Šabac ,fudbalski grad, na mapi Srbije u samom vrhu!

Sunovrat mladih generacija sve se više oseća u svakom segmentu života, ako je suditi po vremenu potrošenom za ekranima raznih ručnih i priručnih spravica koje je donelo 21. stoleće. Da li ipak postoji sfera interesovanja koja može da im parira? Postoji. Da je Šabac grad sporta bio i ostao, neporeciva je činjenica, a današnji izlet na teren i trening OFK “Šapca” zabeležila je “Zorainfo” u slici i u reči. Zašto baš OFK “Šabac”? Zato što su najmasovniji, najtrofejniji klub sa najviše potencijala u regionu. I dok počinje zagrevanje po sunčanom prolećnom popodnevu na stadionu “Borac”, u priču nas uvodi jedan od trenera i koordinator omladinske škole, Jane Gavalovski:

Svi za jednog, jedan za sve (OFK Šabac, generacija 2010. godišta sa trenerom Markom Savićem)

-Klub postoji od 2006. godine. Ovo nam je 12. godina postojanja. Brojčano stanje kluba trenutno je oko 200 čanova, ne računajući seniorski pogon. Najstariji su nam kadeti, 2001. godište, a najmlađi su naši “poletarci”, naša baza, 2011. godište.

Generacija 2006. godišta

Šta reći? Brojke govore za sebe, uzevši u obzir i činjenicu da su prve godine postojanja imali negde oko 120 polaznika škole fudbala. U toku je završno odigravanje Minimaksi lige, jedine zvanične lige pod pokroviteljstvom Fudbalskog saveza Srbije, gde ovaj klub ima postignute izvanredne rezultate: četiri različite uzrasne grupe plasirale su se na prvenstvo zapadne Srbije. Na tom prvenstvu osvojena su tri prva i jedno drugo mesto. Ne hvaleći se previše, Jane svoje vidike usmerava ka skorim budućim takmičenjima:

-To je jedinstven slučaj u Srbiji. Ovi uspesi znače da smo se kvalifikovali na državno prvenstvo u sve četiri kategorije. Već sada, 14. aprila, najstarija kategorija, 2006. godište, igraće u Zrenjaninu, narednog vikenda kategorija 2007 igra u Kruševcu, a uzrast 2010 u Smederevskoj Palanci. I konačno, fudbaleri rođeni 2009. godine igraće 22. aprila.

Generacija 2007. godišta

Ako se zna da je na ovom prvenstvu učestvovalo oko 300 ekipa u jednoj uzrasnoj kategoriji, a da je klub iz Šapca uspeo da uđe među 8 najboljih ekipa u četiri godišta (od mogućih šest!), ostavljamo čitaocima “Zore” da sami procene veličinu uspeha ovih fudbalskih majstora! Ovim trijumfom nadmašen je prošlogodišnji rezultat kada su imali dva predstavnika i to: kategorija 2009 i kategorija 2007 koji bili su čak državni prvaci u Zrenjaninu! Treba li bolja potvrda da je Šabac u samom vrhu srpskog fudbala???

Generacija 2009. godišta

Počeci ipak nisu obećavali, priseća se Jane:

-Ideja je bila da se osnuje školica fudbala, da probamo kako će ići. Idejni tvorci i osnivači bili smo Milutin Obrenović, profesor fiskulture i ja kao trener. Nismo ni pomišljali na ovakve domete! Vremenom, školica je prerasla u ozbiljan fudbalski klub. Pre dve sezone osnovan je i seniorski pogon.

Dušan Makević

Međutim, kako je klub rastao i razvijao se, tako se proširivao i kolektiv. Sada je to tim od šest stručnjaka: pored Milutina i Jana, sa najmlađima, kao i sa golmanima, radi i kolega Marko Savić, zatim tu je Aleksandar Brodić; trener kadetske ekipe je Ljuština Dragan, dok je trener 2005. i 2006. godišta,”petlića”, Nenad Đorđević.

Nesumnjivo, put ove i te kako ozbiljne škole fudbala posut je ružama. Tim putem otisnulo se i desetak igrača koji danas igraju u najvećim klubovima Srbije: Veljko Birmančević (1998), nekad pulen OFK “Šapca” zaigrao je za “Partizan”, u “Radu” je Branko Riznić (1999), kao i još nekolicina koji su svoje usavršavanje nastavili na višem nivou. Oni ponosno nose ime kluba i grada u kom su ponikli i naši su svetionici u Evropi i u svetu.

Brojke su ispričale svoje, ali one su samo vrh ledenog brega. U pozadini svih uspeha stoje jesu sati i sati upornih iscrpljujućih treninga, desetine znojavih majica, kritike i saveti trenera. Škola fudbala radi svakog dana, a trening izgleda otprilike ovako: zagrevanje, zatim postavljanje čunjeva i uvežbavanje elementarne tehnike kontrole lopte, dugi i kratki pasevi, zatim šutevi iz različitih pozicija.

Jovan Spasojević (golman)

-Pored uvežbavanja tehnike, postoje i kondicioni treninzi, gde se fudbaleri fizički spremaju za mečeve. Posebnu pažnju poklanjamo fer-play igri, sportskom duhu, učimo ih da se prema fudbalu i protivniku ponašaju sportski i korektno. Čak na rukavima naših dresova postoji fer-play logo. Nema potcenjivanja, pedagoške mere podjednako su važne kao i sve drugo – podvlači trener Gavalovski.

Mladi talenti, a budući fudbalski velikani već se naziru. Zapaženi kako na treninzima, tako i na utakmicama, obećavaju mnogo, a da je to istina, govori i podatak da se za njih već interesuju “Zvezda”, “Partizan”… Mladi geniji su, specijalno za “Zorainfo”, kao i za sve ljubitelje fudbala, pristali da podele svoje utiske o klubu, fudbalu, sportu…

Bogdan Simić

Jovan Spasojević (2007): “Ja sam golman. Zavoleo sam ovaj sport i volim da treniram. U školici fudbala mi je odlično, obožavam da se družim i da se igram sa loptom. Poštuje se fer-play i to mi se posebno sviđa”.

Dušan Makević (2007): “Igram na poziciji veznog igrača. Ovde sam došao na poziv trenera. Na treninzima najviše vežbamo prijem i dodavanje lopte. Ponekad bude faulova, ali sve je to u žaru borbe”.

Bogdan Simić (11 godina): “Ja sam štoper. Treniram od pete godine. Za odbrambenog igrača najvažnije je da je jak u duelu i da oduzima lopte.  Dopada mi se druženje ovde, a planiram i kasnije da ostanem u Šapcu.

Dok je ovakvih Obilića, biće i sporta i sportskog duha, a ni ime našeg Šapca neće izbledeti na mapi najboljih medju najboljima!

(“Šabac – grad sportskih šampiona”. Tekts realizovan u sklopu projekta Grada Šapca .)

Comments are closed.