graditeljstva mi smo učesnicima preneli naša znanja koja su sada vrlo upotrebljiva za formiranje jednog individualnog održivog domaćinstva. Izgradnja objekta sopstvenim snagama je veoma zahtevna i mora se prilagoditi i prirodnim ciklusima obezbeđivanja materijala za gradnju kao što su slama, trska, crni bor, glina, i prirodnim smenama godišnjih doba zbog uslovljenosti pojedinih faza gradnje. Nadam se da će naš trud omogućiti da se u budućnosti možda formiraju i naselja od ovakvih objekata i da će tako nešto biti predviđeno i prostornim i urbanističkim planovima. Naša deca zaslužuju da žive u zdravoj sredini.”

Tri puta meri…

Kako poboljšati stanje životne sredine u našoj zemlji?

Evropski centar za ekologiju je na nedavnom sastanku organizacija civilnog društva sa ministrom zaštite životne sredine Goranom Trivanom izneo svoje predloge kako da se poboljša stanje u životnoj sredini u našoj zemlji uz aktivnije učešće nevladinog sektora. Realizacija projekta “Škola prirodnog graditeljstva” je u skladu sa tim smernicama i predstavlja uvod u ostvarivanje jednog od predloga, a to je formiranje ekološko-edukativnih centara koje bi vodila udruženja građana. Dejan Pavlović kaže da ovo šabačko ekološko udruženje ima kapaciteta i za ozbiljnije projekte.

Jednom seci

“Mi se nadamo da će Ministarstvo uvažiti i ostale naše predloge. Jedan od njih je da se za upravljače zaštićenih područja postavljaju organizacije civilnog društva. To je put da se predelima netaknute i predivne prirode gazduje na način u skladu sa osnovnim ciljem da se oni zašitite od uništavanja. Mi moramo budućim naraštajima ostaviti dovoljno resursa i omogućiti život u zdravom okruženju.

Priprema za malterisanje zidova slamom i glinom

Planina Cer kao zaštićeno područje

Kada planina Cer bude proglašena za zaštićeno područje naše udruženje će se kandidovati za upravljača jer je to nešto što zakon predviđa kao mogućnost. Smatram da kreativnost i inovativnost mladih ljudi, podrška fondova Evropske unije i Ministarstva zaštite životne sredine, stručnost kadrova obrazovanih u oblastima zaštite životne sredine i potreba da omogućimo opstanak ljudske rase daju svu potrebnu snagu, znanje i energiju za kvalitetno upravljanje ovim područjem.”

Edukativni centar u izgradnji

Zorainfo će kroz svoj EKO KLIK nastaviti da prati sve ekološke aktuelnosti sa željom da se ostvare svi planovi koje Evropski centar za ekologiju ima. Nadamo se da će i građani i država shvatiti da imamo samo jednu Planetu i samo jedan dom.

Comments are closed.