ŠABAC – GRAD HEROJ

Dana 2. novembra 1918. godine, oslobođen je Šabac.

Nakon Velikog rata stanovništvo grada je prepolovljeno, a sam grad devastiran.I sam Okrug pretpeo je ogrmne žrtve i strahovito razaranje. Upoređujući stanje sa poslednjim predratnim popisom, posle Prvog svetskog rata u Okrugu je bilo manje 76.706 stanovnika ili 32,7%. Broj muškaraca bio je manji za  57.968 ili 47,6%, a žena za 18.738, odnosno 15,7 %.
Šabac – Grad heroj oslobođen je 2. novembra 1918. godine.

ŠABAC - GRAD HEROJ
ŠABAC – GRAD HEROJ
ŠABAC - GRAD Heroj Razorena crkva u Šapcu
Razorena crkva u Šapcu

“Kada biste videli Šabac ne biste oprostili”!

Reči su prof. Pavla Popovića koje su opisivale Šabac 1914. godine. 1918. godine, Srpski Verden je postao sinonim stradanja Srbije u Prvom svetskom ratu.

Vidi još: POBEDA KOJA JE ZADIVILA SVET

Grad je dočekao srpsku vojsku 1918. godine razoren, uništen, sa prepolovljenim brojem stanovnika, svuda su bili vidljivi krvavi tragovi ‘kulturtregera’ Austro-Ugarske. Šabac je patio u svom bolu, svojom hrabrošću i herojskim držanjem svog stanovništva zadivio je saveznike Srbije u Prvom svetskom ratu.

Šabac – grad heroj!

Za svoja stradanja i hrabrost u Prvom svetskom ratu jedini je Grad u Srbiji koji je dobio tri ratna odlikovanja. Pobednici sa Cera, Kolubare i Divjunaci pre 100 godina su oslobodili Šabac.Slava našim precima koji osvojiše slobodu.
A. Perić

Comments are closed.