ŠABAC JE GRAD VELIKOG EKOLOŠKOG POTENCIJALA!

Ako iko zna kakvo je stanje ekologije u našem gradu onda je to svakako Dejan Pavlović, lekar, prvi “zeleni” odbornik ikada u Šapcu, predsednik Pokreta za Šabac – Zeleni Srbije, u duši ekolog, u srcu humanista.

dr Dejan Pavlović (Ne prljaj. Nemaš izgovor.)

Za rubriku EKO klik rado je popričao o problemima grada u ekološkom smislu, otkrio svoje planove i dao odgovor na pitanje – Kakva je koncentracija ekološke svesti Šapčana u vazduhu?

Ne prljaj. Nemaš izgovor!

“Napravljen je ogroman pomak ali, moram priznati, još uvek je manja od zagađujućih materija u vazduhu. Mnogo toga je urađeno. Pokret za Šabac Zelenih Srbije u saradnji sa ekološkim udruženjima Ekos, ŠEP i Evropskim centrom za ekologiju, nevladinim sektorom, naučnom zajednicom i poljoprivrednicima pokazuje da je pred našim gradom čista ekološka budućnost, ali i da se za nju treba nastaviti boriti!”

Za “susret” sa Zelenima krivi sudbinu jer je te 2012. godine pozvan da se pridruži ljudima koji su imali jasnu i čistu ideju. Smatravši da su se kockice mozaika počele sklapati, aktivira se i spaja humanost kroz lekarski pristup, sa očuvanjem okoline kao faktorom koji direktno utiče na zdravlje ljudi. Jedan je bio cilj – da se kroz ekološke akcije, a usled toga što građanski aktivizam sam po sebi nije dovoljan, lično potrudi za ljudsku dobrobit i kao čovek sa idejom bude u prilici da utiče na dešavanja u domenu ekologije. Pokazaće se da sudbina ipak ima nešto veće planove za njega.

 

Treći sajam organske hrane koji je održan 2017. godine u Šapcu

Iz Zorka Holdinga su uklonjene soli cijanida peticijom od 11111 potpisa.

“Prve velike stvari koju smo učinili bile su donošenje gradske odluke kojom se nadzor nad nivoom zakorovljenosti ambrozijom spustio sa republičkog na lokalni nivo, Deklaracijom o organskoj hrani –  organski proizvođači  sa sertifikatom u Tržnici ne plaćaju mesto, izdvajaju se subvencije za organske proizvođače, rešeni su problemi sa kanalizacijom u nekim delovima grada, uklonjen je poslednji radioaktivni gromobran sa solitera na kružnom toku u Barama, iz Zorka Holdinga su uklonjene soli cijanida peticijom od 11111 potpisa,… I to su samo neke”- u jednom dahu izgovara Dejan.

11111 potpisa za Šabac bez opasnog otpada

Izašavši pred oči javnosti sa idejama, prestalo je tretiranje ekologije kao izolovanog entiteta. Vođeni parolom “Misli globalno-deluj lokalno” Zeleni su samo dodavali kockice u mozaik grada koji je vapio za novim plućima. Ne očekujući pitanje izneo je frapantne podatke od kojih vam treba vazduha – ali čistog:

“Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije za 30% je veća smrtnost u zimskim mesecima usled zagađenja iz vazduha nepravilnim korišćenjem energenata ili pak loženjem neprerađenog ulja, gume ili plastike, što smo imali kao slučaj u Šapcu. Na primer, nesanitarna deponija na Savi je srećom zatvorena 2014. godine ali će joj trebati najmanje 30 godina da bi se svi hemijski procesi u zemlji odigrali i da bi se ona mogla ponovo koristiti kao plodno tle. I dan danas ona predstavlja ekološku bombu jer preko podzemnih voda u Savu cede se štetne materije.”

“Debetonizacija” i “ozelenizacija”

Čišćene priobalja reke Save (Let’s Do It – Serbia)

Zeleni su prvi uveli termine “debetonizacija” i “ozelenizacija” aludirajući na strašno stanje po pitanju zelenih površina koje su usled loše urbanističke politike zadnjih nekoliko decenija i neadekvatnog inspekcijskog nadzora dovele do toga da trenutno u Šapcu po glavi stanovnika imamo tek 1,34m2 zelenih površina spram zasad nedostižnih i dalekih 25m2, koliko je evropski standard. Stoga izgaraju da se u Šapcu formiraju prvi zeleni krovovi i zelene fasade ne bi li popravili skoro užasno stanje u gradu.

Akcija “ozelenizacije” “Drveće je svemoguće”

Konstantno se susreću sa žalbama građana na kvalitet vazduha kao i na merenja koja sprovodi Zavod za javno zdravlje Šabac. Rešenja su u mobilnim mernim stanicama koje bi merile kvalitet vazduha na svaka tri sata, a ne dosadašnjom praksom samo pet dana u toke nedelje. Boreći se protiv vetrenjača u vidu ukidanja ili prenamene SEVESO postrojenja koja toksikuju vazduh Srbije (dobila ime po italijanskom gradu u kom su 1976.godine fabrička postrojenja u atmosferu izbacila gas dioskin, drugi najkancerogeniji element nakon plutonijuma i izazvala ekološku katastrofu), oni nastavljaju sa jednim ciljem.

Unapređenje poljoprivredne proizvodnje

“Cilj nam je da se unapredi poljoprivredna proizvodnja da bismo dobili zdravu hranu, da se pojačaju mere kontrole tretiranih proizvoda na pijacama, uvođenjem ekologije  u osnovno i srednje obrazovanje podigli bismo ekološku svest i svest o značaju zdravstvene ekologije te bi to direktno uticalo na zdravlje čoveka u vidu manje alergija, autoimunih bolesti, karcinoma. Očuvati enorman privredni potencijal bez maski na licu i GMO, da pokrenemo građane na kompostiranje gde se primenom savremenih tehnologija od zelenog i organskog otpada dobija kvalitetno organsko đubrivo,…”

Vidi još:“HAJKA NA SMEĆE” MESEC DANA KASNIJE – ŠAPČANI PALI NA ISPITU IZ EKOLOŠKE SVESTI”

Dejan Pavlović i Željko Dimitrić u zasadu organske Aronije

Projekat SAVA PARK će svakako biti jedan od krucijalnih za Šabac. Zeleni su učestvovali u izradi idejnog rešenja kroz rad nadležne komisije, a glavni cilj je da se uštedi energija, da se formiraju zeleni pojasevi čime bi zaštitili zemljište od erozije i snežnih nanosa, obzirom na to da se uz Šabac nalazi ruža vetrova koja otrovne materije nosi u grad.

Ekološki festival posvećen Svetskom danu zaštite životne sredine

Pored uobičajenih akcija poput Sajma organske hrane, Biciklijade, Dana neobičnih sportova, ozelenjavanja površina, pomoći ugroženim kategorijama stanovništva, novina u 2018.godini je Ekološki festival posvećen Svetskom danu zaštite životne sredine koji se obeležava 5. juna. Sve počinje tri dana ranije organizacijom “Hajke na smeće” gde će se iz prigradskih naselja ukloniti divlje deponije, a nastaviti na Gradskom trgu kroz pozorišnu predstavu, nastup dečijeg hora, ekološke radionice za najmlađe i organizovanjem Noći ekologije sa muzičkim koncertom na kraju večeri.

Zelena biciklijada

 

“Šabac zaslužuje ovakav događaj jer je jedan od najekološkijih gradova u Srbiji! Zato kada vas pitaju kada je najbolje posaditi drvo vi recite – pre 20 godina, ali nije loše ni sad!”

 

Autor: Aleksandar Vujević

Comments are closed.